Roti jika pandai diolah boleh dijadikan Pizza segera yang sangat sedap.Menu yang paling mudah nak buat dan anak-anak pun mesti suka.Tak perlu nak uli roti untuk buat base doh Pizza, sebaliknya gantikan dengan roti sahaja.Boleh bakar dalam oven malah nak guna dapur gas pun boleh.
Kemeriahan raya semakin terasa, ramai mak-mak dah mula cari resipi yang mudah-mudah untuk buat biskut atau kuih raya. Apa yang penting mak-mak perlu kreatif dalam buat kuih raya ni.Guna bahan yang paling minimum, paling jimat masa dan bajet.
Jika ada lebihan roti, yang tak habis dekat rumah tu, jangan lah dibuang bolehlah manfaatkan dengan mencuba resipi Biskut Roti Coklat Nestum yang dikongsikan oleh Lia Marsom ini. Hanya guna 3 bahan je, cuma perlu potong, bakar dan celup-celup je dah boleh dapat sejenis biskut raya yang sedap!
Berikut perkongsiannya;
“Biskut roti coklat nestum paling meletop, setakat sebalang 10 minit dah licin, tak sempat hidang pada tetamu”.
Bahan-Bahan:
2 buku roti gardenia
1 kilo coklat Beryl’s
1 kilo instant cereal nestum
Cara Membuat:
1.Potong roti kepada 3 bahagian kemudian belah 2 bahagian.(1 keping roti boleh dapat 6 keping).
2.Bakar roti yang dah dipotong sehingga rangup selama 15-20 minit suhu 190 ikut oven masing-masing boleh rasa dulu kalau belum ranggup bakar lagi.
3.Cairkan coklat ikut kaedah double boiler tambah 2 sudu butter supaya senang nak celup roti.
4.Gaul roti dalam coklat, angkat dengan penyepit satu-satu salutkan dalam nestum.
5.Gaulkan dan salut roti dengan nestum sampai tertutup semua, angkat dan susun dalam tray.
6.Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit,coklat dah keras terus masuk balang.
Tip Ekstra!
Kalau nak lagi cepat, potong-potong roti tu biarkan dekat luar tutup dengan tudung saji.Dah agak-agak keras tu boleh bakar dalam 15 minit dah ranggup.
Roti yang dah dibakar simpan dalam Tupperware kedap udara, nak buat tinggal celup-celup je.
Untuk nestum elok beli yang dekat bakery sebab kasar-kasar sikit.
Siap! Selamat Mencuba!
Mudah kan, daripada biarkan roti terbuang, bolehlah mak-mak cuba buat resipi ini. Potong, bakar dan celup-celup je, boleh dapat sejenis biskut raya yang senang dan sedap!
Hanya dengan 4 bahan yang sedia ada didapur, sebenarnya mak-mak boleh buat Biskut Susu ‘Alien’ Viral ini.Menurut perkongsian MariaKhalisya Khalis di page grup masakan Masak Apa Hari ni (MAHN), resepi ini biasa-biasa sahaja dan dibuat pun untuk hiburkan dan aktiviti dengan anak-anak dirumah. Tapi yang pastinya ia memang sedap, gebu, rangup dan cair dimulut.
Berikut antara perkongsian beliau;
“Inila susah kalau dah ajar anak tengok group masak-masak semua nak suruh mama buat, alasan nak rasa..mama dah nak beranak sabtu ni nak oii. Tak pe layankan Biskut Susu viral. Tapi akak cuba yang 4 bahan.Memang sedap.Cair kat mulut.”
“Buat bentuk coklat Hershey sebab anak-anak suka coklat tu.Tapi kakak saya kata macam muka alien je. Kelakar sebelum bakar semua kurus ramping dah bakar semua kegebuan dan kecomelan.Sampai 2 dari kanan yang depan tu boleh pusing toleh tepi terkejut tengok member-member lain bertukar jadi gebu.
Bila tiba hari raya, memang tak sah kalau tak ada tapai lebih-lebih lagi di negeri Pantai Timur. Memang inilah yang dicari selain daripada kuih muih dan biskut raya.
Namun, tak semua ‘berjaya’ untuk buat tapai dengan cara betul. Silap cara, ia tak masak, ada yang tak manis langsung dan macam-macam lagi. Sampaikan ada petua khas untuk pastikan ia ‘menjadi’.
Antara petua yang orang tua cakap, bekas kena betul-betul kering masa nak peram pulut. Ragi pun kena elok juga, itu yang penting. Biasanya kalau nak buat tapai, kita serahkan pada mak ayah yang buatnya. Kononnya, mereka buat menjadi, manis leting.
Tapi dengan usia mereka yang bertambah, kitalah yang kena warisi dan belajar. Nak buat pun tak susah sebenarnya. Ikuti perkongsian daripada Suhaila Ismail ini, siap ajar satu persatu. Nanti boleh cuba buat nanti.
“Kali ni, buat tapai dengan menggunakan sekilo beras pulut. Kita test ragi dulu..
Kalau manis molek, bolehlah buat lagi.
Petua:
Nak buat tapai ni, pulut kena masak betul-betul. Tak kisah nak tanak atau kukus pun boleh. Ragi yang nak digunakan pun kenalah elok. Insya Allah menjadi.
Resipi Dan Cara Membuat:
1. Bahannya, 1kg beras pulut dan sebiji ragi.
2. Basuh beras sehingga iarnya jernih. Rendam seketika, lebih kurang ¾ jam.
3. Kukus sampai keluar wap.
4. Renjiskan dengan segelas air. Kukus lagi sehingga keluar wap. Lebih kurang 2 kali kukus. Kalau guna kaedah tanak, ia sama dengan kita tanak pulut untuk makan dengan ikan kering.
5. Sejukkan dalam dulang. Guna penapis ini senang nak tenyeh-tenyehkan ragi. Gaul sebati semua pulut. Tunggu sehingga pulut sejuk dan bekas kena bersih dan kering.
6. Tip penting, taburkan sedikit gula. Jangan banyak sebab nanti manis leting.
7. Simpan dalam bekas tertutup, saya guna periuk atau pun bekas tupperware. Peram selama 30 jam.
8. Kali ini, guna daun jambu. Bila dah berair, masukkan ke dalam peti ais.
—
9. Saya suka tapai yang berair sangat. Ini cara yang arwah mak ajar. Lain orang lain caranya.
Selamat mencuba!
MW: Lepas ni tak adalah cakap tangan ‘panas’ sebab itu tapai tak menjadi. Boleh ikut cara ini. Senang dan mudah. Tapai ni bagus untuk panaskan badan.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...