Benarlah berangan dan memasang impian itu ‘percuma’ dan tak perlu bayar. Adakalanya ia terapi yang cukup mudah untuk para isteri gembirakan hati dan motivasi dirinya sendiri.Sebenarnya memang ada perkara tertentu yang isteri suka buat tapi suami tak perlu halang atau risau pun. Malah patut turut beri sokongan.

Baca perkongsian Puan Maryam Aziz ini.

5 benda suami tolong jangan halang demi kesejahteraan rumah tangga.

Pagi tadi I said to abang, while staring at the blank wall of our room, cuba abang imagine ini semua kaca, and from our bed, we are actually staring at the beautiful blue sea. Abang kata ramai lah orang. No, this is our private beach. Tak ada orang lain. Kita buat rumah kecik je, surrounded by nature abang kata okayyyy while trying hard to imagine

Bab bermimpi ni serahkan kepada isteri, sebab dialah yang pakar. Orang lelaki biasanya berfikiran lebih realistik dan berpijak di bumi nyata.

Tapi sebenarnya bukanlah orang perempuan ni suka meminta minta. Ada benda-benda yang dia buat sebenarnya saja untuk menghiburkan hati. Bukan nak pressure suami pun. Para isteri ni lebih tahu kemampuan suami, dan jarang sekali yang Maryam jumpa suka minta lebih lebih dan tak bersyukur dengan apa yang suami boleh berikan.

Jadi para suami janganlah rasa ‘offended’ pula bila isteri berimpian melangit. Dia tak paksa suami tunaikan pun. Sebagaimana bila isteri cerita masalah dia kepada suami, dia tak minta solusi pun. Cuma sekadar nak luahkan.

Banyak masa, solusi suami tu lagi tambah menyakitkan hati ini antara learning point dalam perkahwinan kami. Bila isteri cerita masalah, jangan cuba nak selesaikan. Lagi irritating dengar solution yang abang offer sebab cara berfikir berbeza. Just listen attentively. Bagi pendapat kalau diminta sahaja ye.

So ini antara list yang mungkin isteri suka buat tapi suami tak perlu halang atau risau. Malah patut support

1. Shopee

Barang berlambak dalam cart tu biasa. Isteri window shopping kat Shopee tu biasa. Kalau ternampak dia sibuk window shopping tu, tak perlu halang atau tegur. Selalunya cart dia boleh cecah ratusan barang. Jarang sekali dia checkout melainkan benda betul-betul perlu.

Kalau dia simpan dalam cart sampai barang tu delisted pun lagi dia happy. Tak payah fikir dah perlu beli atau tak, sebab memang tak boleh beli dah. Dan janganlah gatal tangan tolong bayarkan pula, sebab kebanyakan barang tu dia taknak pun, kalau tetiba tengok suami dah bayarkan, dia kecewa.

IKLAN

2. Hotel

Ada isteri suka survey-survey hotel dan resort. Tengok harga yang macam menarik. Tengok beach lawa, facilities hotel dan sebagainya, kawasan cantik untuk jalan-jalan. Sebenarnya dia taklah nak pergi sangat pun, just terapi je.

3. Rumah Cantik

Ramai isteri ada rumah impian. Maka rajinlah dia google gambar-gambar rumah impian dia. Deco rumah lawa, design lawa, perabot best, dapur dan toilet cantik, bilik impian untuk anak dan sebagainya. Ada yang suka google gambar garden. Relax jelah, bukannya dia nak suami buatkan pun. Kalau nak, dia akan usaha sendiri.

4. Barang Kemas & Pinggan Mangkuk

Ini pun sama. Tak perlulah suami risau sangat kalau isteri suka cuci mata tengok barang kemas dan pinggan mangkuk. Siap join facebook group atau telegram channel. Kebanyakan masa dia tak minta pun. Cuma mungkin kalau suami dapat bonus tu, mulalah dia masuk jarum

5. Tudung Dan Baju Lawa

Asal ternampak iklan baju atau tudung yang lawa-lawa mulalah dia tenung dan cuci mata. Siap pergi ke website dan add to cart. Kebanyakan masa dia tak beli pun melainkan betul betul perlu. Dan dia pun tahu kalau dia pakai takkan sama macam model

So yang parcel dok sampai tak henti henti kat rumah tu apa? Pampers beli borong sebab ada sale di shopee, susu anak, baju anak, barang pdpr anak, barang keperluan untuk buat bisnes dari rumah, barang masak.

IKLAN

Nampak tak? Kebanyakan benda yang dia beli mesti untuk kesejahteraan keluarga, bukan untuk diri sendiri pun. Dan kebanyakan masa perbuatan tersebut untuk gembirakan hati dan motivasi dirinya sendiri supaya dapat bekerja lebih keras mencari rezeki untuk keluarga. Bukan untuk membebankan suami. Bersangka baiklah

Baca Lagi di Sini :

Suami Isteri Ambillah Peluang ‘Pillow Talk’ Sebelum Tidur, Inilah Cara Kekalkan Momentum Cinta

Membebel, Itulah Cara Isteri Luahkan Perasaan, Elak ‘Mental Load’ Dan ‘Burnout’

Isteri Jadi Wanita Paling Bahagia Bila Suami Rajin Layan Bersembang

IKLAN

Mingguan Wanita : Memang ada benarnya. Perkara-perkara begini memang para isteri suka buat. Bukanlah bermakna memang mahukannya, namun cukuplah dijadikan sebagai terapi yang cukup mudah untuk para isteri gembirakan hati dan motivasi dirinya sendiri.

Sumber : Maryam Aziz

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT WANITA : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita