Pesakit Dengan Keadaan Paru-Paru Kronik Perlu Elak Covid-19, Amal Langkah Pencegahan!
Gambar Sekadar Hiasan

Pakar Perunding Perubatan Pernafasan, Gleneagles Kuala Lumpur Dr. Lim Kim Hatt menjelaskan pesakit-pesakit dengan keadaan paru-paru kronik ini yang merupakan salah satu golongan pesakit yang sering berasa sangat cemas semasa pandemik COVID-19.

Namun, mereka sebenarnya tidak berisiko tinggi untuk dijangkiti virus. Pada amnya, risiko mereka mendapat jangkitan ini tidak lebih tinggi daripada populasi umum.

Walau bagaimanapun, jika pesakit dengan keadaan paru-paru kronik ini dipengaruhi oleh radang paru-paru COVID-19, mereka mungkin lebih cenderung untuk menghidap penyakit yang lebih serius kerana ketahanan paru-paru mereka yang terhad, dan juga mungkin mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi.

Mereka cenderung mengalami kesukaran bernafas yang serius dan oleh itu lebih cenderung memerlukan rawatan intensif. COVID-19 juga boleh mencetuskan serangan asma dan peningkatan akut akibat penyakit paru-paru kronik.

Paru-paru adalah salah satu organ yang paling kompleks dalam tubuh manusia, ia mengembang dan mengendur sekitar ribuan kali setiap hari untuk mengepam oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida.

Penyakit paru-paru sering berlaku apabila terdapat masalah di mana-mana bahagian paru-paru. Terdapat banyak pesakit yang mengalami penyakit paru-paru kronik seperti asma bronkial, COPD, bronchiectasis dan penyakit paru-paru interstitial.

Pesakit Dengan Keadaan Paru-Paru Kronik Perlu Elak Covid-19, Amal Langkah Pencegahan!
Pakar Perunding Perubatan Pernafasan, Gleneagles Kuala Lumpur, Dr. Lim Kim Hatt

Elakkan Diri Daripada Mendapat Jangkitan Covid-19

COVID-19 juga dikenal sebagai coronavirus yang mudah menular dari individu yang dijangkiti melalui batuk, bersin, atau nafas. Virus tersebut boleh berada di udara atau di permukaan yang biasa anda sentuh sebelum menyentuh mata, hidung, atau mulut.

Ini akan membolehkan virus bergerak ke selaput lendir di kerongkong seseorang dan dalam jangka masa 14 hari individu tersebut mungkin menunjukkan tanda-tanda gejala awal seperti sakit tekak, demam, atau batuk kering.

Jadi, apa yang paling penting bagi pesakit dengan penyakit paru-paru kronik ini adalah untuk mengelakkan diri daripada mendapat jangkitan COVID-19.

IKLAN

Mereka harus mengikuti semua nasihat yang diberikan oleh pakar kesihatan, misalnya menjaga jarak sosial sekitar satu meter dari orang lain, pengasingan diri, memakai topeng di tempat umum, kebersihan tangan yang teliti dan lain-lain.

Sepanjang waktu PKP ini, pesakit ini harus menjaga semua ubat biasa seperti yang disarankan oleh doktor mereka. Penting untuk mereka menjauhi rokok.

Mereka harus menjaga tahap aktiviti fizikal yang sesuai dengan latihan dalaman. Sekiranya mereka tidak sihat, mereka harus mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Kesukaran Bernafas Bagi Pesakit

Virus COVID -19 kemungkinan besar lebih berbahaya daripada virus selesema biasa. Sebilangan besar pesakit yang dijangkiti virus ini sering menghidap radang paru-paru yang merupakan jangkitan kantung udara kecil (disebut alveoli) di dalam paru-paru anda di mana darah anda bertukar oksigen dan karbon dioksida.

IKLAN

Ini akan menyebabkan kesukaran bernafas bagi pesakit. Sebilangan pesakit mengalami sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS) yang menyebabkan pernafasan cepat, degupan jantung yang cepat, pening, dan berpeluh.

Pada dasarnya, akan merosakkan atau merosakkan tisu dan saluran darah di alveoli anda, menyebabkan serpihan terkumpul di dalamnya. Akhirnya ini menjadikan pesakit lebih sukar atau bahkan mustahil untuk bernafas.

Banyak Aspek Jangkitan ini Masih Belum Dapat Dipastikan Pada Tahap Ini

Berikutan dengan masalah pneumonia yang teruk atau ARDS akibat COVID-19, secara teorinya pesakit mungkin mengalami beberapa tahap fibrosis paru.

Fibrosis paru didefinisikan sebagai parut di paru-paru sehingga sukar bagi oksigen anda masuk ke dalam darah anda. Oleh itu badan anda tidak dapat membekalkan cukup oksigen ke organ lain dalam badan anda untuk terus hidup.

IKLAN

Ini akhirnya akan menyebabkan buah pinggang, paru-paru dan hati anda ditutup dan berhenti bekerja.

Namun, kerana penyakit ini adalah penyakit baru dalam bidang perubatan, banyak aspek jangkitan ini masih belum dapat dipastikan pada tahap ini.

Begitu juga, kami tidak pasti sama ada jangkitan dengan COVID-19 seterusnya akan memberikan imuniti jangka panjang kepada individu tersebut.

MW: Artikel ini ditulis oleh Pakar Perunding Perubatan Pernafasan, Gleneagles Kuala Lumpur Dr. Lim Kim Hatt

Baca ini juga:

panduan-mudah-perbezaan-antara-coronavirus-selesema-biasa-kita-perlu-ambil-tahu

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI