ubat gigi

Anak-anak perlu didedahkan dengan penjagaan kebersihan gigi sejak dari kecil lagi. Penggunaan ubat gigi juga perlulah dalam kuantiti yang yang bersesuaian dengan umur mereka.Mak ayah perlu memantau perkara ini, agar kebersihan gigi anak-anak terjaga dan miliki gigi yang cantik sempurna tanpa kerosakkan.

Berikut antara jawapan yang dikongsikan oleh Doktor Gigi, Dr Iqbal Rosali  yang selalu menjadi persoalan dari mak ayah sebagai rujukan.

MEMILIH UBAT GIGI UNTUK ANAK KECIL

“Adakah perlu ubat gigi?”

  • Bagi bayi yang BELUM ada gigi, boleh bersihkan mulut dan gusi bayi menggunakan kain basah bersih.
  • Bagi bayi yang BARU TUMBUH gigi, boleh gunakan kain basah bersih juga untuk bersihkan giginya. Boleh juga gunakan ‘finger toothbrush’.

Perkenalkan ubat gigi bila ibu bapa yakin, dan anak tahu yang dipicit keluar itu ialah ubat gigi.

American Dental Association (A.D.A) mencadangkan supaya menggunakan ubat gigi berflourida walaupun anak masih kecil. Untuk pemahaman dan bahasa yang lebih mudah, lagi awal lagi bagus untuk perkenalkan ubat gigi pada si anak.

“Ubat gigi yang mana perlu digunakan?”

(A.D.A) mencadangkan untuk menggunakan ubat gigi berflourida. Di pasaran, ada ubat gigi kanak-kanak yang sudah ada flourida. Hat ni, ibu bapa tak perlu risau kerana kandungannya adalah jauh lebih rendah daripada orang dewasa punya.

“Tidak bahaya ke kalau tertelan ubat gigi?”

Sebab itu perkara paling penting adalah pemantauan daripada ibu bapa sendiri. Nasihat secara general ialah hanya gunakan ubat gigi berflourida apabila anak sudah pandai meludah.Walaubagaimanapun, (A.D.A) menggalakkan untuk menggunakan ubat gigi kanak-kanak yang mengandungi flourida untuk pendedahan lebih awal dan perlindungan memyeluruh.

Walaupun ada ubat gigi kanak-kanak tanpa flourida dilabel selamat untuk ditelan, tolonglah pastikan dan pantau anak tak telan juga. Makanan pun kita berkira apa yang masuk ke dalam mulut, takkan ubat gigi kita relakan?

“Macam mana taknak bagi tertelan?”

IKLAN
  • Pertama, yang paling penting kena pantau. Please. Pantau.
  • Kedua, Gunakan kuantiti yang betul. Ini juga penting. Please.

Bagaimana tahu kuantiti yang betul? Sila rujuk gambar rajah diberikan.

Kanak-kanak bawah 3 tahun, gunakan ubat gigi sebesar sebiji beras.

Pantau Kuantiti Sesuai Guna Ubat Gigi Pada Anak Kecil, Dedahkan Lebih Awal Lebih Bagus

 

Untuk 3-6 tahun, sebesar kacang pea. Cukup. Tak payah lebih-lebih. Tak payah sampai berbuih. Kalau cuma sebanyak itu, tak payah berkumur.

Pantau Kuantiti Sesuai Guna Ubat Gigi Pada Anak Kecil, Dedahkan Lebih Awal Lebih Bagus

“Boleh tak kalau tak guna ubat gigi?”

IKLAN

Boleh. Tapi pastikan gigi anak dibersihkan ke semua permukaan. Dan seperti yang telah diberitahu awal-awal, lebih baik perkenalkan ubat gigi dan biasakan lebih awal.

“Anak tak suka ubat gigi ‘mint’ sebab rasa pedas.”

Ubat gigi kanak-kanak tak ada mint. Yang ada mint cuma ubat gigi orang dewasa. Janganlah digunakan pada kanak-kanak. Belilah ubat gigi yang sudah dikhaskan untuk kanak-kanak. Ia ada rasa yang lebih ‘kena’ dengan citarasa anak-anak kecil.

“Anak saya guna ubat gigi dewasa.”

Kandungan flourida dalam ubat gigi dewasa tak sama dengan yang untuk kanak-kanak. Ia wajib dielakkan, lebih-lebih lagi jika anak tidak pandai meludah.

“Berus gigi anak saya bersemut. Adakah kerana ubat gigi manis?”

IKLAN

Ubat gigi kanak-kanak dirumus supaya sesuai dengan citarasa mereka. Mungkin sedikit manis tetapi bukan gula seperti dalam masakan yang digunakan. Itu tanggungjawab ibu bapa lah untuk pastikan berus gigi dibersihkan selepas digunakan.

“Anak saya tak mahu gosok gigi kalau tak ada ubat gigi.”

Ya. Memang digalakkan memberus dengan ubat gigi. Tetapi pastikan ciri-ciri ubat gigi seperti yang diceritakan dari atas dan gunakan kuantiti yang sebetulnya.

“Boleh cadang jenama apa yang sesuai?”

Sebagai seorang professional, adalah melanggar etika mencadangkan jenama tertentu. Secara amnya, semua ubat gigi di pasaran adalah baik. Paling utama, pastikan ubat gigi mengandungi flourida untuk menguatkan gigi dan mencegah kerosakan.

“Bila sepatutnya tukar ubat gigi kanak-kanak kepada ubat gigi dewasa?”

Apabila gigi kekal pertama tumbuh iaitu sekitar umur 6 tahun. Keperluan gigi kekal adalah berbeza dengan gigi susu. Oleh itu lebih flourida diperlukan. Dan pastikan cuma gunakan ubat gigi sebesar kacang pea sahaja.

Semoga bermanfaat dan terjawab semuanya.

Sumber: Dr Iqbal Rosali