Memiliki anak-anak yang sihat juga adalah rezeki yang tak ternilai harganya buat ibu bapa. Namun begitu, andai anak-anak diuji dengan penyakit tertentu, tetap diterima dengan reda kerana itu semua adalah ujian Allah SWT untuk hamba-Nya.

Bagi pasangan Anita Binti Mat Tahir, 42, dan suami, Hasnizam Bin Mohamed, 46, anak ketiga mereka, Fatin Nur Fatehah telah didignosis dengan penyakit Palsi Serebrum selepas dilahirkan. Selain Fatin, pasangan itu turut memiliki dua orang anak lelaki yang kini berusia 20 tahun dan 12 tahun.


Kandungan Yang ‘Istimewa’

Menurut Anita, ketika mengandungkan Fatin Nur Fatehah atau mesra dipanggil Atin, semuanya berjalan lancar. Allah sangat mempermudahkan ketika mengandungkan Fatin. Berbeza dengan abang-abang Atin, saya mengalami tekanan darah tinggi dan kencing manis ketika mengandungkan mereka dan kerap berulang alik ke klinik dan hospital.

” Segala-galanya normal sehinggalah masuk minggu ke-38. Saya didapati demam dan ketika itu kandungan normal saja. Dua hari sebelum kelahiran, pergerakan Atin di dalam kandungan agak perlahan tapi degup jantungnya normal. Namun keesokan hari ketika hendak pergi kerja, saya rasa badan saya lain macam. Hati ini rasa serba tak kena, terus beritahu suami supaya hantar saya ke hospital selepas hantar anak ke sekolah. Namun waktu itu, saya tak rasa sakit hendak bersalin pun.” Ujar Anita membuka bicara.

Dibedah Secara Kecemasan

“Sampai di hospital, didapati tekanan darah saya agak tinggi dan saya demam. Bila nurse periksa degupan jantung bayi, katanya bacaan tak berapa cantik dan panggil doktor.

“Ketika itulah doktor tiba-tiba beritahu yang saya perlu dibedah kecemasan. Ketika Atin lahir, doktor kata dia dah tak ada dan umumkan meninggal dunia. Namun tiba-tiba saja Atin memberikan respons.

” Saat itu, doktor terus sedaya upaya berusaha selamatkan Atin dengan menebuk perut Atin dan sambungkan wayar bantuan penafasan dan sebagainya. Alhamdulillah Atin sangat kuat dan mampu bertahan.” Tambahnya.

IKLAN


Anak Istimewa

Selepas dipindahkan ke wad, suami Anita memberitahu yang anak mereka mungkin akan jadi anak istimewa dan dipantau di wad NICU.

” Waktu itu, saya sudah pasrah dan reda. Bila suami bawa saya tengok Atin di wad dengan wayar yang berselirat di badannya, sayu rasa hati. Tapi saya sudah reda dengan apa juga keadaanya kelak.

” Saya patut bersyukur keadaan anak ini cukup sifat berbanding bayi lain dan dari situlah timbul kekuatan diri menerima Atin seadanya. Kami juga bersyukur, kami dapat dignosis Atin lebih awal. Ketika Atin di dalam NICU, kami sudah diberikan sesi kaunseling dan doktor sudah beritahu yang anak kami OKU terlantar cerebral palsy dan memerlukan sepenuhnya perhatian. Tak boleh makan minum dan pakai sendiri. Semua kena bantuan ibu bapa dan keluarga.

” Tiga minggu Atin koma, hari-hari saya bercakap dengannya dan memberikan semangat sehinggalah dia akhirnya membuka mata. Itulah saat yang paling menggembirakan hati saya.

IKLAN

” Alhamdulillah saya bersyukur famili saya dan suami sangat supportif, mereka pun buat macam-macam usaha termasuk bacaan yassin di surau dan sebagainya. Arwah emak memang sangat risau takut saya akan meroyan kerana terlalu sedih. Doktor ada menyatakan punca Atin menjadi cerebral palsy mungkin sebab saya demam dan semasa proses kelahiran, oksigen tak sampai ke otaknya. Apa juga puncanya, saya sedar itu semua kuasa Allah Yang Esa.” Tuturnya lagi.

Perkembangan
Anita dan suami juga sentiasa cuba melakukan yang terbaik untuk Atin.

” Dari usia Atin 4-5 bulan, saya dah bawa dia pergi fisioterapi. Saya juga daftarkan Atin di Spastic Central Petaling Jaya untuk fisio dan cara kerja. Usia Atin 5 bulan saya dah ke hospital rehab Cheras. Sehingga kini Atin masih berterapi di Hospital Rehab Cheras dan Spastic Central untuk membantu Atin lebih memperolehi perkembangan yang lebih baik.

IKLAN

” Dari umur satu tahun Atin mendapatkan injection botox untuk melembutkan saraf dan intensif fisio. Dia juga baru menjalani pembedahan tulang pinggul untuk memasukkan plate, hamstring release, hip dan percutaneous TA leghthening supaya lebih selesa bila buat fisio dan berdiri di standing frame untuk kekuatan kaki dan tulang belakang bagi menggelakkan berlakunya scoliosis,” jelas Anita.

Sanggup Berhenti Kerja

Demi Atin, Anita nekad berhenti kerja. “Tak sangka, dapat tawaran menyambung pelajaran di bidang perbidanan dan stimulaterapi untuk anak-anak istimewa. Jadi saya gunakan ia untuk mengurut dan stimulaterapi untuk perkembangan Atin selain fisio terapi yang kerap.

” Setiap bulan Atin minum susu pedisure dengan anggaran kos RM800 sebulan. Syukur juga kini Atin tidak lagi mengunakan ryles tube untuk makan dan minum. Berkat kesabaran gigih ayah Atin mengajar Atin menelan walau pun mengambil masa 1oz untuk 3 jam, kini Atin boleh menelan sendiri tanpa mengunakan tiub.

” Dulu Atin langsung tak boleh bergerak ke kanan dan ke kiri lembik, Alhamdulillah pelan-pelan Atin menunjukkan perkembangan yang lebih baik. Walau pun Atin tak boleh mendengar, kami mengajar Atin dengan mengunakan mata dan dia boleh mengikut arahan,” tambah Anita.

Kumpulan sokongan

Menurut Anita, dia juga turut mencari kumpulan sokongan bagi mendapatkan lebih banyak makluman berkaitan penyakit anaknya.

” Group pertama yang saya sertai ialah Malaysia Advocates Cerebral Palsy. Saya juga merupakan pengasas Kumpulan Support Group Kau Yang Teristimewa ( KYT), merupakan kumpulan sokongan ibu bapa anak-anak OKU pelbagai diagnosis dan kami sering bertukar-tukar cerita kisah duga, suka, terapi anak-anak dan kami sering melakukan aktiviti riadah bersama.” Akhiri Anita menutup bicara.