10am span cuci pinggan

Sekali pandang memang nampak seperti span cuci pinggan, tapi siapa sangka ia merupakan kek yang boleh dimakan. Jika ingin kelainan dan keunikan boleh cuba buat Kek Span Cuci Pinggan VIRAL ini. Resipinya cukup mudah, guna loyang 9 x 11 boleh dapat 6 biji.

Berikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zue Wawa sebagai rujukan;

“SPONGE DISH CAKE VIRAL”

Kek Span cuci pinggan VIRAL, Jenama ‘scotch brite’. Buat loyang 9 x 11 je, dapat 6 pcs. Hijau tu perisa pandan.Kuning tu perisa sunquick.

Kalau ikut resepi asal untuk lekatkan kek tu guna madu. Tapi zue guna cream cheese.Zue sapu nipis-nipis je. Simpan kek dalam esbok kejap, untuk kek tu melekat.

RESEPI SPONGE DISH CAKE VIRAL

Bahan-Bahan:

A
4 biji telur gred A
15 gm ovellete
180 gm gula halus

B
170 gm tepung kek
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)

IKLAN

C
70 gm air
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base

Cara Menyediakan:

1. Ayak bahan B.

2. Campurkan semua bahan kecuali minyak.

3. Pukul bahan hingga kembang. Bila dah kembang, tuangkan minyak jagung dan kaup balik jer.

4.Bahagi adunan 2/3 bahagian letak pewarna lemon yellow dan 1/3 bahagian dari adunan letak pewarna hijau. Tuang dalam loyang yang dialas kertas minyak. BAKAR SATU-SATU YE

5. Bakar hingga masak. SEJUKKAN.

6. Sapu permukaan kek berwarna kuning dengan madu@krim cheese nipis-nipis je.Tindihkan dengan kek warna hijau. Sejukkan sekejap.

7.Potong ikut bentuk yang disukai.

Sekian.
Selamat mencuba.

DONE BAKING task harini.

Baca Lagi Di Sini:
Resipi Kek Lumut Tahan Sehingga Sebulan, Lagi Lama Simpan Lagi Sedap!
3 CARA Buat Kek Marble, Confirm Jadi Tak Payah Bakar Lama-Lama

MW:Kreatif sungguh. Yang pastinya ‘span cuci pinggan’ yang ni sedap dan boleh dimakan. Mak-mak yang nak cuba buat sendiri untuk keluarga atau nak buat jual boleh ikut resipi yang dikongsikan ini.

Sumber: Zue Wawa