world-class-pasta-carbonara

Apa kata mak-mak cuba resepi gaya barat untuk hidangan keluarga. Bak kata empunya resepi, Wan LuQman, kalau buat inilah resepi world class pasta carbonara yang sedap.

Paling penting, sosnya dihasilkan sendiri dan tak guna sos segera. “Ikut resepi ni, korang dapat buat World Class carbonara kat rumah ye.”

Ok, resepi ni buat sos dia from scratch. Tak guna instant sauce (prego ke milano dan sebagainya) dan tidak menggunakan tepung jagung! I kenot brain betul dengan resepi buat carbonara guna tepung jagung

Tip Nak Pekatkan Kuah

Bukan macam tu cara nak pekatkan kuah. Makanan barat guna white roux untuk pekatkan kuah..(butter + tepung gandum).

Elemen penting dalam membuat carbonara ni adalah konsistensi dan masa yang pantas. Tersalah atau tersilap step, ke tong sampah lah jawabnya. Nak ambik gambar proses in the making pun kalut sikit.

Ape hasil dia? Sedap gile! Hehe

Bahan-bahan

  • 60gm spaghetti (kander guna saiz vermicelli)
  • 3 biji kuning telur
  • 3 biji cendawan swiss brown
  • 2-3sb parmesan cheese
  • Sedikit lada hitam
  • Beef lean / beef streaky

Langkah Bergambar Resepi World Class Pasta Carbonara

world-class-pasta-carbonara

Kandang-kadang kite susah nak bajet kan untuk sorang makan banyak mana. Untuk sesedap rasa sorang makan lebih kurang 50-60gm. Atau ukur ikut macam ni. Garisan pertama jari untuk seorang makan, garisan kedua, untuk 2 orang makan.

Tapi dalam resepi ni kander guna 80gm sebab nak kongsi makan dengan isteri.

Hiris swiss brown mushroom. Nak guna shitake pun boleh, tetapi shitake ade bau yang kuat. Kurang enak nanti.

Kander guna beef lean brand gourmessa. Nak lebih sedap, guna beef streaky sebab dia ada lemak-lemak. Ni untuk menggantikan bacon.

Sepakat beef lean ni RM10 rasanya.

Ambik 3 biji kuning telur. Teknik yang selalu kander guna, pecahkan telur dan terus tadah atas tangan. Nanti telur putih tu akan keluar di celah-celah dari. Lebih pantas…

IKLAN

Kalau dah biasa buat boleh la cara ni. Sebab kebanyakan orang ambik masa lama untuk asingkan telur kuning dari telur putih. Pastikan telur yang fresh ya. Kalau tak fresh, kuning dia mudah pecah.

Masukkan 2sb parmesan cheese dan 1sb lada hitam. Nak guna whole egg boleh cuma kena lebihkan cheese. Dan risiko kalau guna whole egg, kalau tersilap nanti kuah korang akan jadi macam kuay teow kungfu

Lebih baik jangan.

Pukul sampai pekat macam Mayonis. Kena guna whisker…tak jadi kalau guna garpu. Lambat.. nak guna hand mixer pun boleh cuma macam tak berbaloi nak keluarkan benda alah tu.

Tapi tak guna semua ni ye.

Baca sini : Rupanya kuali kena bakar dulu, elak berkarat masakan tak lekat

Goreng Beef Lean Pula

Beef lean tadi bahagikan separuh untuk dalam kuah dan separuh lagi untuk garnishing. Goreng sampai garing.

IKLAN

Tumis bawang putih campur cendawan dan beef lean. Nak guna bawang holland pun boleh. Nk letak brokoli ke, nak letak hotdog ke pun boleh. In fact, kalau nak pedas waktu ni boleh letak cili padi hiris tau.

world-class-pasta-carbonara

Kemudian masukkan spaghetti yang sedang direbus tu. Pastikan spaghetti tu hampir nak masak tau. Jangan dah betul-betul masak sebab nanti dia lembik serta mudah putus.

Ceduk air rebusan spaghetti tu ikut pada kuah banyak mana nak ye.

world-class-pasta-carbonara

Bile air rebusan spaghetti tu dah bertukar jadi putih macam ni dan mulai pekat, tutup api. Air lebihan spaghetti ni lah yang akan memekatkan kuah dan bagi creamy. Sebab tu tak perlu susu dah ye.

Kalau nak buat untuk anak-anak mungkin boleh letak gula sikit untuk bagi ada sedikit kemanisan.

Masa Ini Matikan Api Dapur

world-class-pasta-carbonara

Off the heat, dan masukkan bancuhan telur tadi. Banyak mana? Terpulang ikut cita rasa korang. Kander ambik 4-5sb macam tu.

IKLAN

Bancuhan telur tu akan ada lebih untuk buat sepinggan lagi. Tak pun simpan dalam peti.

world-class-pasta-carbonara

Kacau bagi rata. Ingat off heat ye. Sebab kalau atas api nanti telur tu masak berketul-ketul pulak… Jadi scrambled egg nanti. Ceroh mase depan kome yobbb.

Kalau nak kuah cair sikit dan taknak pekat, masukkan sikit air rebusan spaghetti tu sampai korang rasa kena citarasa.

Dah siap. Takde guna garam tambahan atau gula ye. Sebab masin dapat dari air rebusan spaghetti dan parmesan cheese dalam telur. Parmesan cheese ni masin-masin berlemak.

world-class-pasta-carbonara

Hancur kan dan tabur Beef lean yang kita goreng sampai garing mula-mula tadi. Kalau ada pecorino cheese atau block parmesan, boleh sagat atas spaghetti ni ye.

Taburkan chilli flakes untuk sedikit kepedasan serta fresh parsley. Tapi kander tak jumpa fresh parsley, ganti dengan dried parsley.

Jadi, korang juga boleh buat 5 star carbonara macam kat restoran mewah tu di rumah. Selamat mencuba resepi world class pasta carbonara!

Carbona original ianya tidaklah berkuah banjir. Dia pekat-pekat seolah-olah hampir tidak berkuah. Dia basah-basah sikit sebenarnya

Cuba Buat Dulu Guna Resepi Original Homemade

Resepi dah ada, cuba dulu buat original sauce. Lepas tu ikut korang lah nak guna sos segera ke, tepung jagung ke tepung ubi ke haha. Yang penting originality tu korang dah tahu ye.

NOTAKAKI: Tak salah pun nak guna sos carbonara segera, itu salah satu food solution dalam pasaran untuk memudahkan kerja. Ini hanya tunjuk resepi asli / sebenar sahaja.

Jangan kecam / peniaga peniaga kecil kecilan guna sos segera. Bukan senang tau nak buat order 30-50 pek sekaligus guna method macam ni. Lagipun carbonara original ni best consume upon served. Kalau tapau-tapau nanti dia akan bengkak. Sebab dimasak sekali bersama kuah.

Kite rai segala cara, cuma tepung jagung tetap dislike! Dislike!

Sumber/Foto : Wan LuQman