nur-aliah

Personaliti Aura Mingguan Wanita ini bukan calang-calang wanita. Nur Aliah Mohd Nor menempa kejayaan keusahawanan di usia yang masih muda.

Ketika usianya 25 tahun beliau sudah memiliki aset shop lot sendiri bernilai mencecah RM1 juta. Dan akuinya, walaupun ketika diuji pandemik Covid-19 yang memberi kesan kepada golongan peniaga.

Nur Aliah yang juga CEO Cheetaki Omey Sdn Bhd masih mampu bertahan.

Tiga perniagaan di bawah kendaliannya, De’Xandra, Public Gold dan AIA Takaful kalis pandemik. Tentu ada rahsia di sebaliknya.

Menerusi temubual bersama Mingguan Wanita, wanita yang diangkat menjadi ikon Aura Inspirasi Wanita Mingguan Wanita untuk usahawan muda, Nur Aliah berkongsi kisah.

Pesan Ibu ‘Agar Jaga Simpanan’ Buat Nur Aliah ‘Survive’ Sepanjang Pandemik

Ibu Sentiasa ‘Support’ Nur Aliah, Pesan Jaga Simpanan

Di sebalik kejayaan usahawan muda ini, ada ibu yang sentiasa menyokong perniagaan anaknya. Ibunya, Rasimah Binti Abd Razak bukan saja memberi panduan perniagaan malah mengajar Nur Aliah ‘pandai’ membuat simpanan.

“Mama banyak ‘guide’ Lia buat simpanan. Tunjuk cara, kalau simpan dari sekarang apa jadi dekat simpanan Lia. Mama tunjuk hasilnya jika simpan dalam 3 tahun.. 5 tahun.

Dan macam mana dengan membuat simpanan itu akan berjaya. Jika orang lain membeli kereta, beg tangan malah berbelanja mewah. Lia tetap kekal dengan kehidupan yang biasa-biasa.”

Sebaliknya wanita ini mengembangkan perniagaannya. Tidak membazirkan duit ke sana sini, malah membuat simpanan secara konsisten.

Ketika beliau melihat rakan-rakan bisnes lain berdepan krisis perniagaan sehingga terpaksa menutup kedai, ada juga tang tidak lagi menjadi stokis.

Beliau masih boleh bertahan dan ‘survive’. Pengurusan kewangannya begitu mantap.

“Memang ada sesetengah kiosk terpaksa di tutup. Tapi kita boleh ‘survive’ kerana semua persediaan sudah dibuat dari awal. Itulah hasil didikan ‘parent’ Lia.

IKLAN

Pesan mereka, jangan berbelanja lagi. Gunakan saja apa yang ada.”

 

Nur Aliah Mahu Lahirkan Usahawan Ada IQ, EQ Dan SQ

Usahawan muda ini mempunyai impian mahu melahirkan usahawan yang mempunyai IQ, EQ dan SQ yang luar biasa.

Mereka bukan saja seimbang dunia malah akhirat juga. “Sebab ramai orang dalam hidup mereka fokus pada dunia saja. Tetapi mereka terlupa pada akhirat.

Justeru, perkongsian Lia bukan sekadar tentang kewangan tetapi juga spiritual.” Itulah matlamatnya setiap kali berkongsi penulisan di media sosial ataupun ketika membangunkan usahawan.

Sebagai usahawan, mereka perlu ada sasaran.

“Kena ada Big Why. Apakah Big Why dalam kehidupan. Dari situlah tahu ke mana arah sasaran yang hendak dicapai. Big Why setiap orang berbeza.”

Bagi Nur Aliah, Big Why nya adalah untuk membantu lebih ramai di luar sana terutama suri rumah, pelajar mahupun mereka yang bekerja makan gaji membuat perniagaan mereka sendiri dalam usia yang masih muda.

Sebagai usahawan muda yang menjadi inspirasi orang lain, dan sentiasa memberi panduan positif. Nur Aliah sentiasa berkongsi bimbingan. Berpesan agar tidak membazir masa dan usia muda yang mereka ada.

