Masih tidak terlewat untuk memasang azam tahun baru dan merancang semula kewangan sebelum terlewat.Jika selama ini, gaji/untung bersih yang diperolehi hanya cukup-cukup makan atau tidak mencukupi, penting agihkan semula sumber kewangan kita kedalam 6 tabung ini.Menurut perkongsian oleh Siti Hawa Izzah, tips ini diperolehi daripada Perunding Motivasi Perniagaan terkenal, Azizan Osman.

Berikut antara perkongsian tip yang dikongsikan oleh Azizan Osman;

Merancang kewangan kita sebelum terlewat.Semua untung bersih @ gaji bersih mesti diagihkan ke dalam 6 TABUNG.

1. Tabung NEC 55%

Singkatan kepada neccesity @ keperluan.
Semua perbelanjaan rumah, bayar sewa, kereta, bil.,diambil dari tabung NEC ini.

2. Tabung FFA 10%

Financial Freedom Account.
Simpanan tetap kita. Jangan guna langsung untuk tempoh yang panjang.Contohnya dalam tempoh 10 tahun.

Pilihan simpanan untuk FFA –

1. Unit trust

2. ASB

3. Fixed deposit

4. Tabung Haji

5. Beli gold

6. Simpan dalam tabung di rumah.
Yang penting kita dah start create passive income untuk masa depan kita.

3. Tabung LTSS 10%

Simpanan Jangka Panjang untuk dibelanjakan.
Contoh, kumpul untuk beli hand phone, deposit kereta, melancong, deposit rumah dan sebagainya.

4. Tabung FUN (PLAY) 10%

Duit dari tabung ni baru boleh guna unutk joli, belanja makan, reward diri sendiri.

5. Tabung EDU 10%

Tabung pendidikan.
Untuk diri sendiri macam pergi motivasi, kelas agama, kelas bisnes,kelas keibubapaan dan sebagainya.
Sebab yang nak kaya dan berjaya tu kita.
Duit tu guna untuk pergi seminar, beli buku dan lain-lain.
Lepas ni tiada alasan tak ada duit untuk tambah ilmu. Korban skit untuk dapat yang lebih besar.
Anak akan ada bahagian dia bila kita dah berjaya nanti.
Kita slalu pikir anak je tapi tak pernah fikir nak majukan diri sendiri dulu.

6. Tabung CHARITY 5%

Yang ni yang paling penting. Gunakan untuk sedekah dan derma.
Wajib ada Tabung kebajikan.
Tabung tu kita guna untuk bantu orang lain.

INGAT!

Kita jangan jadi perompak kepada bisnes kita sendiri!

Besarkan kapasiti tabung anda, supaya kita boleh masukkan lebih banyak rezeki.

Untuk mengelakkan Kebocoran Wang.
Kita perlu menjadi MONEY MAGNET. Dengan Kata Lain Duit Yang Berkat.

Banyakkan sedekah dan mengeluarkan zakat pendapatan.

Kebocoran berlaku sebab duit tu bukan hak kita sebenarnya. Banyak faktor yang jadi penyebabnya.Ada duit je adalah masalah datang, kereta rosak, anak sakit dan lain-lain.
Bermakna duit kurang berkat,selalu berlaku pada ramai orang.

Selepas ni check balik diri kita.

  • Hubungan dengan manusia, ibubapa, suami, isteri, anak-anak.
  • Ada dendam sesiapa.
  • Ada tak maafkan orang.
  • Ada sakitkan hati orang.

Fikir semula.
Mohon maaf dan memaafkan orang adalah perkara yang terbaik.

Waktu Pagi:

  • Jangan Withdraw Duit Dari Atm
  • Jangan Bayar Loan
  • Jangan Bayar Hutang

Pagi adalah Untuk Kita:

  • Sedeqah
  • Jemput Rezeki Melalui Dhuha.
  • Berzikir Dan Selawat

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan menjadi amalan dalam merancang kewangan kita agar menjadi lebih baik.

Sumber: Siti Hawa Izzah

Jangan Lupa Komen

komen