pantang larang beranak czer

Mungkin bukan mudah nak tahu apa pantang larang yang wajib dielak tetapi kaum ibu yang beranak czer atau secara bedah patut ambil tahu petua dan cara-cara untuk jaga perut agar kembali pulih dan tidak buncit. Apa larangan dan apa yang kaum mak-mak patut buat, ikuti perkongsian daripada Puan Siti Aishah ini…

Perut si ibu czer.

Masa mengandung merekah kehadapan.

Ketika bersalin dilapah terbuka.

Kemudian di jahit distaple.

Kalau mengandung perut kecik, sikit la bunjutnya.

Kalau mengandung perut besar belanga, terjuih isi perut, berlipat sampai menutup ari-ari.

Bila berjalan, perut membuai.

Luka yang ditoreh berlaga-laga.

Ngilu.

Perit.

Sebab tu kena pakai penampung perut lepas bedah.

Nak kasi selesa ketika berjalan, hatta berdiri.

Duduk menyusu pun jadi selesa

Minggu pertama pakai strap on binder.

Minggu kedua pakai bengkung kain belacu yang diikat.

Jangan ketat-ketat.

Janji perut tak terjuih kebawah.

Ibu yang bersalin czer, yang tak berbengkung, perut dia terlipat ke bawah. Macam apron. Tak pakai panties pun xpe. Tertutup dah depan tu.

Tapi…

Bila makan tahun.

Perut berlipat tu akan jadi accessory yang memalukan.

Spare tyre kiri kanan perut boleh trim down dengan work out.

Perut berlipat tu… tak boleh dipaku kat badan.

Hiduplah dengan perut yang berlipat.

Berbengkunglah selepas czer.

Untuk keselesaan.

Perut pun tak menggeleber.

Takdelah asal pandang cermin je… rasa nak pecahkan cermin tengok perut berlipat sampai tua.

TAPI ADA PANTANG LARANG BUAT IBU CZER YANG NAK PAKAI BENGKUNG

1. Tak boleh berjalan-jalan kehulu hilir takde arah masa bengkung dipakai

2. Tak boleh naik turun tangga masa tengah pakai bengkung

3. 2 minggu kena hadkan pergerakan masa berbengkung sebab risiko luka czer terbuka balik sangat2 tinggi bagi ibu-ibu yang jenis lasak.

Kalau rasa tak mampu nak duduk diam-diam ketika berbengkung lepas czer, tak perlulah berbengkung.

Tetapi…

Tadah ajelah perut yang berlipat macam tu.

Pilihan dah diberi.

Nak mengikut atau nak beralasan lagi?