‘Niat Bantu Keluarga’, Kejayaan Anggun Cotton Collection Umpama ‘Magic’ Buat Adik Beradik Ini

Share

Siapa sangka, asalnya hanya menjadikan bisnes ini sebagai kerja sambilan saja, sementelah masing-masing sudah mempunyai pekerjaan tetap. Namun, ‘niat bantu keluarga’ inilah mendorong adik beradik ini untuk terus berusaha dan mengecapi kejayaan yang tidak disangka-sangka.

Dalam tempoh 8 tahun ini, kejayaan demi kejayaan di tempa oleh pasangan adik beradik ini dalam perniagaan. Langsung tidak terfikir oleh mereka dan merasakan ia umpama mimpi buat mereka.

Anggun Cotton Collection semakin meniti di bibir golongan wanita yang sukakan dengan koleksi pakaian rekaan mereka. Tidak hairanlah, selama tiga tahun berturut-turut dari tahun 2018 – 2020, mereka mendapat pengikhtirafan daripada JNT untul parcel dan jualan terbanyak yang diterima dan beberapa anugerah lain.

Bermula sebagai ‘reseller’ dan akhirnya berjaya membina empayar sendiri sehingga mempunyai ratusan ribu pelanggan. Inilah yang ingin Mingguan Wanita cungkilkan rahsia di sebalik kejayaan pasangan adik beradik ini.

Niat Bantu Keluarga, Berniaga Kecil-Kecilan

Anggun Cotton Collection, satu nama yang tidak asing lagi buat peminat baju kurung, baik kurung moden, mini kurung, kurung kedah dan sebagainya. Pelbagai pilihan yang menarik sentiasa menjadi perhatian dan tarikan pelanggan.

Noraini Hanipah, 38 tahun dan Norafizah Hanipah, 35 tahun adalah pengasas Anggun Cotton Collection ini. Kejayaan yang dicapai oleh adik beradik ini dalam menaikkan butik mereka tidak semudah yang disangka.

Sewa lot kedai pertama di bangunan MARA Negeri Sembilan tahun 2016

Bercerita lebih lanjut tentang permulaan dalam perniagaan ini hanyalah sekadar ‘part time’ dan kecil-kecilan di rumah.

“Kami bermula pada tahun 2014, waktu itu, saya dan kakak masih lagi bekerja dan pada masa sama berniaga secara kecil-kecilan. Pada hari biasa kami bekerja dan hujung minggu kami akan ‘full time’ untuk bisnes ini. Asalnya, kami hanya ‘reseller’ menjual kain pasang dan produk orang lain,” kata Norafizah atau dikenali sebagai Fizah memulakan cerita.

Masa jual kain pasang

Tiada Ilmu Dalam Perniagaan

Di awal penglibatan ini tentulah ada cabaran buat adik beradik yang berasal dari Mersing, Johor ini. Manakan tidak, untuk membahagian masa antara perniagaan dan kerja hakiki.

“Bayangkan pada waktu itu, kami sendiri yang menguruskan tempahan pelangagan, berulang alik seminggu sekali dari Seremban ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan stok. Ini belum lagi dalam menyelesaikan masalah ketiadaan stok yang dikehendaki oleh pelanggan,” kata Fizah lagi.

Apa yang boleh Fizah katakan, pada saat itu mereka masih tiada ilmu dalam perniagaan dan banyak ‘roadblock’ yang terpaksa mereka tempuhi dan kesilapan yang dilalui dalam perniagaan ini.

“Bayangkan, waktu itu, kami belum ada staf, segalanya dilakukan sendiri oleh kami, ambil tempahan, buat penghantaran parcel dan layan pelbagai karenah pelanggan,” katanya mengimbau kembali di awal perniagaan.

Susahnya Nak Dapat Jual Satu Pasang

Dalam tempoh 8 tahun dalam perniagaan inilah pelbagai kenangan manis dan pahit yang mereka lalui. Inilah pengalaman yang wajib mereka tempuh dan mungkin kepada sesiapa saja yang terlibat dalam dunia perniagaan. Bagi mereka, pengalaman yang tak mungkin dilupakan tentulah semasa awal-awal bisnes.

