
Bila tengok resepi Sambal Belacan Thai yang dikongsi oleh Puan Zieha Na Zieha, nampak gaya memang menggoda! Nak-nak pula kalau makan dengan ulam-ulam hijau.
Jadi daripada membawang, baik kita menyambal. Kata Puan Zieha, sambal belacan thai ini kali kedua buat, memang stok untuk sebulan. Tapi biasanya tak dan sebulan pun, 2 minggu je dah habis.
Bahan Untuk Masak Sambal:
1 mangkuk penuh lada kecik
6 biji lada besar
1 biji bawang holland (bakar)
6 ulas bawang putih (bakar)
8 biji limau kasturi (potong 2 buang biji)
1/2 cawan cuka
1 keping nisan/gula melaka
1 sdk garam
3 sdb gula
1/2 sdk belacan
Cara Godek Sambal Belacan Thai:
Blend semua pastu siap silalah makan.
MW: Kalau ada sambal, makan nasi panas-panas, siap boleh bertambah-tambah walau lauk cuma ayam goreng.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Jemu Makan Buahnya, Kita Olah Menjadi Kuih”, Wanita Ini Kongsi Resipi #SeriMukaDurian Sedap!

Musim durian dah tiba, banyak durian dijual dengan harga yang cukup murah .Jika dah jemu makan buah durian begitu sahaja, mak-mak sebenarnya boleh olah jadikan kuih pula. Selalu buah durian dibuat bubur,tempoyak, serawa, pengat dan sebagainya, tapi kali ni mak-mak boleh cuba buat resipi Kuih Seri Muka Durian sedap yang dikongsikan oleh Puan Mariani Said ini.
“Pagi-pagi dah berseri muka.Malam tadi buat,pagi ni potong-potong je. Alhamdullilah cantik kejadian nya.Musim yang ditunggu-tunggu..jemu makan buahnya kita olah menjadi kuih.”
Bahan-Bahan:
2 cawan pulut (basuh,rendam selama 2 jam)
2 cawan santan cair
Sedikit garam
Lapisan Atas
1 cawan durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula
Garam sedikit
Perwarna kuning sedikit
Cara Membuat:
1.Tapis pulut dan kukus bersama santan cair yang diisi garam sedikit.
2.Kukuskan selama 20 minit.
3.Blend semua bahan, masukkan ke dalam periuk dan masak diatas api kecil.
3.Kacau, agak-agak panas periuk.
4.Angkat dan curahkan ke atas pulut tadi.
4.Kukus selama 40 minit.Siap!Sejuk kan baru la dipotong-potong.
Info Ekstra!
Alaskan loyang dengan plastik atau oleskan dengan sedikit minyak supaya pulut tidak melekat.
Selamat mencuba!
Cukup mudah! mak-mak boleh buat sendiri di rumah kuih seri muka durian ini untuk kelaianan.Memang puas hati buat kuih seri muka durian ini sendiri, sebab kalau dibeli boleh tahan jugak harganya.Baunya yang semerbak dan rasa lemak manis durian, amat sesuai juga dibuat untuk hidangan minum petang buat keluarga.
Sumber: Mariani Said
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cornflakes Coklat, Guna Tiga Bahan. Sekali Makan Tak Nak Berhenti

Raya dah nak dekat nie, tinggal beberapa hari lagi. Sudah tentu bahan-bahan kat bakeri pun banyak yang habis. Lebih sedih, bila gi kedai bakeri punyalah beratur panjang, sekali bahan yang nak pakai pulak dah habis. Sedih!.
Tak payah, pening-pening kepala. Ada resepi cornflakes coklat yang guna bahan kat pasar raya sahaja. Boleh buat banyak-banyak. Anak-anak pun suka, coklat katakan. Mak-mak lak mesti ralit juga bila makan nie.
Perkongsian daripada Nor Hafidzah Qasim
“Bila cari cooking coklat kat kedai semua tak ada stok. Nak pi kedai bakery, malas nak beratur panjang. So, singgah supermarket, kita beli coklat tango yang plain, untuk buat cornflakes coklat.
“Resipi ni memang mudah, tak perlu guna oven. Boleh serah kat anak sahaja untuk buat. Sebab nak makan nanti merekalah juga kan.
Cornflakes Coklat
Bahan-bahan:
A. 1 pek coklat tango plain 140gm dan 1 sudu besar butter. Cairkan guna teknik double boiler.
B. 2 1/2 cawan cornflakes yang dihancurkan sedikit.
Cara Membuat:
Satukan bahan A dan B ke dalam bekas. Gaul sehingga rata.
Sudukan ke dalam bekas kertas. Biarkan sejuk seketika di dalam peti ais.
Resepi yang sangat mudah sebab tak perlu bakar.



Masukkan 2 1/2 cawan cornflakes ke dalam coklat yang telah dicairkan.



Selamat Mencuba!
Resipi: Nor Hafidzah Qasim
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Cheese Sendiri, Cuma Guna Susu Tepung Yang Hasilnya Sangat Memuaskan!

Bagi penggemar cheese, anda boleh cuba buat sendiri dengan resepi yang dikongsikan oleh seorang tukang jahit, Yasalma Yasalma, tengok hasilya memang kebabom!
Bolehlah mak-mak jimat..
Cheese ada banyak version. Kat kedai runcit Arab ada macam-macam jenis dan rasa. Masam sikit, masam banyak, manis, masin sikit masin banyak dan lain-lain.
Ini cheese asas, bukan cheese chesdar /parmesan/mozzarella ye. Tu abuat ada lagi bahan-bahan lain.
Cheese makin mahal, sedangkan ini ‘makanan mesti’ dalam banyak hidangan harian sekeluarga untuk buat campuran dalam inti roti.
Serta untuk buat krim kek.
Guna Susu Tepung
Ini saya buat sendiri guna susu tepung je, versi ni senang je (asas yang mak mertua pernah ajar)
Nak lagi best guna susu fresh!
Cara Buat Cheese:
Masak susu api perlahan, kemudian dah panas masukkan perahan lemon atau cuka. Nanti susu dan air terasing sendiri.
Kutip ketulan-ketulan susu dan tapis guna kain. (Punjutkan susu dan perah kuat-kuat asingkan airnya)
Pastu untuk jadikan ia berbentuk krim, gunalah blender tanpa air. Blender saya rosak so saya lenyek dan tumbuk-tumbuk guna lesung batu je. Jangan lupa letak garam ikut kemasinan yang diingini. Nak masa tambah perahan lemon sket.
Saki baki air tersisa itu jangan dibuang. Tu namanya ‘Whey protein’ sangt bagus untuk kesihatan dan berkesan untuk mengurangkan berat badan. Nak info lanjut bole google ‘benefit of whey’
Saya masih belajar lagi. Kalau ada tip terkini saya share lagi ye.
Ada sesiapa berpengalaman buat cheese homemade lagi… please share tip atau cara buat kat ruang komen.
Nota:
Saya guna susu brand everyday/fernlif dan lain-lain asalkan full cream. Again, susu fresh better!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI