Panduan Mudah Perbezaan Antara Coronavirus & Selesema Biasa. Kita Perlu Ambil Tahu!
Gambar Sekadar Hiasan

Walaupun novel coronavirus menyebabkan kerisauan dan ketegangan baru di seluruh dunia sekarang, orang ramai tidak harus lupa tentang selesema biasa yang selalu menyebabkan masyarakat jatuh sakit dengan lebih kerap.

Mengetahui tanda-tanda dan tahap risiko kedua-dua coronavirus dan selesema biasa, ia dapat membantu pemahaman kita dalam mengurangkan virus itu daripada terus menular.

Dr Nor Hayati Shaharuddin, Pakar Perunding Perubatan Dalaman dan Penyakit Berjangkit dari Pantai Hospital Ayer Keroh, Melaka menjelaskan perbezaan antara coronavirus dan selesema biasa

Apakah Tanda-Tanda Perbezaan Antara Kedua-dua Virus?

Virus adalah agen penyebab bagi kedua-dua penyakit ini. Namun, ia melibatkan virus yang berbeza, tetapi agak sukar dibezakan berdasarkan penyebab masalah yang berlaku.

Kedua-dua virus ini menyebabkan gangguan sistem pernafasan dalam mana-mana kumpulan umur, terdapat kes-kes yang disahkan Covid-19 merupakan asymptomatic atau mereka tidak mempunyai gejala, melalui pneumonia yang sederhana hingga tahap yang serius, kegagalan pernafasan, melibatkan multiorgan dan juga kematian.

Selain itu, kedua-dua virus disebarkan penyebaran virus Covid-19 adalah melalui kontak atau sentuhan, titisan cecair atau droplet dan permukaan atau objek yang tercemar.

Akibatnya, langkah-langkah kesihatan awam juga sama, seperti penjarakan sosial, menjaga kebersihan tangan dan etika pernafasan yang baik (batuk ke siku atau ke dalam tisu dan segera melupuskan tisu), adalah tindakan penting untuk kita ambil untuk mencegah jangkitan.

Apa Yang Membezakan Antara Influenza Dan Selesema Biasa?

Ini amat membimbangkan kerana ia tidak menunjukkan perbezaan yang ketara dengan influenza dan selesema biasa. Tanpa ujian makmal yang khusus, mustahil untuk membezakan antara kedua-duanya hanya melalui tanda dan simptom yang dialami. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara mereka.

Panduan Mudah Perbezaan Antara Coronavirus & Selesema Biasa. Kita Perlu Ambil Tahu!
Dr Nor Hayati Shaharuddin, Pakar Perunding Perubatan Dalaman dan Penyakit Berjangkit dari Pantai Hospital Ayer Keroh, Melaka

Bagaimanakah Novel Coronavirus 2019 (COVID-19) Merebak?

Cara penularan novel coronavirus COVID-19 daripada individu kepada melalui titisan dari hidung atau mulut yang tersebar apabila seseorang dengan COVID-19 batuk atau bersin. Titisan ini merentasi objek dan permukaan di sekelilingnya.

Orang lain kemudian mendapat jangkitan COVID-19 dengan menyentuh objek atau permukaan ini, kemudian menyentuh mata, hidung atau mulutnya.

Sesorang itu juga boleh dijangkiti COVID-19 jika mereka berada dekat dengan pesakit COVID-19 yang batuk atau bersin atau melepaskan titisan. Itulah sebabnya penting untuk mengekalkan jarak lebih dari 1 meter (3 kaki) dari orang yang sakit.

IKLAN

Kadar Jangkitan Dan Penyebaran

Secara amnya, orang yang mengalami selesema biasanya akan mempunyai gejala dalam masa 1 hingga 4 hari. Walaubagaimanapun, tanda-tanda untuk COVID-1 pula boleh berlaku di antara 1-14 hari.

Pakar-pakar perubatan menganggarkan bahawa setiap pesakit COVID-19 akan menjangkiti antara 2 hingga ke 3 orang. Ini adalah dua kali ganda semasa musim selesema yang biasanya menjangkiti 1.3 orang bagi setiap pesakit.

Ini bermakna bahawa influenza boleh merebak lebih cepat daripada COVID-19 tetapi lebih kepada penyakit akut dan boleh pulih lebih cepat.

COVID-19 adalah lebih perlahan pada permulaannya, tetapi ia mempunyai potensi untuk berpanjangan dengan merebak kepada lebih ramai orang.

Transmisi Antara Kanak-Kanak Dan Orang Dewasa

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, jangkitan selesema daripada kanak-kanak kepada orang dewasa adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, berdasarkan data awal ternyata bahawa ia adalah lebih biasa untuk orang dewasa untuk memberi jangkitan COVID-19 ke kanak-kanak. Kanak-kanak kurang cenderung untuk mengalami sebarang gejala.

