Kuih seri muka memang ramai ‘pengikutnya’. Ramai yang menganggap membuat kuih tradisi seperti kuih seri muka susah. Sebenarnya tak susah mana pun asalkan kita tahu tip yang boleh dipratikkan ketika memasak.
Seperti resipi yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha hanya menggunakan sukatan cawan. Mudah sangat nak buat! Jom kita buat kuih seri muka ikut sukatan cawan. Gerenti menjadi dan rasa pun sedap.
RESIPI KUIH SERI MUKA IKUT SUKATAN CAWAN
Bahagian bawah
3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam
Cara membuat:
Ads
Cuci pulut toskan.
2. Masukkan santan dan garam.
3. Kukus dalam talam selama 25minit kemudian angkat.
4. Penyek-penyek hingga padat.
Ads
Bahagian atas
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Secubit garam
Tak Susah Pun Nak Buat
Cara membuat:
Ads
Masukkan semua bahan-bahan.
2. Kisar hingga adunan halus.
3. Kemudian masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan.
Ada yang suka popia basah tak? Ini popia basah untuk jualan dari Puan Khadijah Yusoh 1kg tepung boleh dapat 110-120 keping kulit.
Saya kongsikan resepi yang saya belajar daripada ayah saudara sebelah suami, moga manfaat untuk semua. Saya halalkan resepi ini.
KULIT
1kg tepung gandum
1bj putih telur (pukul-pukul manja)
1sb minyak
1sb cuka*
garam*
air*
(bahan yang bertanda * campur dalam bekas)
Cara-cara:
1. Masuk putih telur dalam tepung gaul sebati
2. Masukkan air sedikit-sedikit dan gaul sebati
3. Adunan tepung lebih kurang macam nak buat cucur udang tapi sdikit lembik dari cucur perap selama 4-5jam.
Tip:
Adunan boleh main dihujung jari tidak melekat.
Sos
*bawang besar 1bj
*bawang pth 5ulas
*3-4 biji kurma
*cili kering rm3
sos cili 2@3 senduk
garam
gula merah (masak dahulu hingga gula larut)
Cara-cara:
1. Tumis bawang hingga naik bau, masukkan cili kering hingga pecah minyak dan masukkan sos cili sebatikn.
2. Masukkn air gula merah (tapis dahulu).
3. Masak hingga sos pekat.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging, mak-mak boleh cuba kelainan dengan buat rendang udang pula. Mudah sangat nak buat guna 4 bahan je. Boleh dimakan dengan Nasi lemak, nasi panas, nasi impit mahupun pulut kuning.
Boleh cuba resipi rendang udang yang dikongsikan oleh Puan Norashikin Mohd Yunus ini.
Ni satu lagi resepi sedap dari air tangan bonda tercinta.Pasti menyelerakan buat seisi keluarga. Rendang Udang.
Bahan-Bahan:
Udang kertas
2 batang Serai – dihiris & ditumbuk
2 inci kunyit hidup – ditumbuk
Cili Padi ikut pedas yang dikehendaki
1 biji kelapa ambik patinya sahaja.
Caranya Membuat:
1.Tumbuk sehingga hancur kunyit hidup, cili Padi dan serai. Kemudian masukkan semuanya ke dalam kuali.
2.Perahkan kelapa tanpa menapisnya. Biarkan hampasnya jatuh ke dalam kuali. Ambil patinya sahaja ye.
3.Rasakan garamnya sesedap rasa dan masak sehingga kuahnya kering. Kalau yang nak berkuah tak perlulah dikeringkan ye.
4.Kecilkan API dan kacau sehingga kelapa bertukar warna kekuningan.
MW:Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging je, boleh cuba buat rendang udang pula. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan sangat mudah disediakan.
Rupanya mudah nak buat biskut raya Crunchy Cornflakes Chip super sedap ni, malah memang senang kacau guna senduk je, tak perlu pakai mixer. Bukan apa tak semua rumah ada mesin pengadun untuk buat biskut raya. Jadi bila ada resipi yang mudah dan sedap macam ni, boleh lah cuba nanti. Anak-anak pun mesti suka.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Cik Dayang Zuhaila ini sebagai rujukan;
Alhamdulillah, resepi yang senang tapi super sedap. Tak payah guna mixer pon cek oii. Resepi simple sangat. Hampa guna senduk kacau kacau kacau bagi sebati. Pastu cubit-cubit pakai tangan buleh terus bakaq. Senang yakmat. Cuti -cuti ni boleh ajak anak-anak buat.
“Saya Cuba, Bertahan, Usaha Tapi Gagal. Tiada Lagi Kita” itulah yang diluahkan oleh Aprena Manrose tentang rumah tangganya yang dikatakan sudah berantakan.Pelakon cantik, Aprena...