peniaga kelantan

Kalau pergi ke negeri Kelantan, seronok tengok makanan murah-murah dan macam-macam barang menarik nafsu mak-mak ada dijual.

Tambah kalau ke Kota Bharu, dari kuih manis-manis, periuk, pakaian batik, dan sampailah barang rumah. Dijual dengan harga yang cukup berpatutan.

Bila tengok penjual, ramai lagi yang umurnya masih mudah tetapi gigih berniaga. Malah peniaga-peniaga ini akan sentiasa menjaga hubungan baik dan bertimbang rasa sesama mereka.

Jarang dilihat peniaga yang menjual barangan yang sama dengan peniaga yang berniaga di sebelahnya.

Ini 10 tip daripada saudara Baharuddin Mohamed tentang mengapa peniaga Kelantan boleh berjaya dan kota bharu pusat peniagaan yang hebat…

1. Saya sempat pergi ke beberapa kedai kecil penjaja dan kedai makan di tepi jalan bila bila saya di Kelantan. Mereka tidak mementingkan tempat berniaga tetapi asalkan barang laku. ‘ Bisnes mereka mudah’.

IKLAN

2. Mereka kuat beragama, asas itu menyebabkan barangan mereka jual dengan murah dan tidak mengambil banyak untung. Ramai orang beli dengan banyak.

3. Mereka peramah berniaga. Mereka menganggap semua orang yang datang kekedai mereka orang kaya.

4. Faktor kepadatan penduduk. Kelantan hanya dihuni hanya 1/3 dari tanah besar mereka. Bandar kecil semuanya menyokong kepesatan kota bharu. Perkara ini tidak berlaku pada kota negeri lain. Mereka membantu sama sendiri .

5. Ekonomi kota bharu bukan hanya datang dari industri tempatan . Ianya juga sumber datangnya dari anak mereka yang merantau mencari duit dan memberi balik ibu bapanya di kampung.

IKLAN

6. Orang kelantan merantau akan berpencen dann pulang semula di kelantan. Itu sudah budaya mereka dari turun menurun. Mereka yang pulang membawa idea dan duit dan melabur dikelantan. Indastri perumahan cemerlang disini.

7. Kegiatan berkumpul-kumpul menyebabkan mereka kuat dalam bidang ekonomi dan menyokong antara satu dengan yang lain.

8. Mereka pandai pusing duit. Duit runcit mereka dipusingkan beberapa kali dan membuat untung berganda.

9. Berniaga sebahagian dari hidup seharian mereka.

IKLAN

10. Mereka berazaman tinggi kerana sejarah kehidupan mereka. Oleh itu keyakianan diri mereka tinggi.

11. Kaya itu biasa, gagal itu pelik bagi mereka. Rumah besar – besar kereta menjalar, pandai berlaku… berniaganya hanya menjaja minyak gamat.

Tetapi bab harga itu jelas, walaupun kita tahu Kelantan merupakan tempat tarikan pelancongan, namun barang makanannya masih lagi boleh dijual dengan harga yang murah.

Apa yang ketara, sifat berniaga dan suka merantau itu sememangnya sudah sebati dalam diri penduduk di negeri Kelantan. Walaupun berada di luar negeri Kelantan, anak kelahiran Kelantan tidak akan segan silu untuk memulakan perniagaan. Ini realiti.

Hah, golongan mak-mak suri rumah pun berniaga dari rumah, nampak sangat jenis pandai cari duit!