Kawasan Bermusim

Selain kawasan tropika, selesema mengikut pola bermusim yang berbeza pada setiap tahun. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang tahu apakah corak coronavirus. Ini kerana ia adalah virus baru, ia telah menyebabkan wabak dan kita tidak tahu bila ia akan berhenti.

Sehingga kini, tiada vaksin terhadapnya, hanya iagnosis awal dan jagaan sokongan umum adalah penting. Tiada vaksin yang melindungi kita daripada COVID-19.

Kadar Kematian

Perbezaan yang paling penting antara demam selesema dan COVID-19 adalah yang terakhir jauh lebih berbahaya. Kira-kira 0.1% daripada orang-orang yang menghidap flu mengalami kematian. Manakala data dari WHO menunjukkan bahawa kadar kematian COVID-19 adalah kira-kira 3.4%.

Kumpulan Yang Berisiko

Mereka yang berada dalam kumpulan berisiko adalah pesakit  influenza yang serius, warga emas, dan mereka yang mengalami masalah penyakit serius dan immunosuppressive -atau sistem imun yang rendah.

IKLAN

Orang yang demam, batuk dan kesukaran bernafas perlu mendapatkan rawatan perubatan. Untuk COVID-19, pemahaman kita adalah bahawa warga emas dan seseorang yang mengalami simptom-simptom COVID-19, golongan ini mempunyai risiko lebih tinggi terhadap penyakit serius yang lain.

Bagaimanakah Saya Dapat Melindungi Keluarga Dan Diri Saya?

Cara terbaik melindungi diri adalah sama seperti yang dilakukan terhadap mana-mana jangkitan pernafasan. Amalkan kebersihan diri yang baik dengan:

1-Membasuh tangan dengan rapi sekurang-kurangnya 20 saat menggunakan sabun dan air, atau dengan bahan gosokan tangan beralkohol

2-Menutup hidung dan mulut dengan tisu atau lipatan siku apabila batuk dan bersin

3-Mengelakkan bertembung dekat dengan sesiapa yang ada simptom selesema atau serupa flu.

4-Pastikan anda duduk di rumah jika tidak sihat.

IKLAN

Bilakah Saya Perlu Mula Bimbang?

Sebagai COVID-19 jangkitan sering tidak adalah penyakit akut seperti dalam jangkitan influenza, tidak mempunyai corak bermusim dan secara meluas diedarkan di pelbagai benua pada masa ini. Kita hanya perlu untuk mengimbangi kebimbangan yang dihadapi setiap hari. COVID-19 adalah virus baru dan terdapat begitu banyak soalan yang masih tiada jawapan khusus mengenainya.

Sehingga kini, tiada rawatan khusus atau ubat antivirus untuk jangkitan COVID-19. Rawatan diberikan hanya untuk mengurangkan gejala yang dialami pesakit dan tiada vaksin untuk mencegah kita daripada dijangkiti wabak ini.

Secara umumnya, kita berhadapan dengan masalah yang kita tidak pernah dihadapi sebelum ini. Cuba yang terbaik untuk kekal sihat dan mencegah virus itu daripada merebak. Semua ketidaktentuan ini adalah cabaran yang amat nyata yang secara semula jadinya menjadikan kita berasa sangat bimbang.

Jika anda mempunyai link epidemiologi dengan kes COVID-19 (contohnya melalui sejarah perjalanan, acara dihadiri berkaitan dengan seseorang yang dijangkiti wabak COVID-19, hubungan yang rapat dengan pesakit positif COVID-19, hubungan yang rapat dengan orang yang menunggu untuk keputusan ujian COVID-19) dan anda mengalami gejala, anda perlu mendapatkan diri anda diuji untuk COVID-19.

Dan jika anda tidak mempunyai mana-mana kaitan epidemiologi dengan kes COVID-19 tetapi anda mempunyai simptom-simptom seperti masalah pernafasan dan juga gejala-gejala itu tidak pulih seperti biasa atau ia menjadi lebih teruk, anda juga perlu membuat ujian COVID-19.

Ini adalah penting kerana COVID-19 juga menular dalam masyarakat kita dan tiada ciri-ciri klinikal jangkitan COVID-19 yang memisahkan ia daripada virus pernafasan yang lain di luar sana.

Walaupun kita berada di tengah-tengah situasi wabak COVID-19, kita harus ingat bahawa jangkitan influenza tidak berhenti. Oleh itu, sila pastikan vaksinasi influenza anda adalah yang terkini.

Baca sini juga:

influenza-penyakit-bermusim-cegah-sebelum-terkena

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI