isteri

Menjaga anak disamping melakukan tugasan kerja-kerja rumah bukanlah perkara yang mudah bagi seorang isteri.Lebih-lebih lagi jika isteri seorang surirumah dan anak pula ramai.Penatnya hanya tuhan yang tahu.

Sebagai suami,cubalah menghargai penat lelah seorang isteri dengan cuba mencari jalan meringankan bebanan isteri. Berilah pujian, ambil perhatian dan turutlah bantu isteri bagi menghargai si isteri yang bertungkus lumus dirumah sejak pagi.

Kaum isteri ini mudah je sebenarnya para suami nak ‘uruskan’ jika faham apa kemahuan dan hasrat hati mereka. Wanita yang bergelar isteri ni ada masa tertentu akan bertindak mendiamkan diri. Tapi harus ingat iya, diam seorang isteri tu bukan tanda maksudnya semua ok! Situasi inilah para suami harus faham dan kena selami maksud di sebalik ‘berdiam diri’ tersebut.

Berikut merupakan nasihat daripada Puan Nurul Ilyani kepada para suami bagi meringankan bebanan isteri.

Isteri Diam Bukan Tanda Semua ‘OK’

“Hari ini saya mahu cerita. Mungkin suara segelintir isteri. Ya mungkin juga bukan suara semua. Dulu, apabila saya penat semua saya cerita dengan suami. Saya membebel dan bercakap pasal semua penat saya. (MEMBEBEL ya. Bukan MELUAHKAN. MELUAHKAN sangat positif. MEMBEBEL negatif. Baca terus hingga perenggan akhir nanti).

IKLAN

Apabila saya mula mendidik anak sepenuh masa, saya pula belajar komunikasi teknik Nabi saw dalam parenting, saya jadi bercakap perkara-perkara yang penting dan bagus saja. Walaupun hari itu saya lalui dengan teruk sekali. Ia bagus supaya minda saya kekal positif. Apabila saya asyik merungut dan menyebut-nyebut perkara negatif, saya akan jadi lebih negatif.

Diam Bukan Bermaksud Semua OK!

Suami, isteri kalau yang pandai kawal emosi mereka banyak diam. Mereka telan dan selesaikan. Semua masalah hiruk pikuk di rumah semua selesai sendiri. Daripada tak dapat makan dengan tertib, mandi dan urus diri dengan sempurna, semua dia diam. Diam dia bukan dia OK dengan semua ini. Diam dia kerana dia mahu kekal POSITIF menjalankan tugas dia sebagai isteri dan ibu.

Suami, tak banyak pun perlu buat. Apabila balik kerja, beli makanan kegemaran dia. Hari-hari pun tak apa. Suami saya selalu beli nescafe ais ikat tepi kegemaran saya walaupun kadang-kadang lupa. Suami kata tak elok. Tapi saya teringin juga 😀 Air sejuk itu buat saya gembira dan kurang penat.

IKLAN

Kalau isteri gemar makan mahal-mahal, dan kalau hari-hari beli pokai juga :D, beli hadiah kecil-kecil yang comel. Di kedai Hinode pun banyak.Suami, apabila balik kerja, nampak isteri sibuk kalut, terus ambil anak-anak, suruh isteri masuk bilik rehat 30 minit, biar urus diri.

Atau kalau anak-anak sudah besar, bawa keluar jalan-jalan. Sekurang-kurangnya dapat isteri tadi bersosial dengan whatsapp group kawan-kawan solehah dia atau buat posting ilmiah di FB. Itu sebagai BOOSTER untuk tenaga dia sampai keesokan hari.

Puji & Ucap Terima Kasih

Suami, apabila balik, tak banyak, sekali puji dan ucap terima kasih. Ya Allah, isteri, sekali tuan-tuan cakap “Terima kasih jaga anak-anak, sayang memang isteri dan ibu yang bagus”. Percayalah walaupun dia macam malu-malu kucing, dalam hati dia macam ada gendang yang dipalu-palu. Gitu.

IKLAN

Suami, apabila malam sudah tenang-tenang, tanya soalan, “Harini sayang okay?, sayang buat apa?” Walaupun tuan-tuan tahu hari-hari buat benda sama. Ya Allah tak tahu kata apa, isteri walaupun dia jawab nak tak nak tapi dia suka. Kalau dia stress masa ini dia luah semua. Ini baru komunikasi positif.

Sebenarnya, isteri mahu rasa diberi perhatian saja. Rasa diambil tahu. Dia bukan minta rumah 10 biji, emas 1 tempayan, dia mahu PERHATIAN, SECURE dan SAYANG.Barulah jadi suami isteri positif, mendidik anak-anak positif, lahir keluarga positif.

Ummu Ilham
(Yang sentiasa mohon Allah jadikan diri yang positif)

Sumber:Nurul Ilyani 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI