Crepes memang sedap, apatah lagi kulitnya yang garing di saluti pelbagai topping. Nak beli memang agak mahal, selalunya memang tak cukup makan sekeping je. Nak puas hati dan jimat berbaloi, boleh buat sendiri je di rumah. Sesuai dihidangkan untuk minum petang, anak-anak pun mesti suka.

Boleh cuba resipi Crepes mudah yang dikongsikan oleh Puan Umi Watie ini sebagai rujukan;

Dulu kalau ke pasaraya mesti singgah stall Hot and Rolls. Rangup-rangup dengan aneka filling. Memang syok oi. Krup krap krup krap gituh. Sekeping tak cukup, rasa nak berkeping-keping. Buat sendiri lebih jimat.

Hari ini kakchik nak share resepi crepes. Nak buat pun tak susah mana, anak-anak mesti suka. Anak kakchik makan sekeping tak cukup. Masing-masing nak crepes filling pilihan sendiri.

Jom kita start

Bahan-Bahan:

1 sdm tepung gandum
2 sdm tepung jagung
4 sdm tepung beras
2 sdm gula
1 biji telur
250 ml susu cair
1 sdt baking powder
½ sdt esen vanila
Secubit garam

Filling ikut citarasa/ pilihan

Keju parut
Coklat urai
Sos spagetti
Oreo

Cara Membuat:

1.Gunakan sudu metrik ya.

2.Semua masukkan dalam bekas kecuali susu cair.

3.Kemudian, masukkan esen vanila dan susu cair ye.

IKLAN

4.Kacau guna whisk sahaja. Mudahkan? Perap selama 30 minit macam itu.

5. Kakchik gunakan kuali anti lekat. Bubuh sesenduk kecil, lenggangkan kuali sampai rata.

6.Bila nampak bahagian tepi garing, bubuh filling kegemaran. Yang ini kakchik bubuh cheese dan coklat urai.

7.Ini kakchik bubuh inti oreo dan cheese.

IKLAN

8.Ini inti kegemaran semua. Kakchik bubuh sos spageti dan taburkan cheese. Macam makan pizza uiii.

9.Yang ini inti nestum, cheese dan chocolate rice.

10.Lipat segi tiga bila semua bahagian crepe garing.

Pakat berebut adik kakak uiii. Jimat duit mak uiii. Rangup, mudah, sedap ishhh puas hati betul.

IKLAN

Puas hati uiii. Seorang boleh makan berkeping keping. Mudah dan jimat. Esok boleh buat lagi.

Minum petang yang krup krap krup krap. Mantul habis. Makan sambil menonton movie pun layan. Jajan mudah dari dapur umi untuk anak-anak.

Ok last gambar. Dari berkeping-keping. Ini saja yang sempat ambil gambar. Ok lah kan? Jom kita minum dulu.

Selamat mencuba.

Baca Lagi Di Sini:
First Time Buat Waffle Sendiri Dekat Rumah, Rupanya Mudah Je!

Diana Amir Kongsi Resipi Pancake Simple Tapi Sedap! Dah Jadi Menu Breakfast Wajib Setiap Hari

MW: Mudah rupanya nak buat resipi Crepes ni kacau guna whisk je, dan memang sedap tak cukup makan sekeping. Boleh letak macam-macam topping, memang puas hati buat sendiri di rumah. Jimat berbaloi.

Sumber: Umi Watie