Setiap kali mengisi minyak di stesen minyak, kita begitu berpada-pada dengan perkara-perkara yang tidak dibenarkan. Ini termasuklah jangan merokok, tidak menggunakan telefon bimbit, matikan enjin dan guna air untuk basuh bahagian minyak yang tertumpah.

Kesemua ini untuk elakkan kejadian yang tidak diingini berlaku pada diri kita dan orang sekeliling. Walaupun kadang-kadang ada juga yang tidak mengikut peraturan ini dan tidak mengendahkan.

Walaupun 4 peraturan ini kita sudah sedia maklum, tapi ada satu lagi yang kita kena ambil tahu. Tak mustahil juga setiap orang tentu melakukan tabiat yang sama ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bila Kereta Berjemur Panas, Gunakan Simbol ‘Angin Luar’, Sejuk Tukar Kitaran Dalam, Jimat Minyak

Lelaki Ini Ajar Guna Petrol Kereta (RON) Lebih Jimat Harga, Jarak Perjalanan

Stesen Minyak, Jangan Ketuk Selepas Isi Minyak

Kebiasaan bila kita isi minyak, tentunya ada yang akan ketuk pada penghujung pam tangki dengan muncung minyak. Maklumlah tak mahu membazir walaupun setitis minyak.

IKLAN

Pesan Pekerja Stesen Minyak, Jangan Ketuk Corong Selepas Mengisi Minyak, Undang Bahaya, Punca Kebakaran

Jangan ambil mudah perkara ini dan jangan amalkan tabiat ini. Nampak biasa tapi sebenarnya boleh bahayakan diri.

Dalam satu perkongsian oleh pekerja di stesen minyak, menjelaskan tindakan mengetuk tangki minyak kereta dengan corong minyak boleh mengundang bahaya.

IKLAN

Ini kerana perlanggaran antara logam dengan logam semasa mengetuk tangki bahan api ini boleh menghasilkan percikan api sehingga mengakibatkan kebakaran.

Pesan Pekerja Stesen Minyak, Jangan Ketuk Corong Selepas Mengisi Minyak, Undang Bahaya, Punca Kebakaran
.

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti tindakan kecil dan simple tapi ia boleh memudaratkan diri. Dinasihatkan untuk tidak mengetuk dan utamakan keselamatan, elak sebarang risiko semasa mengisi minyak kereta.

Mingguan Wanita : Mungkin ramai yang buat macam ni kan. Lepas ni, kena beringat. Sebab nak titisan minyak yang terakhir, malang tak berbau pula nanti.

IKLAN

anda mengetuk pembukaan tangki bahan api beberapa kali sebelum mengeluarkan muncung untuk memujuk beberapa titisan bahan api tambahan? Nah, ternyata

Sumber: Instagram goodmalaysiaofficial

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI