morning sickness

Setiap wanita mengalami pengalaman sewaktu hamil yang berbeza- beza. Ada yang cukup bertuah, tiada sebarang alahan, loya mahupun muntah-muntah sepanjang hamil.Namun ada yang sebaliknya terpaksa menghadapi ‘morning sickness’ di peringkat awal trimester mahupun sepanjang tempoh kehamilan!

Itulah antara pengorbanan wanita yang bergelar ibu. Bukan mudah untuk menempuhi kehamilan, membawa kandungan dan melahirkan zuriat untuk suami tercinta.’Seksa’ dan azab menghadapi morning sickness, loya, muntah-muntah, sakit belakang, kejang dan bengkak kaki, hanya tuhan saja yang tahu.

Ramai yang mengetahui teraju utama filem Paskal, Hairul Azreen 30 ada mengumumkan, keluarga kecil mereka bakal menambah bilangan ahli keluarga. Anaknya, Yusuf Iskandar,2 bakal mendapat adik tidak lama lagi.

Baca Disini: InsyaAllah, Yusuf Iskandar Bakal Dapat Adik – Hairul Azreen

Susulan pengumuman tersebut, Hanis Zalikha,28 ada memuat naik pengalaman mengandung dan keadaan dirinya yang mengalami ‘morning sickness’ di Instagram. Hanis turut ada menitipkan beberapa pesanan penting buat ibu-ibu mengandung agar kuat semangat dan tetap menjaga pemakanan sewaktu hamil meskipun alami morning sickness.

IKLAN

Berikut perkongsian tersebut;

“Baru lepas muntah satu hidangan complete makan malam. Orang kata macam mana nak tau gaya kita waktu mengandung, tengok mak kita selalunya. Kalau mak kita jenis memang takde morning sickness (loya & muntah2) waktu pregnant insyaAllah, kita pun takde. Bila tanya Mama, Mama kata untuk tujuh-tujuh orang anak dia, semua pregnancy memang dia loya dan muntah2. Omg help.”

“Waktu mengandungkan Yusuf dulu, my morning sickness teruk ya amat, everyday muntah, hampir setiap kali makan, sehingga 9bulan masih muntah. Cuma reda sikit je time second trimester. Tapi kita kena kuat semangat.”

Jaga Pemakanan Sewaktu Hamil

“Mommynis nak pesan kat semua ibu-ibu senasib kat luar sana, kita kena kuat semangat. Makan jugak walaupun kita tau kita akan muntah balik. Jaga waktu makan. Ikhtiharkan nak masukkan zat dalam badan. Sebab walaupun Mommynis muntah-muntah macam apa tah, Yusuf tetap mok masa lahir.”

 “Adalah tu zat-zat yang sempat terserap. Allah tahu kita usaha buat yang terbaik untuk kandungan kita. Folic acid jangan miss. Masa masuk second trimester dah start minum @toujoursadvanced untuk zat-zat buah-buahan & makanan sunnah. Lepas tu obimin.”

IKLAN

Peranan Suami & Orang Sekeliling

“Minta tolong suami atau sesiapa yang mampu bantu kita ingatkan waktu makan. Sebab macam sekarang ni selalu lupa waktu makan sebab uruskan anak dan kerja kan. Bila perut kosong ya Allah, takde isi nak muntah pun tetap muntah. Sampai terkeluar acid perut yang hijau.”

“Orang yang tak lalui morning sickness kadang-kadang susah nak faham. Sesetengah ibu yang diberikan peluang menghadapinya sampai rasa: beranak okay, pantang okay, breastfeeding okay, tapiii morning sickness paling tak okay, buat kita macam tak berdaya sangat sangat.”

“Perasaan dia adalah sesak dada, terkulai, banyak angin dan waktu celik kita cuma fokus nak tahan muntah je. Paling best cuma waktu tidur. Sebab waktu tidur je badan kita macam lupa jap nak loya-loya ni semua. Tapi sesak dada tu pulak buat susah nak lelap. Lol.”

IKLAN

“Dengan itu, para suami dan orang sekeliling, semoga empati terhadap ibu mengandung lebih tinggi. Peka akan kehendak mereka. Loya dan muntah-muntah mereka nampak macam remeh je, tapi dunia mereka rasa macam slowww sangat-sangat. Berkasih-sayanglah dan saling memahami. Pengorbanan ini akan berbaloi nanti buat semua.”

View this post on Instagram

Baru lepas muntah satu hidangan complete makan malam. Orang kata macam mana nak tau gaya kita waktu mengandung, tengok mak kita selalunya. Kalau mak kita jenis memang takde morning sickness (loya & muntah2) waktu pregnant insyaAllah, kita pun takde. Bila tanya Mama, Mama kata untuk tujuh-tujuh orang anak dia, semua pregnancy memang dia loya dan muntah2. Omg help. / Waktu mengandungkan Yusuf dulu, my morning sickness teruk ya amat, everyday muntah, hampir setiap kali makan, sehingga 9bulan masih muntah. Cuma reda sikit je time second trimester. Tapi kita kena kuat semangat. Mommynis nak pesan kat semua ibu ibu senasib kat luar sana, kita kena kuat semangat. Makan jugak walaupun kita tau kita akan muntah balik. Jaga waktu makan. Ikhtiharkan nak masukkan zat dalam badan. Sebab walaupun Mommynis muntah2 macam apa tah, Yusuf tetap mok masa lahir. Adalah tu zat2 yang sempat terserap. Allah tahu kita usaha buat yang terbaik untuk kandungan kita. Folic acid jangan miss. Masa masuk second trimester dah start minum @toujoursadvanced untuk zat2 buah-buahan & makanan sunnah. Lepas tu obimin. / Minta tolong suami atau sesiapa yang mampu bantu kita ingatkan waktu makan. Sebab macam sekarang ni selalu lupa waktu makan sebab uruskan anak dan kerja kan. Bila perut kosong ya Allah, takde isi nak muntah pun tetap muntah. Sampai terkeluar acid perut yang hijau. Orang yang tak lalui morning sickness kadang2 susah nak faham. Sesetengah ibu yang diberikan peluang menghadapinya sampai rasa: beranak okay, pantang okay, breastfeeding okay, tapiii morning sickness paling tak okay, buat kita macam tak berdaya sangat sangat. / Perasaan dia adalah sesak dada, terkulai, banyak angin dan waktu celik kita cuma fokus nak tahan muntah je. Paling best cuma waktu tidur. Sebab waktu tidur je badan kita macam lupa jap nak loya2 ni semua. Tapi sesak dada tu pulak buat susah nak lelap. Lol. Dengan itu, para suami dan orang sekeliling, semoga empati terhadap ibu mengandung lebih tinggi. Peka akan kehendak mereka. Loya dan muntah2 mereka nampak macam remeh je, tapi dunia mereka rasa macam slowww sangat2. Berkasih-sayanglah dan saling memahami. Pengorbanan ini akan berbaloi nanti buat semua ???

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

MW: Buat para wanita yang sedang hamil dan alami alahan morning sickness sewaktu mengandung semoga diberi kekuatan sepanjang kehamilan. Tetap jaga pemakanan dan ambil makanan berkhasiat untuk bayi dalam kandungan. Sokongan suami dan orang sekeliling amatlah penting dalam memahami keadaan ibu-ibu hamil yang mengalami morning sickness ini.

Sumber: Hanis Zalikha