Siapa sangka dengan menjual kulit tart atau ‘shelltart’ juga boleh dapat duit tepi untuk golongan suri rumah. Kerja membuat shelltart ni memang agak renyah, tapi memang berbaloi kerana mendapat permintaan ramai.Namun nak dapatkan kulit tart yang sedap, rapuh,sekata, balance dan tak senget apabila menggunakan presser tart ada caraya yang tersendiri.

Baca perkongsian daripada Puan Hlinda Hlinda ini yang merupakan salah seorang ‘pembuat’ dan penjual kulit tart;

Ni adalah hasil kerja tangan suami saya. Dia sekarang dah pandai buat kulit tart @ shelltart saiz 4.5cm. Dia yang bancuh. Dia yang terap. Dia yang tekan menggunakan presser tart. Dan dia juga memotong, Dan dia dah teror membakar.Sekurang-kurangnya dia ada duit tepi.

Memamg kerja membuat shelltart ni renyah.Tapi suami OK jer.Dia makin suka bila tiap-tiap hari order masuk. Ada juga pihak hotel tempah. Dan baker’s di Kota Kinabalu pun rajin tempah dengan suami saya.Sejak dia mengikut saya berhijrah ke Sabah dia adalah Mr mama. Uruskan anak-anak ke sekolah dan kerap hantar anak ke terapi sebab salah seorang anak saya autisme.Saya kerja dia uruskan rumah tangga.Dulu kerja dia maintainance.Betulkan apa-apa kerosakan. Tapi sekarang dia suka kerja-kerja baking.

Untuk makluman, sebelum ni saya ada share resepi kulit tart di group.Memang betul kulit tart ni bole menjana income kepada suri rumah.Rugi kalau tak buat.Cerita pagi tadi, 500 pcs shelltart sudah ditempah oleh baker’s.

Saya share resepi untuk shelltart… Resepi ni pun kawan saya yang bagi.Terima kasi kat dik Najwa Abd Razak yang tak kedekut ilmunya. Semoga awak diberikan kesihatan yg baik, rezeki melimpah ruah serta dipermudahkan segala urusan ya.. Actually, resepi ni saya olah sedikit je dari resepi asal tapi jangan risau insyallah jadi. Saya halal kan segala resepinya.Doakan kami sekeluarga dimurahkan rezeki Dan diberikan kesihatan yang baik.

IKLAN

Bahan-Bahan:

250 gm majerin
100 gm gula kastor
1 biji telur – tak kisah gred apa
1 sk Esen vanilla
500 gm tepung gandum = ni kena +- Jika terlembik boleh tambah sedikit tepung.

Cara Membuat:

1. Satukan majerin, gula kastor, telur Dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. Tak perlu Kacau sehingga kembang. Hanya sekadar sebati.Tak perlu guna mixer, pakai wooden spoon jer.
2. Selepas adunan No 1 sebati boleh masukkan tepung. Gaul sehingga sebati.Jika lembik dan melekat kat jari bole masukkan sikit lagi tepung.
3. Bakar dalam Suhu 170 darjah selama 20 minit.Gunakan api atas bawah.

4. Nak tau shelltart ni dah masak, cuba terbalikkan acuan. Jika shelltart tak boleh keluar dari acuan tu bermakna shelltart tu tak masak. Boleh tambah lagi masa lagi. ** Suhu tu bergantung pada oven masing-masing ya.

**saiz acuan 4.5cm.. Bagi adunan ni saya dapat 110 – 115 pcs

IKLAN

Inovasi Presser Tart Sekata

Ada benda rahsia saya ubah untuk jadikan presser tart ni sekata balance dan tidak senget.

Alhamdulillah atas Inovasi ke atas presser tart ni.Team kami telah menang perak sempena Pertandingan Inovasi peringkat kebangsaan.Idea ini tercetus timbul di mana saya adalah seorang bakers Dan pada masa yang sama saya juga mengajar kursus masak di opis saya.. Memang presser tart ni memudahkan kita menghasilkan kulit tart yang sekata dan menjimatkan masa tapi lama kelamaan presser tart ni mendatangkan kelemahan kepada saya.Dengan menambahbaik ke atas penghadang ketebalan kulit, memasang wasir skru ke atas rod putih di Bahagian presser tart menggurangkan longgar Dan bergoyang.

IKLAN

A – sila letakkan plastik wrapping supaya adunan tidak melekat pada penekan
B – saya tukarkan kepada silikon memudahkan ia tidak hilang.Jika xjumpa silikon yg sesuai boleh diletakkan kertas atau gamkan terus Di Bahagian bawah
C – ini adalah penghadang ketebalan kulit tart. Jika terlalu kerap digunakan, Kulit tart agak nipis Dan kekadang berlubang.. Saya letak silikon. Jika tak jumpa silikon yang sesuai memadai dengan letak kertas atau Tisu.
D – Bahagian yang paling orang tak tau.. Biasa bila kerap digunakan, Bahagian akan longgar dan kejadian kulit tart senget dan nipis.. Pergi kedai hardware beli wasir skru Dan lekatkan di situ. Kalau tak faham bole pm saya.

Baca Lagi Di Sini:
Resipi Cheese Tart Magnum Buncit, Puas Hati Makan Penuh Keju Selambak!
Strawberry Cheesecake Rolls Sedap Guna Kulit Popia, Cuma 5 Bahan Je!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat.Terima kasih berkongsi resipi yang dibuat jual. Jadi buat suri rumah yang nak cari duit tepi tu,boleh cuba buat dan jual shell tart ni. Memang ada permintaan.

Sumber:Hlinda Hlinda