Untunglah jika pasangan kita adalah kekasih pertama dan kekal hingga ke jinjang pelamin. Dialah kekasih awal dan akhir yang ada dalam hati. bagaimana pula, jika pasangan anda bukanlah orang yang pertama pernah bertakhta di hati.

Kalau kisah cinta lama dilupakan tidak mengapalah dan fokus pada keluarga yang ada sekaranya. Sebaliknya, kalau ada perselisihan faham, mulalah hati berkata-kata ‘jika aku bersama dengan si dia, tentu akan lebih bahagia’.

Walau bagaimanapun semua itu tidak akan mungkin terjadi. Jodoh telah ditentukan olehNya. Namun, bagaimana untuk melupakan kekasih lama. Mampukah bayangan kosong ini akan menggugat hubungan suami isteri. Mengupas lebih lanjut topik ini bersama Prof Madya Dr Hj Mohd Nor Mamat, Akademi Pengajian Islam Kontemporari, Universiti Teknologi Mara Malaysia (UiTM).

Nostalgia Cinta Lama, Jangan Ada Yang ‘Makan Hati’

IKLAN

Kenangkan Kembali

Ada banyak sebab yang boleh menyebabkan pasangan mula terkenanag kembali nostalgia kekasih lama. Mungkin disebabkan bertemu tanpa sengaja di mana-mana majlis atau boleh juga dengan sengaja pasngan menjejak semula bekas kekasih yang sememangnya masih menyimpan kenangan hubungan lama. Cara menjejak ini dengan harapan boleh disuburkan kembali.

Walau bagaimanapun, keadaan ini akan mudah berlaku apabila ada rasa kekosongan dengan pasangan sekarang dan ditambah pula pertemuan dengan kekasih lama. Jika hubungan suami isteri dalam keadaan bahagia, agak susah untuk pasangan terpaut kembali. Tetapi, jika pasangan mempunyai masalah suami isteri tanpa penyelesaian, nostalgia dengan kekasih lama akan mudah diisi.

Tanda Tingkah Laku

Ada beberapa petunjuk yang boleh pasangan sedari dan ambil langkah penyelesaian sebelum berlanjutan.
1. Hubungan berubah lebih dingin dan tidak semesra dahulu apabila bersama.
2. Leka dengan memori-memori lama seperti gambar kenangan, hadiah lama dan sebagainya.
3. Pasangan lebih banyak bersendirian berbanding bersama-sama atau lebih banyak masa dihabiskan di luar rumah berbanding rumah.
4. Berminat dengan aktiviti-aktiviti alumni atau aktiviti luar bersama kawan-kawan.
Kadang-kadang dirahsiakan daripada kita.
5.Lebih banyak berahsia berbanding sebelum ini. Mula berubah dari segi bercakap di telefon, bermesej secara sembunyi atau keluar rumah tanpa memberitahu.

IKLAN

Jangan Dikenang

Tidak dinafikan, pasangan mungkin pernah bahagia bersama kekasih lama tetapi jodoh tidak kesampaian hingga ke jinjang pelamin. Tetapi, apabila kita dipilih menjadi pasangan bermakna, kita mempunyai kelebihan berbanding orang lain. Jika perasan bahagia ada pada kita, mana mungkin pasangan akan memilih atau tertarik pada beka kekasih.

Jadi, elakkan sikap-sikap yang tidak disukai pasangan dan sentiasa menambahbaik aspek yang disukai pasangan. Kadang kala, ada banyak permintan yang kita anggap remeh oleh pasangan tetapi sebenarnya itu adalah penting dan membahagikan hidupnya.

IKLAN

Tindakan Suami (Isteri Teringat Kekasih Lama)

* Suami perlu tambah baik diri untuk menjadi lelaki yang selalu ada di sisi isteri.
* Suburkan sifat penyayang, mengambil berat, romantik, pemurah, setia dan sebagainya.
* Elakkan daripada mengambil tindakan menghukum atau memarahi, sebaliknya, dekatkan diri dan mengaku kelemahan yang ada, bernaji untuk berubah, memperbetulkan dan membahagiakan.

Tindakan Isteri (Suami Teringat Kekasih Lama)

* Elakkan suami hanyut dengan nostalgia kekasih lama, cipta nostalgia baru dengan cara yang membahagiakan.
* Suburkan rasa hormat pada suami, sentiasa cantik, menarik dan seksi.
* Elakkan bertanya tentang kisah-kisah silam.
* Elak menyerang suami atau bekas kekasih. Sebaiknya, ambil tindakan memhon kemaafan atas kelemahan diri sebagai isteri dan bernaji untuk berubah.

Tip Untuk Pasangan Suami Isteri

1.Keharmonian hubungan rumah tangga bermula dengan kasih sayang suami dan penghormatan isteri. Rasa bahagia ini akan mengelakkan daripada timbulnya gangguan orang ketiga atau kenangan lama.
2.Jangan bandingkan isteri dengan kekasih lama kerana ia bukan milik kita. Utamakan kebahagiaan yang ada dan jangan fikirkan kebahagian kekasih lama, bimbang akan kehilangan kebahagiaan yang ada.
3. Elakkan hadir ke majlis-majlis reunion sekolah atau universiti secara sendirian.
Pertemuan begini mudah membuka semula pintu nostalgia lama yang akan mengganggu kehidupan sekarang.
4. Elakkan berjauhan engan pasangan terlalu lama kerana ia boleh membuka ruang untuk mengimbau kembali nostalgia lama.
5. Elakkan daripada memulakan hubungan semula kecuali dalam bentuk hubungan kekeluargaan. Perkenalan kekeluargaan adalah lebih bersih atas alasan menyambung silaturrahim.
6. Ciptalah kehidupan bersama pasangan kita secara bersama dan nikmati hidup secara positif yang membahagiakan satu sama lain. Kebahagiaan biasanya mudah menutup pintu kecurangan.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI