Jangan dibuat main dengan bisul, sakitnya hanya Allah sahaja tahu. Berdenyut-denyut nak tidur malam pun tak tenang. Itulah perasaan yang dilalui oleh Bonda Rozita Ibrahim, mengenai pengalaman bisul yang dialaminya kelmarin. Bak kata ayatnya di instagram, ‘bisul di zaman PKP’. Kerana tak tahan sakit, beliau terpaksa menyerah diri ke hospital. Kata bonda lagi, dekat dua jam doktor di dewan bedah mengisahkan hal bisulnya.

Seperti yang dikongsikan oleh beliau di instagramnya, siapa sangka bisul yang baru berusia empat hari tu membuatkan hidupnya huru hara kerana tak tertahan menanggung sakitnya.


4 hari kena bisul berdenyut jangan cakap sakitnya..!!! Saya gi klinik sebab xtahan sangat pagi tadi ..doc klinik biasa kata dia x boleh buat sebab akar bisul sangat dalam , sangat lebar dan berlaku banyak pendarahan ..sebab tu refer hospital , memang xsangka masuk OT kena bedah jam 2 tadi..!!
.
.
Pertama kali saya masuk bilik OT ..menitik air mata gak sbb takut xpernah dibedah..musim covid xleh orang temankan syarat di KPJ..Kena test covid ..ecg..x ray ..blood test maklum lah bonda dah 5 series punya umur ..!! 6k deposit masuk wad gara2 bisul dapat beli gelang besar ..!!😳😝
.
.
Sakitnya bisul ni tersentuh kena kain pun sakit apalagi tersentuh tangan sendiri rasa ke hujung sum sum sakit.!! Masa kena bisul tu malam menangis susah dapat tidur sebab bisul tu denyutan dia mengumpul nanah , saya ingatkan bisul biasa-biasa je , saya tepek petua herba sejuk kurang denyut dan boleh tidur ..!!
.
.
lepas hari ke3 saya picit dengan jarum pada mata bisul…haiiiihhh xsabar saya ..!! sebab susah nak jalan bergerak senget ..duduk senget menyusahkan ..Masa saya picit x berapa keluar lagi matanya ..lepas tu agaknya bentan atau jarum tak hygiene dan mata bisul terus xjadi keluar ..!!
.
.
melengkung pulak dah masuk ke dalam matanya ..alamak ni drama bersiri pulak dah dia masuk kedalam ..!! Wahhh sakitnya makin menjadi-jadilah malam tadi
.
Saya ronda2 rumah sungai , Lepas tengok ular sawa pagi tadi makan ayam..terus gi klinik doc cakap bisul saya sangat besar dan kena bedah..Alhamdulillah saya dah selesai bedah , bermalam di Damansara Hospital sy malam ni ..esok sy minta balik juga..!!😇 bisul dizaman PKP.

IKLAN
Semalam bonda berkongsi perkembangan terkini dirinya selepas selesai menjalani pembedahan.

Syukur boleh balik petang tadi keluar dr Hospital Damansara Specialist , terima kasih pada semua staf yang sangat peramah dan baik melayani saya , Dr Naqiyah yang sangat menyenangkan dan memudahkan urusan saya masa nk bedah tu , lega Alhamdulillah..darah masih banyak lagi , tak boleh banyak jalan sebab lukanya besar
.
Terima kasih pada semua yang mendoakan saya dan komen yang baik2 ..baru saya tau ini bukan bisul biasa “ dalam banyak2 komen tu saya terbaca ia adalah bisul raja satong “ berbelas2 matanya dalam 1 kelompok .
.
Bisul kalau tak bedah ia akan merebak dan makan daging lain bahaya kumannya boleh merebak dan bawa maut bergantung pada antibody seseorang..!!
.
Apa saya share tentang saya ni mudahan sebagai info pada anda yang tak pernah kena bisul..!! Saya tak sangka teruk sebab baru 4 hari ia boleh begitu serius merebak..!!
.
.
Lebih mengharukan bila rasa lega dibisul tapi bila dirumah buka bil terkujut dekat rm9k macam bersalin kosnya 😱 terasa rabak dipoket ..🤪 gurauan bonda sebelum buka puasa
.
Jaga kesihatan anda juga ya
.
Terima kasih atas persahabatan anda semua yang menemani saya dengan komen2 yang indah dan positif..rasa bahagia disayangi anda semua.

IKLAN

MW mendoakan bonda Rozita kembali sembuh dan diberikan kesihatan yang baik sepanjang musim PKP ni. Untuk semua pembaca dan juga bonda, jaga diri, semoga semuanya dalam rahmat Allah selalu hendaknya.

IKLAN

SUMBER : Bonda Rozita Ibrahim