Memang ada benarnya tak mudah menjadi seorang wanita, lebih-lebih lagi apabila diuji menghadapi pelbagai dilema dan stigma daripada masyarakat.Sungguh, ramai wanita sebenarnya yang menangis dalam diam, namun terpaksa terus kuat walaupun dibebankan dengan pelbagai tugasan serta diduga emosinya.

Baca perkongsian daripada Puan Ila Fadzilah ini.

“Tangan yang menggoncang buaian, adalah tangan yang bisa menggegar dunia”.

Lama saya tak menulis panjang, sesekali kena upkan juga terutama bila ada butir bicara yang perlu disuarakan. Saya perhatikan masih ramai yang menghadapi dilema dan stigma wanita.

Baru ni terbaca pasal kes Sugu Parvithra dan kisah prank nak uji kesetiaan teman wanita yang kononnya nak dijadikan jodoh. Hal orang, saya tak mahu mengulas dalam konteks peribadi. Cuma bila membabitkan wanita dan ‘eksploitasi’ yang berat sebelah, terpanggil juga nak berkata sepatah dua secara am.

Kes ini buat saya ralat dengan pandangan terhadap wanita. Tak kisahlah yang bekerjaya mahupun surirumah sepenuh masa. Baik yang single, berkahwin mahupun janda.

IKLAN

Tak Perlu Uji Kesetiaan & Sikap Wanita

Wanita itu normanya setia. Kalau rasa tak ada sifat kelelakian setinggi langit, lelaki tak perlulah menguji kesetiaan ataupun sikap wanita. Kalau lelaki sendiri tak ada usaha dan cita-cita, tak perlulah cemburui kejayaan pasangan (isteri) sehingga isteri terpaksa mengalah dan melepaskan cita-cita sendiri kerana utamakan suami. Dalam kes curang, curang wanita itu bila tertekan ataupun tiada perasaan akibat sikap lelaki. Bukan mempertahankan kaum sejenis, tapi kebiasaannya begitulah. Bila berkisar soal hati, beralahnya wanita kerana kasihan, demi ego seorang lelaki.

Wanita zaman sekarang kalau perlu atau inginkan apa-apa, ramainya berusaha keras untuk dapatkan sendiri. Tak perlu label perempuan ‘gold digger’ atau mata duitan. Mungkin ada, tapi bukan semua. Berdasarkan pengalaman sendiri, kalau ibu tunggal balik lewat malam kerana soal kerja, dikata berfoya-foya. Tak peka tinggal anak dibiar berdikari kata
mereka. Kalau mampu hidup selesa, tinggal tempat mewah, silap haribulan, dikata ada yang membela.

Tapi itulah stigma terhadap wanita. Kalau dimanjakan dengan hadiah dan barang-barang oleh suami, dilabel menghabiskan duit suami. Hakikatnya itu sememangnya tugas suami yang berkemampuan. Kalau beli barang kemas, hadphone atau apa saja guna duit sendiri pun, suami juga yang dikata menaja. Belum bab beli rumah, kereta sendiri. Silap haribulan, itupun dikata harta pemberian atau pembelian suami. Walhal, itulah hasil titik peluh sendiri. Lembu punya susu, sapi dapat nama.

IKLAN

Harga ‘Mahal’ Seorang Wanita

Dan paling ‘mahal’ harga menjadi seorang wanita, walau bekerjaya dan bekerja setara lelaki, anak-anak dan rumahtangga tetap perlu terbela dan harus jadi keutamaan. Dari hal kebajikan dan persekolahan anak, bab mengaji dan sembahyang, pakaian, keperluan. Belum masuk soal pengurusan keluarga dan kekemasan rumahtangga segenap ruang. Dari sekecil kecil hingga ke besar besar keperluan. Semua perlu diperhatikan dan diambil kisah. Sudah-sudahlah bias terhadap wanita bilamana pengorbanan seorang wanita itu terlalu besar hingga mengabaikan diri sendiri.

Haish! Kesian betul jadi wanita kan. Berapa ramai yang celik mata dan ‘salute’ keupayaan wanita. Ya..mungkin ada, tapi selalunya wanita dipandang enteng (taken for granted) dan tiada yang betul betul dihargai sepenuhnya. Ramai wanita yang menangis dalam diam tapi terpaksa terus kuat walau dibeban tugasan dan diduga emosi. Wanita sejati tak perlu ditatang dengan wang ringgit melimpah ruah. Setia dan kasih sayang akan datang sendiri bila wanita itu difahami dan dihormati dengan cara yang sepatutnya.

Sedarlah! Wanita yang sering menangis itulah wanita yang paling kuat dan wanita yang sering diuji, itulah wanita yang paling kental dan keras memperjuangkan nasibnya.

IKLAN

Walau perit, berbanggalah menjadi wanita yang setia dalam perjuangan yang tiada noktah.

Ila Fadzilah – feminist yang mencari redha Allah.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat, mengubah stigma dan persepsi kitapada wanita.

Sumber: Ila Fadzilah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI