Pembentangan belanjawan negara untuk tahun 2020, diumumkan oleh YB Menteri Kewangan Lim Guan Eng di Dewan Rakyat baru-baru ini bertemakan ‘Memacu Pertumbuhan Dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama’.

Sempena pembentangan belanjawan ini ramai pihak termasuk golongan wanita tidak terkecuali ingin mengetahui manfaat dan kepentingan yang bakal diperolehi.

Mingguan Wanita ringkaskan antara inti pati PENTING belanjawan buat golongan wanita dan mak-mak;

1. Sedia Lebih Banyak TASKA

Kerajaan akan tingkat peruntukan kepada RM30 juta untuk menyediakan lebih banyak lagi TASKA di bangunan kerajaan terutamanya di hospital dan sekolah untuk ringan bebanan ibu bapa.Ibu bapa yang menghantar anak untuk pendidikan awal ke TASKA dan Taman Didikan Kanak-Kanak (TADIKA) berdaftar, pelepasan cukai individu bagi yuran yang dibayar akan dinaikkan daripada RM1 ribu kepada RM2 ribu.

2. Cuti Bersalin 90 Hari

Kerajaan kaji untuk tingkatkan tempoh cuti bersalin daripada 60 hari kepada 90 hari berkuat kuasa mulai tahun 2021.

IKLAN

3. i-Suri KWSP, PERKESO

Program i-Suri ditambah baik dengan beri peluang suami menyumbang 2% daripada 11% carumannya ke dalam akaun KWSP isteri.Kerajaan juga bercadang untuk memanjangkan manfaat di bawah i-Suri melalui perlindungan keselamatan sosial di bawah PERKESO. Peruntukan sebanyak RM20 juta akan disediakan pada tahun hadapan kepada PERKESO bagi tujuan ini.

4. Perlindungan mySalam

Perlindungan mySalam dipanjangkan mulai 1 Januari 2020 kepada 45 penyakit kritikal, individu yang berumur sehingga 65 tahun dan mereka yang mempunyai pendapatan kasar tahunan sehingga RM100,000.

5. Insentif RM500 Kembali Bekerja

Bagi wanita yang telah berhenti kerja selama 12 bulan atau lebih, berumur 30 hingga 50 tahun, jika kembali bekerja semula akan menerima insentif gaji RM500 sebulan selama DUA tahun.Majikan yang mengambil wanita yang kembali bekerja akan menerima insentif sebanyak RM300 sebulan selama dua tahun.Pengecualian cukai juga akan diberikan kepada wanita yang kembali bekerja sehingga tahun 2023.

IKLAN

6.Insentif Kesuburan

KWSP akan memperkenalkan kategori pengeluaran baru bagi pasangan yang menjalani rawatan kesuburan seperti IVF.Selain itu, pelepasan cukai pendapatan sehingga RM6 ribu yang diberikan ke atas perbelanjaan rawatan perubatan untuk penyakit serius akan diperluaskan untuk merangkumi kos rawatan kesuburan.

Sementara itu, kerajaan memperuntukkan RM297 bilion untuk Belanjawan 2020, tidak termasuk simpanan luar jangka berjumlah RM2 bilion. Lim Guan Eng berkata, ia adalah peningkatan RM19.5 bilion berbanding RM277.5 bilion tahun lalu tanpa mengambil kira peruntukan secara ‘one-off’ bagi bayaran balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan cukai pendapatan tertunggak. Katanya, peruntukan ini termasuk RM241 bilion untuk perbelanjaan mengurus, manakala bakinya RM56 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.

IKLAN

Baca Disini:11 Intipati Penting Belanjawan 2019, Golongan Wanita, Suri Rumah & Mak-Mak Kena Ambil Tahu!

MW: Semoga belanjawan 2020 memberi manfaat buat semua golongan dari segala peringkat terutama golongan wanita demi kemakmuran dan keharmonian negara.

Sumber: mysumber, Bharian, Hmetro, Belanjawan 2020