Bagi mak-mak yang suka makan dan buat kek, resipi Kek Batik Indulgence ini antara yang wajib di cuba.Rasanya cukup sedap, lembut dan tak keras malah ada tip untuk jadikan kek ini cantik kejadiannya ketika dipotong.Mempunyai 3 lapisan, gabungan rasa biskut marie, coklat dan cheese cukup sempurna!

Selain buat untuk makan sendiri, yang lebih jimat, mak-mak juga boleh ambil tempahan untuk pendapatan sampingan.Mesti laku keras nanti kerana Kek Batik Indulgence ini semakin viral dan ada peminatnya yang tersendiri.

Baca Lagi Di Sini:

Bukan Kek Batik Tapi Puding Biskut Marie Sedap, Wanita Ini Kongsikan Resipinya!
Langkah Mudah Buat Kek Batik Sedap Tanpa Telur, Biskut Rangup Coklatnya Lembut!

Boleh ikut resipi dan tip yang dikongsikan oleh Puan Ariana Sofia Ahmad sebagai rujukan.

“Kek Batik Indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata”

Bahan- Bahan: (Kek batik)

450g biskut marie (patah-patahkan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila

Bahan-Bahan: (Lapisan Cream Cheese)

250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml)-dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila

Bahan-Bahan: (Lapisan Coklat)

300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.

Double Boil ada 3 cara:

1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)

P/S – Nak guna dark compound pun boleh.

Cara Membuat:

1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping biskut patahkan 4. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.

2.Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.

3.Butter dah cair, terus masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.

4.Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.

5.Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.

6.Masukkan biskut marie dan kacau sebati.

IKLAN

7.Pastikan semua tersalut.

8.Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.

9.Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.

10.Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.

11.Masukkan air gelatin dan mix sehingga sebati.

12.Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese.

13.Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer.

14.Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream.

15.Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.

16.Cair macam ni.

17.Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam.

18.Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.

19.Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong.

20.Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun tak pe.

21.Ni cara potong. Lepas tu lap semula pisau dan rendam dalam air panas. Ulang langkah yang sama setiap kali potong.

Ni cara potong. Lepas tu lap semula pisau dan rendam dalam air panas. Ulang langkah yang sama setiap kali potong

Posted by Ariana Sofia Ahmad on Friday, 13 March 2020

22.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair.

23.Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.

24.Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.

25.Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.

Selamat mencuba!

Info Ekstra!

Kek batik ni kalau dah nampak coklat dah cair, masukkan je semula dalam
peti ais. Nanti coklat akan keras.

MW: Sedapnya Kek Batik Indulgence ini. Kombinasi sempurna rasa coklat dan cheese. Kena cuba sendiri, buat di rumah nanti. Ikut resipi yang dikongsikan ini.Nak buat jual pun boleh sangat.

Sumber: Ariana Sofia Ahmad