IKLAN

Perlunya meletakkan sasaran dari segi short term, middle term mahupun long term yang jelas.

Baca juga : Pernah rasa hidup susah, sebaik berjaya wanita ini tak dikaburi kemewahan

Pesan Ibu ‘Agar Jaga Simpanan’ Buat Nur Aliah ‘Survive’ Sepanjang Pandemik
Bertemu orang-orang hebat dan berjaya.

Membangkitkan Usaha Tak Mudah, Tetapi Ada Caranya

Namun, sebagai individu beliau akui untuk mencapai matlamat sebegitu tidak semudah menyebutnya. Ada kalanya semangat turun dan naik.

Namun, beliau ada cara untuk mengatasinya.

“Bila mula rasa selesa dengan apa yang ada, ianya akan membunuh impian. Waktu itu dah mula rasa ‘tak buat pun tak apa’ sebab dah capai money freedom.

“Bahaya sangat tu. Solusinya, Lia mencari circle yang sentiasa berada bersama. Bertemu orang-orang hebat, wanita berjaya dan lihat cara mereka untuk mendapatkan momentum.”

Jika ada orang pernah memaklumkan suka lihat dirinya kerana kejayaannya. Begitu jugalah dirinya, perlu ‘follow’ orang-orang yang berjaya untuk teruskan usaha tanpa berasa selesa.

Biar pun menerima pelbagai anugerah dalam kerjaya keusahawanan, Nur Aliah tidak pernah berasa selesa. Lagipun, di dalam dirinya sentiasa berkobar-kobar mampu membantu kejayaan golongan muda.

IKLAN

Pesan Ibu ‘Agar Jaga Simpanan’ Buat Nur Aliah ‘Survive’ Sepanjang Pandemik

Rezeki Makin Bertambah Selepas Berkahwin

Baru saja bergelar isteri kepada Hazlizan Tahlin, tidak menjadikan dirinya tersekat. Sebaliknya beliau akui lebih mudah berjaya, malah rezekinya makin bertambah.

Ini kerana, suaminya kenal akan kekuatan isteri dalam dunia perniagaan. Malah sentiasa faham dan memberi sokongan padu. Dengan galakan sebegini membuatkan hatinya lebih tenang bekerja dalam masa sama melayari bahtera perkahwinan.

Malah, urusannya jadi lebih mudah selepas mendirikan rumah tangga.

Sebagai usahawan wanita yang masih muda, Nur Aliah percaya bahawa wanita itu perlu mempunyai kehidupan sendiri.

Baik selepas berkahwin, tak perlu bergantung sepenuhnya pada suami. Bimbang jika terlalu bergantung, andai terjadinya masalah kewangan, boleh berlakunya kes bercerai berai.

Ini yang pernah dilihatnya sendiri. Akhirnya, wanita terpaksa berpatah balik pada keluarga, hidup terbeban hutang dan tertekan.

“Sebab itulah, wanita perlu ada berjaya dan mempunyai kewangan yang sagat kukuh. Malah, mempunyai pengurusan kewangan yang mantap.

Sekiranya terjadi sesuatu yang tidak diingini dalam rumah tangga, isteri boleh survive. Bak kata orang, bila duit banyak ramai yang mendekat. Bila tiada duit, tiada siapa yang mahu datang.

Jangan terlalu bergantung pada orang, berusalah bersungguh-sungguh daripada seorang suri rumah yang tiada apa-apa, menjadi ‘seseorang’ yang membina kerjaya suri rumah itu sendiri terutama dalam bisnes. Malah, tahu menjaga simpanan dengan baik.” Akhiri Nur Aliah menitipkan pesan kepada wanita di luar sana.

Pesan Ibu ‘Agar Jaga Simpanan’ Buat Nur Aliah ‘Survive’ Sepanjang Pandemik

Daftar Webinar AURA di sini :

Klik link ini untuk daftar webinar bagi mendapatkan nasihat para pakar https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI