“Mulanya ingatkan masalah saya, rupanya ramai tak boleh baca Al-Quran dengan betul” Datuk Hussamuddin. Begitulah luahan Datuk Hussamuddin Yaacub yang juga merupakan Pengasas Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF).

Berkongsi dari hati tentang kisah dirinya yang sebelum ini tidak pandai membaca Al-Quran, Datuk Hussamudin menerangkan menerusi Penubuhan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) lapan tahun lalu yang bertujuan untuk membantu umat Islam lebih mendalami dan menghayati isi kandungan al-Quran berjaya melahirkan insan yang celik al-Quran.

Komen Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul” Datuk Hussamuddin
Datuk Hussamuddin

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul”

Beliau berkata demikian dalam sidang media mengenai program My #QuranTime 2.0 di Kompleks Kumpulan Karangkraf baru-baru ini.

Menerangkan lebih lanjut, Datuk Hussamuddin turut memaklumkan, pendekatan menggabungkan konsep bacaan dan tadabbur al-Quran menerusi program My #QuranTime itu memudahkan orang ramai mempelajari kitab suci tersebut.

“Gerakan ini bermula kerana apa yang saya mahukan untuk diri sendiri, kerana dahulunya saya tidak pandai sangat membaca al-Quran.

“Sebelum ini saya ingat itu masalah saya sahaja, rupanya masih ramai lagi di luar sana yang tidak boleh membaca al-Quran dengan betul.

“Ramai orang macam saya yang perlu diselamatkan, sebab itu timbulnya satu gerakan untuk menyelamatkan ummah.

“Pada awalnya, kita nak buat orang cinta dan meminati untuk membaca al-Quran dan Alhamdulillah, mungkin melalui pendekatan yang disampaikan oleh qari dan pentadabbur menyebabkan orang ramai ingin tahu dengan lebih mendalam tentang kalam suci ALLAH SWT,” ujarnya.

My #QuranTime 2.0 Sediakan Pengisian Lebih Terperinci

Menyentuh lebih lanjut tentang My #QuranTime 2.0, Datuk Hussamuddin memberitahu, program itu akan menyediakan bentuk pengisian yang lebih terperinci dan mendalam berbanding sebelumnya.

“Dalam My #QuranTime 1.0, kita tadabbur satu halaman setiap hari, kita harap dalam musim kedua ini, kita nak ke arah lebih mendalam lagi.

“Kita akan perkenalkan elemen baharu iaitu hafalan dan amalan (untuk menghafal al-Quran) dengan cara yang terbaik melalui solat.

“Sekiranya mereka boleh hafal, sekurang-kurangnya tiga atau empat ayat tersebut boleh digunakan dalam solat sepanjang hari,” sambungnya.

IKLAN

Bina Studio

Turut menjelaskan pihaknya sedang dalam proses untuk membina satu studio di Kompleks Kumpulan Karangkraf yang lengkap dengan peralatan khusus untuk program My #QuranTime 2.0 kali ini.

“Kapasiti studio tersebut dijangka dapat menampung 40 hingga 50 peserta bagi setiap episod.

“Sepanjang kita buat My #QuranTime, kita terima banyak dana infaq, jadi sudah tiba masa kita gunakan wang tersebut untuk manfaat peserta,” ulasnya.

Peserta Belajar Secara Langsung

Program My #QuranTime yang mencipta fenomena sejak lebih dua tahun lalu bakal diteruskan untuk edisi kedua hujung tahun ini dengan pengisian pengajaran yang lebih mendalam kepada penonton.

My #QuranTime 2.0 dijangka bersiaran sebanyak 1,800 episod bermula pada 1 Disember depan.

“Program ini nanti akan membuka peluang kepada peserta untuk belajar secara langsung di lokasi penggambaran tersebut. Ini akan menjadikan program tersebut berinteraktif dalam sesi tadabbur dan belajar tajwid.

“My #QuranTime 2.0 juga menekankan kepada kefahaman dan elemen hafalan al-Quran supaya orang ramai dapat membaca dan menghafal surah dengan betul.

“Seterusnya mereka boleh mengamalkan bacaan tersebut dalam solat dengan lebih berkualiti,” katanya yang turut memberitahu My #QuranTime 2.0 juga dijangka turut disiarkan secara langsung melalui TV Alhijrah.

IKLAN

Baca Disini : Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub

‘Saya Pendosa Ingin ke Syurga’, Selepas Jalan Kaki Rosyam Daki Menara KL Demi Merdeka World #QuranHour

My #QuranTime Plus platform pengenalan My #QuranTime 2.0

Enam episod Program My #QuranTime Plus yang bermula pada 19 Oktober lalu, menjadi platform pengenalan menjelang Program My #QuranTime 2.0 pada 1 Disember depan.

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul” Datuk Hussamuddin

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul” Datuk Hussamuddin

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul” Datuk Hussamuddin

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Marhaini Yusoff berkata, Program #QuranTime Plus akan bersiaran selama enam minggu.

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul” Datuk Hussamuddin
Puan Marhaini

Menurut Marhaini, para peserta boleh mengikutinya sama ada menerusi dalam talian iaitu siaran langsung di platform digital Facebook My#QuranTimeOfficial atau secara fizikal di Auditorium Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd.

IKLAN

“My #QuranTime Plus sebagai makmal bagi pengenalan My #QuranTime 2.0.

“Program My #QuranTime Plus bersiaran setiap hari Rabu bermula jam 11 pagi hingga 12 tengah hari,” kongsi Marhaini.

Seramai 50 peserta menghadiri My #QuranTime Plus bagi episod pertama. My #QuranTime 2.0 dijangka bersiaran sebanyak 1,864 episod bermula 1 Disember depan.

My #QuranTime Plus anjakan My #QuranTime 1.0

Menurut Ketua Pegawai Penyelidik Yayasan WUIF, Fazrul Ismail pula, My #QuranTime Plus sebagai satu anjakan daripada My #QuranTime 1.0 lalu.

“Mulanya Ingatkan Masalah Saya, Rupanya Ramai Tak Boleh Baca Al-Quran Dengan Betul” Datuk Hussamuddin
Tuan Fazrul Ismail

“Kita sasarkan peserta boleh baca dengan bagus, kita hafal dalam solat kita agar kita dapat ulang.

“Bila kita ulang, nilai itu bukan sekadar dalam solat bila kita tadabbur secara ringkas, tapi kita hafal juga di luar solat,” kongsinya yang turut mengalu-alukan penyertaan orang ramai yang berminat menjadi penonton studio bagi siaran langsung My #QuranTime Plus.

Mingguan Wanita : Seronoknya dapat mengaji dan mendalami Al-Quran.

Sumber Foto  : Sinar Harian 

RAHSIA CANTIK NASHA AZIZ

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

Tip Cantik Isteri, Ibu & Selebriti Datin Elvina

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI