Foto: myMetro

Besarnya kasih sayang seorang anak apabila sanggup berkorban apa saja demi melihat ibunya sentiasa berada di depan mata. Uruskan segala keperluan ibu yang sakit terlantar.

Malah gadis ini rela korbankan seluruh masa menjaga ibu walaupun terpaksa bergadai masa depan dengan menolak dua tawaran melanjutkan pengajiannya ke universiti.

Rela Korbankan Masa Menjaga Ibu

“Saya dah buat pertimbangan muktamad tidak lagi mahu menyambung pengajian kerana ingin jaga ibu sakit hingga ke akhir hayat,” kata Nor Syuhadah Aziz, 24.

Menurut Nor Syuhadah Aziz, yang tinggal di Kampung Limau Kasturi 2, di Gua Musang, Kelantan, tidak mengambil kisah walaupun terpaksa bergadai masa depan kerana tidak mempunyai pekerjaan kelak.

Katanya, lebih penting dapat korbankan masa menjaga ibunya yang sakit dengan penuh kasih sayang dan dia seorang menjadi harapan keluarga berbuat demikian.

Gadai Masa Depan Tolak Tawaran Universiti

Dia mengakui terpaksa menolak dua tawaran melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi kerana tidak mahu berpisah dengan ibunya yang sakit.

IKLAN

Nor Syuhadah pernah ditawarkan melanjutkan pelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim, Perak pada 2015 dan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Kuala Lumpur pada 2017.

“Ibu saya, Noraini Ismail, 55, sakit kanser otak enam tahun lalu dan perlu bagi saya menjaga dia sepanjang hari termasuk menyuap makanan dan membersihkan badan.

“Saya adalah anak ke lapan daripada sembilan adik beradik tidak mahu menyesal apabila mama berdepan kejadian tidak diingini kelak,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

IKLAN

Baca Juga Di sini:

Saat Mak Ayah Sakit, Sudilah Sebagai Anak Merangkul & Menjaga Kami

IBU Itulah Kunci Mudah Anak Masuk Syurga, Luar Biasa Doa Mereka

IKLAN

Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 

Jadi Harapan Keluarga

Menurut Nor Syuhadah, dia juga masih tinggal bersama bapa, Aziz Abdullah, 59, dan seorang adik bongsu, Nur Atirah Aziz, 18, yang juga sedang menunggu melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi.

“Enam kakak bersama abang sudah berumah tangga dan berada di luar Kelantan jarang pulang ke kampung kerana sibuk dengan tugas,” katanya.

MW: Hebat sungguh didikan mak,ayahnya sehingga gadis ini sanggup abadikan diri untuk berbakti kepada ibunya yang sedang sakit. Biarpun dua tawaran ke university telah diterima, dia tetap menolak semata-mata bimbang jika Berlaku sesuatu pada ibunya. Pekerti yang wajib dicontohi.

Sumber:  myMetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI