mengundi

Hari ini pastinya meriah, pagi-pagi lagi ramai yang dah bersemangat keluar rumah dan beratur untuk pergi mengundi.Salah satu jari pastinya akan dicelup dengan dakwat kekal, sebagai tanda telah selesai memangkah undi. Hah, bila jari telah ‘berinai’, inilah yang mak-mak perlu beri perhatian.

Menerusi perkongsian oleh Dr Rosli Abd Jalil, jangan korek hidung selepas jari dicelup dengan dakwat kekal pilihanraya. Mungkin ramai yang anggap kelakar tapi sebenarnya banyak bahaya yang menanti dari segi kesihatan.

Pesan Doktor Ini, Jangan Korek Hidung Selepas Jari Dicelup Dakwat Kekal, Rasa Kelakar Tapi Bahaya Menunggu!

Berikut antara perkongsian ilmu oleh doktor ini;

Mengapa Doktor tidak benarkan main-main korek hidung atau sebagainya selepas jari anda dicelup dengan dakwat kekal pilihanraya?

Nampak kelakar tapi bahaya menunggu!

Dakwat kekal – mengandungi bahan kimia Silver Nitrate (AgNo3). Apabila dakwat terkena kulit berlaku tindakbalas dan ia membentuk Silver Chloride yang tidak larut dalam air dan kekal pada kulit sekurang-kurangnya selama 72 jam!

IKLAN

Ia tidak boleh dibasuh dengan sabun, air panas, alkohol atau pencuci lainnya. Ia akan hilang apabila kulit lama mati dan digantikan dengan kulit yang baru.

Silver Nitrate adalah satu bahan yang beracun dan jika digunakan dalam kuantiti yang banyak ia boleh menyebabkan hakisan pada kulit, kesan ‘terbakar’ kemerah-merahan pada kulit dan ia boleh merosakkan membran mukosa dan mata sekiranya terkena dalam kuantiti yang banyak.

Di dalam lubang hidung dan saluran pernafasan kita ia dilapisi dengan membrane mukosa. Silver Nitrate akan memberi kesan yang sangat merbahaya kepada lapisan tersebut. Ia boleh menyebabkan rasa pedih terbakar dan sekiranya terhidu ia akan menyebabkan batuk, ‘Wheezing’, sakit tekak, sesak nafas, sakit kepala, loya dan muntah dan boleh menyebabkan serangan asthma akut.

Pesan Doktor Ini, Jangan Korek Hidung Selepas Jari Dicelup Dakwat Kekal, Rasa Kelakar Tapi Bahaya Menunggu!

Cara Elakkan Bahaya Di Atas:

1. Minta pegawai bertugas calitkan sedikit sahaja di jari kita, elak dari mencelupkan jari ke dalam botol dakwat, tetapi sekiranya terpaksa celupkan sedikit hujung jari sahaja.

IKLAN

2. Guna jari tangan kiri yang tidak digunakan untuk makan.

3. Ketika dakwat masih basah jangan sekali-kali dikenakan kepada membran mukosa seperti diletak dalam hidung atau mulut.

4. Jangan hidu bau dakwat ketika basah kerana boleh menyebabkan gangguan sistem pernafasan.

IKLAN

5. Kepada petugas pilihanraya, tutup dakwat yang tidak digunakan untuk elak terhidu dan tumpah dan anda dinasihatkan memakai sarung tangan dan topeng muka sekiranya perlu.

Dr Rosli Abd Jalil
(Occupational Health Doctor)

Semoga info ini bermanfaat buat mak-mak yang keluar mengundi pada hari mengundi.Kongsikan agar lebih ramai yang prihatin mengenai perkara ini.

Selamat Mengundi!

Sumber: Dr Rosli Abdul Jalil

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI