Bila anak buat ‘perangai’, boleh hilang sabar. Mulanya mak cakap perlahan tapi kalau dah dua tiga kali tak dengar, mahunya tengking anak. Sampaikan anak pun boleh menangis.

Mak ayah janganlah amalkan tengking anak sebab ia boleh beri emosi pada diri anak itu. Kena ingat, tengking, marah dan tegas berbeza yer. Inilah yang diperkatakan oleh Abu Hannah tentang perkara ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Berkat Amalkan 4 Ayat Pendek Ini, Anak Boleh Tidur Awal Dan Membesar Jadi Anak Yang Soleh/Solehah

Nak Anak Berjaya Dalam Akademik. Paksa Anak Tidur Awal, Bukan Biasakan Tidur Lewat

Tengking Anak Boleh Buat Anak Hilang Fokus

Salah satu perkara penting yang mak ayah kena amalkan untuk anak jadi bijak, cergas dan cerdas aalah elak tengking anak.

Ada beza ye antara garang, tengking, marah, tegas.

Garang = Sejenis perasaan yang dirasai oleh orang sekeliling sebagai satu personaliti kepada seseorang.

Orang garang tidak perlu tengking atau tidak perlu marah. Tetapi org tahu personaliti dia garang. Biasanya orang garang ini sebenarnya dia melindungi sesuatu daripada orang lain. Cthnya dia lembut didalam. Jadi, nak melindungi kelembutan tu dia tutup dengan sifat garang.

Tengking = Sejenis sikap suka melepaskan rasa amarah dengan menggunakan suara yg kuat disertai dengan emosi yang meluap luap. Kebiasaannya org panas baran dilabel panas baran bila mereka suka menengking.

Kanak-kanak akan jadi lembab jika kerap ditengking bukan kerana tengkingan itu. Tetapi vibes yang dihasilkan sewaktu menengking itu membuatkan anak-anak semakin hilang keupayaan untuk berfikir dan bertindak serta sukar membuat.

Lama kelamaan ianya jika tidak dirawat boleh mendatangkan masalah konflik identiti. Dan itu adalah fasa awal depresi pada anak-anak.

IKLAN

Beza Tengking, Marah & Tegas

Marah = Orang pemarah dan orang penengking berbeza. Sebab ada orang suka marah dia pendam dan diam. Jadi, dia lepaskan dengan emosi merajuk.

Panas baran sebenarnya org yg suka menengking. Pemarah tak semestinya menengking. Sebab ada orang dia suka diam bila marah.

Tegas = Suatu kekuatan dalam hati. Org tegas bukan pemarah, bukan penengking dan tak semestinya garang. Tegas adalah pendirian dlm diri. Tiada kaitan dengan emosi.

Ada orang yang pendiam tp tegas. Malah ada org penakut tp tegas. Namun tegas sinonim dengan berani.

Sebab ramai orang keliru bila aku tulis jangan tengking anak. Orang tu ingat tegas dan marah tu aku maksudkan tengking.

Kunci didikan anak ada pada bait kata Saidina Ali ra. Iaitu satu manusia yang Allah redha untuk ke syurga semasa hayatnya. Orang yang rapat dengan Nabi saw, yang awal memeluk islam di usia muda dan orang yang memimpin umat Islam di kala suasana perit

IKLAN

Bila sebut jer sahabat Nabi saw, maknanya ia merujuk orang yang setia dan paling rapat dengan Nabi saw. Org paling hampir kepada Nabi saw. Melihat dan dengar setiap satu perbuatan dan sabdaan nabi saw.

Saidina Ali ra pesan

“Didik anak 7 tahun pertama sebagai raja ”

Macam mana ko layan raja? Ada ko tengking raja?

Sebab otak manusia yang bergerak dluu semasa 7 tahun pertama adalah otak kanan. Iaitu otak yang penuh dengan emosi. Sebab tu orang yang menyukai kepada seni kebiasaannya akan menggunakan daya otak kanan dengan kuat.

IKLAN

7 tahun pertama sesuai didik anak supaya belajar mengenali emosi mereka. Supaya kelak mereka boleh seimbangkan dan kawal emosi. Emosi adalah sumber kekuatan jiwa manusia. Jiwa kuat, badan sihat.

Otak kanan juga ada daya imaginasi yang sangat-sangat tinggi. Rangsang semaksimum mungkin daya tu, baru ko dapat unlock penggunaan otak kiri.

Stop TENGKING anak.

Mingguan Wanita : Mak ayah kena kawal emosi, tak salah untuk marah atau tegas dengan anak tapi janganlah ditengking anak itu.

Sumber: Abu Hannah

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita