Ada sampai satu tahap, mak-mak akan rasa stres dengan kerja-kerja rumah yang sentiasa tak habis. Mulalah cari masa nak ‘me time’ tanpa perlu gangguan daripada orang sekeliling. Nak bercuti atau shopping dengan kawan-kawan atau mungkin seorang diri.

Kononnya dengan ‘me time’ ini hilang segala stres. Dalam fikiran, nak bercuti dengan kawan-kawan atau shopping pun ssalah satu cara ‘me time’.

Nak ‘me time’ bukan nak kena ambil masa nak bercuti atau bershopping. Tapi, ‘me time’ lebih kepada bersendirian dan masa untuk mak-mak nimati masa itu. Ikuti penjelasan daripada Dr Ahmad Rostam Md Zin ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Pentingnya ‘Me Time’, ‘We Time’ Untuk Suami Isteri, Sebulan Sekalipun Dah Cukup!

Info Lebih Menarik DI SINI

Nak Me Time Lebih Tenang Dan Selesa

ME TIME?

Ramai antara kita pada zaman ini tercari-cari ruang untuk bersendirian. Bukan bertujuan untuk melarikan diri dari tanggungjawab sedia ada tetapi lebih kepada ruang untuk bertenang dan kembali melaksanakan apa yang perlu dilakukan.

Kita semua tahu kita perlukannya tetapi pada masa yang sama kita tak tahu bagaimana mahu melakukannya. Ramai juga yang mengakui begitu susahnya untuk ber’me time’ kerana kekangan masa dan kesibukan seolah-olahnya ‘me time’ itu sendiri adalah agak menyusahkan dan rumit

Namun begitu, berdasarkan pengalaman saya bersama pesakit, saya mendapati ada begitu banyak salah faham/kesalahan berkaitan ‘me time’ yang menyebabkan ia tidak bermanfaat pada individu tersebut. Saya senaraikan di bawah cara yang lebih baik untuk panduan anda semua:

IKLAN

1. Konsep utama ‘me time’ ialah ‘to be with silent’: Bersendirian dengan diri anda sendiri dan apa sahaja yang ada dalam lingkungan deria anda pada ketika itu.

2. Ia tidak sepatutnya ‘rigid’ kepada masa tertentu, situasi tertentu atau perbuatan tertentu semata. Boleh ubah ikut selesa kita

3. 5 minit pun cukup, 10 minit pun tidak apa, setengah jam pun boleh, sehari dua pun boleh. Ikutlah.

4. ‘Putuskan’ sementara dengan segala hal dunia. Nikmati detik tersebut sebaiknya

IKLAN

5. OFFLINE!! ‘Me Time’ sambil tengok dan ‘update’ pelbagai status sosial media bukan ‘me time’ namanya. Sebenarnya, zaman sekarang ini kalau boleh offline itu sendiri dah macam satu nikmat hidup yang berlainan dah. Aman damai

6. Jadikan ia rutin dan juga rawak. Waktu makan boleh jadi ‘me time’. Waktu ibadah adalah ‘me time’. Waktu menung juga ‘me time’. Ber’me time’ dengan perkara biasa yang kita memang buat hari-hari lebih mudah berbanding mencari benda baru

7. Tidak perlu tunggu stress baru mahu cari masa untuk diri sendiri. Masa untuk diri sendiri ini penting untuk kita berefleksi, muhasabah, kerehatan jiwa dan minda. Kalau sudah muka stress baru nak mencari ‘me time’, saya yakin ia akan menambah stress sahaja

8. ‘Me time’ ini sifatnya ringan dan longgar, jangan beratkan dan susahkan

Ok. Setakat itu sahaja. Dah boleh mula dah kalau mahu cuba-cuba ‘me time’.

IKLAN

Mingguan Wanita : Kita pulak fikir nak berme time kena ambil masa dan waktu tertentu untuk bercuti. Sebeanrnya ½ jam pun boleh. Jangan beratkan dan susahkan diri nak fikir tentang me time pula.

Sumber: Ahmad Rostam Md Zin

Lagi Artikel Menarik Di Sini:

Walaupun Isteri Diberi ‘Me Time’, Hakikatnya Hati Tetap Pada Keluarga Juga, Percayalah!

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita