tidur berdengkur

Baru nak lena, tetiba terganggu dengan orang sebelah yang tidur berdengkur. Mungkin ada sesetengah orang dah biasa tidur berdengkur dan anggap itu perkara biasa. Namun macam mana pula kalau tidur berdengkur itu sampai mengganggu orang lain?

Haaa… jaga-jaga ya, itu menandakan individu berkenaan memerlukan rawatan bagi mengatasi atau setidak-tidaknya mengurangkan dengkurannya.

Realitinya ramai yang masih tak tahu yang berdengkur mengakibatkan seseorang itu tak dapat kualiti tidur yang diinginkan. Ketika berdengkur badan sebenarnya tak mendapat rehat secukupnya. Akibatnya mereka mudah mengantuk pada siang hari, kerap tidur, kelihatan tidak bermaya dan tidak boleh fokus pada kerja.

Sebenarnya jika seseorang itu berdengkur, itu menandakan saluran pernafasannya terhalang. Ini disebabkan halangan dalam saluran pernafasan. Getaran tisu pada bahagian kerongkong menyebabkan bunyi dengkuran itu muncul.

Buat mak-mak yang nak tahu lebih tentang punca berdengkur, baca pengisian Dr Ezairy M.Sallih ini…

IKLAN

Punca Berdengkur

Kenapa kita tidur berdengkur?

Cuba lihat perkara ini

IKLAN

1. Terlalu penat letih

Tisu dan otot yang lemah akibat keletihan di bahagian dalam mulut dan belakang tekak akan mengakibatkan pesakit mudah mengalami berdengkur. Anda, saya dan kita semua boleh menghadapi masalah ini

2. Berat badan berlebihan

Pengumpulan lemak akibat berat badan berlebihan di sekitar salur pernafasan mengakibatkan masalah berdengkur. Turunkan berat badan ke tahap ideal!

IKLAN

3. Masalah hidung

Nasal polyp salah satu puncanya. Buat pemeriksaan doktor jika anda ada masalah pada hidung.

4. Masalah tekak

Ramai ada masalah tonsil yang besar, tapi mereka tak sedar. Selain boleh menyebabkan serangan berulang kali, pesakit turut boleh mengalami masalah berdengkur.

5. Lain-lain

Ini termasuk ubat tidur, meningkat usia, merokok, alkohol, saiz anak tekak dan lidah yang besar dan berbagai-bagai lagi.

Periksa doktor jika anda ada masalah ini.