Kredit Foto: Berita Harian

Seperti yang dijangkakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bakal berakhir pada 28 April akan diteruskan sehingga 12 Mei. Walaupun ramai mak, ayah yang mula rindukan anak-anak yang berada jauh di mata tetapi inilah langkah yang terbaik buat masa ini.

Bawa bersabar dan bertenang kerana jika keadaan masih belum reda mungkin mak,ayah tak dapat pulang beraya di kampung.

Kelihatan Perdana Menteri juga begitu prihatin dalam setiap masalah dan aduan yang dialami rakyat namun demi keselamatan bersama, PKP harus diteruskan dalam tempoh dua minggu lagi. Malahan Perdana Menteri tidak menolak PKP akan berlangsung lebih panjang, segalanya bergantung kepada situasi semasa.

Pengumuman Perdana Menteri

Kerajaan memutuskan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan untuk tempoh dua minggu lagi bermula 29 April hingga 12 Mei ini.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pada perutusan khas tadi.

IKLAN
Lanjutan itu adalah PKP fasa keempat yang dilaksanakan bagi membendung penularan COVID-19 di negara ini sejak 18 Mac lalu.

Perdana Menteri berkata, berdasarkan data yang dibentangkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM), beliau dapati usaha untuk membendung wabak COVID-19 masih perlu diteruskan.

Ini kerana, katanya walaupun angka menunjukkan perkembangan positif, langkah yang diambil hendaklah diteruskan sehingga kerajaan yakin wabak COVID-19 dapat dibendung sepenuhnya.

Dilanjutkan Lagi 2 Minggu

Sehubungan itu, saya ingin mengumumkan PKP yang dijangka berakhir pada 28 April akan dilanjutkan untuk tempoh dua minggu lagi, iaitu sehingga 12 Mei.

IKLAN

“Dalam tempoh ini, kerajaan akan menilai data-data terkini yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan untuk menentukan langkah seterusnya.

“Saya tidak menolak kemungkinan PKP akan dilanjutkan lagi selepas ini. Ini bermakna, saudara-saudari mungkin tidak boleh menyambut hari raya di kampung. Saudara-saudari masih tidak boleh bekerja, kecuali bagi mereka yang bekerja dalam sektor yang dibenarkan. Perniagaan juga masih belum boleh dibuka sepenuhnya.

IKLAN

“Walau bagaimanapun, jika kes-kes COVID-19 terus mencatatkan penurunan yang ketara, kerajaan berkemungkinan akan melonggarkan kawalan pergerakan secara bertahap dalam beberapa sektor termasuk sektor sosial.

“Ini untuk membolehkan saudara-saudari menjalani kehidupan yang lebih selesa. Majlis Keselamatan Negara sedang merangka satu pelan yang menyeluruh mengenai perkara ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian

MW: Harapnya dengan pelaksaan PKP fasa keempat dapat memulihkan keadaan negara kita kepada yang lebih baik. Insyallah. 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI