suri rumah

Mungkin ada yang beranggapan kehidupan menjadi suri rumah adalah lebih simple dan mudah. Benarlah orang kata, kalau kita dapat menjaga anak sendiri ia dapat memberi kepuasan yang luar biasa. Tetapi jangan lupa bab penat lelah lain, mungkin akan terselit bab tanggungan emosi yang tidak pernah difikirkan sebelum ini.

Sebagai seorang suri rumah, ada banyak cabaran serta pengorbanan yang mesti dihadapi untuk mengekalkan ‘kewarasan’ setiap hari. Malah, ada banyak perkara yang perlu surirumah ‘let go’ selain pekerjaan kita dahulu.

Walau apa yang orang luar nampak, hanya seorang suri rumah yang tahu betapa kadangkala mereka perlu meluahkan sesuatu yang terbuku di hati.

Ini dapat dilihat dari sudut hati seorang mak-mak yang bergelar suri rumah, Puan Norasikin Hussein yang mana dia sendiri melalui hari-hari yang sebagai suri rumah sepenuh masa. Jemput baca dan selami cabarannya setiap hari…

Ini Pengalaman Sendiri

Baru 4 tahun jadi full housewife. Nak gelak pada diri sendiri kejap. Saya sangkakan pekerjaan ni sangat mudah. Maklumlah dok rumah saja.

Dalam kepala bangun pagi siap breakfast, kemas rumah, masak tengahari, jaga anak, okey… lepas tu tunggu suami balik. Macam dalam drama betul.

6 bulan pertama? hah?

Pengurusan masa kelaut.

Ribut taufan saya.

IKLAN

Namun hari-hari kita BELAJAR dengan anak-anak dan rakan-rakan suri rumah lain.

Macam mana nak uruskan rumah tangga dengan cepat dan terurus.

Kena tahu cara nak jimatkan masa supaya ada masa dengan anak-anak dari asyik mengadap membuat kerja rumah sahaja.

Perlu kutip info bab macam mana nak handle emosi yang macam roller coaster ni sebab mengadap anak yang bermacam karenah.. menangis, bergaduh berebut barang, anak tengah aktif meneroka.

Harus gali ilmu macam mana nak handle anak kecil bawah 4 tahun sebelum terjadi, semasa terjadi atau selepas terjadinya tantrum.

IKLAN

Bagaimana nak tangani isu bosan kerana kita lakukan kerja yang sama, berulang ulang kali dan kejadian setiap hari.

Bagaimana cara nak berjimat dan comfortkan diri, tenangkan diri dan sebab tak dapat beli barang seperti dahulu masa bekerja. Ini bukan mudah untuk mereka yang pernah pegang duit sendiri ketika bekerja sebelm ni.

Cara Nak Beribadat Dengan Ada Anak-anak Kecil

Paling utama.

Macam mana nak beribadat awal waktu dengan mengadap anak kecil 3,4 orang… jangan kerana anak kita jauh dengan tuhan. Ini yang paling saya takut.

Cabaran ni setiap hari ada sehinggalah anak itu besar. Kalau tak ditangani betul-betul kita akan stress dan boleh bertukar kepada deppress.

IKLAN

Allah ada bersama kita.

Saya jadikan setiap waktu solat sbg deadline untuk satu-satu urusan.

Kita belajar baiki diri dari hari ke hari. Buat apa yang termampu kerana tiada istilah superwomen bagi saya. Rumah bersepah? Mai kemas bersama-sama anak. Saya dah tak kuasa dah nak kemas sorang. Pembahagian tugas perlu diberi bila mereka dah mampu buat.

Letak baju kotor dalam bakul.
Angkat pinggan lepas makan dalam sinki.
Basuh pinggan sendiri lepas makan.
Lap jika tertumpah air atau kuah
Kemas tempat tidur sendiri
Simpan mainan lepas main.
Susun buku-buku lepas baca di rak.
Dan lain lain bila dah mampu buat bergantung pada kemampuan anak.

Cara Suri Rumah Nak Berdepan Dengan Orang Yang Pandang Rendah

Jangan semua kita buat. Nanti penat sendiri. Sihat dan muda boleh lagilah pegang penyapu, pegang mop.. Dah tua nanti? Bila tak sihat nanti?

Dan antara isu suri rumah juga adalah bagaimana nak mengadap manusia yang memandang rendah dengan pekerjaan ini. Mental kena kuat dan belajarlah menjadi telinga kalis segala kata-kata sinis mereka itu. Kalau tak overcome perkara ni kita akan datang rasa rendah diri dan tak berguna. Rasa useless segala macam datang hinggap dalam kepala ni. Sekarang saya amalkan lantaklah, ignored golongan sebegitu.

Saya mengalu alukan perkongsian pengalaman atau cara ibu-ibu yang sedang membaca ni. Banyak lagi nak kena belajar. Mana tahu ada yang boleh saya ambil dan amalkan.

Terima kasih didahulukan.