“Kami memulakan bisnes dengan hanya mengambil stok 100 pasang sahaja. Kami yang baru nak menapak, tentulah rasa terlalu banyak dengan jumlah ini. Nak habiskan stok ini ambil masa sampai berbulan-bulan.

“Bila jual secara online, hanya kawan-kawan yang membeli, cuba buka booth di hadapan sebuah bank, tiada siapa yang nak beli sampaikan pernah dihalau oleh peniaga lain. Nak dapat jualan satu pasang pun cukup susah.

“Semuanya sebab kami tiada ilmu dalam bisnes. Jadi, apa yang kami buat, kami belajar dan ambil ilmu daripada guru online, belajar untuk kembangkan perniagaan. Hasilnya kami ‘upgrade’ dan berjaya kembangkan perniagaan. Rupanya nak berjaya dalam bisnes ini senang saja, kena ada ilmu,” katanya yang dapat menjual sebanyak 600 pasang dalam tempoh sebulan daripada ilmu yang dipelajari. Dari titik tolak itulah Fizah dan kakaknya yakin untuk menjual produk sendiri.

Pencapaian Demi Pencapaian

Tidak pernah terjangka untuk memperoleh kejayaan sampai ke tahap ini, Fizah dan kakaknya merasakan seperti bermimpi dan keajaiban yang Allah berikan atas usaha mereka.

“Kejayaan dan kekayaan bukan kita minta tapi ‘magic’ untuk diri kita. Sesiapa yang berusaha pasti akan dapat. Kami tiada impian untuk kaya dan berjaya sehinggalah nama Anggun Cotton Colection di sebut dan langsung tidak terfikir usaha yang kami lakukan sampai ke tahap ini.

“Apa yang boleh kami katakan, setiap hari kami akan usaha untuk memajukan diri, upgrade diri, dari negatif jadi positif, sentiasa belajar dan tidak boleh selesa dengan apa yang ada,” kata Fizah lagi.

Dalam tempoh ini, Anggun Cotton Collection telah menerima banyak anugerah dan pencapaian. Antaranya, Best Brands E-Branding Award 2020 dalam Fashion Cotton Baju Kurung, Awarded Superbrands Malaysia’s Choice 2021, pengikhtirafan dari JNT dari tahun 2018-2020 dan sebagainya. Malah, sesiapa saja pasti akan terpandang billboard Anggun Cotton Collection di lebuhraya selatan dengan duta pakaian, Yana Samsuddin.

Dekatkan Diri Dengan Orang Berjaya

 Kejayaan tidak akan datang bergolek tanpa usaha. Begitu juga bagi Fizah dan kakaknya, Anie, setiap cabaran datang, itulah yang mereka belajar. Kena ada ilmu dalam berniaga.

“Jika tiada ilmu, banyak halangan dan kesilapan yang kitabuat. Belajar, jangan putus asa dan bangkit semula. Kita usaha dan buat sehabis baik. Selebihnya kita berdoa dan bertawakal kepadaNya,” katanya yang banyak belajar dari kejayaan orang lain an sentiasa dekatkan diri dengan orang-orang berjaya.

Apa yang ditekankan oleh Fizah adalah niat pertama kena letak dalam hati, ingin bantu keluarga, diri sendiri, bantu suami. Insya Allah, akan dilorongkan.

“Kami dari anak orang kampung, tahu macam mana susahnya. Nak dapatkan sesuatu kena cari sendiri. Mak ayah kami hanya bagi ilmu dan selebihnya kami usahakan,” katanya yang menjadikan mak ayah idola dan orang-orang yang kaya serta berjaya sebagai inspirasi untuk kejayaan mereka hari ini.

Nak tahu lebih lanjut lagi kisah kejayaan adik beradik ini, jangan lupa sertai di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/

atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

 

 Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :

Facebook Mingguan Wanita

Instagram Mingguan Wanita

Twitter Mingguan Wanita

 

#bangkitwanita

#langkahyakinlakarkejayaan

#bisnesdarirumah

#mingguanwanita

 

 

 

 

 

IKLAN