cover disember

Selebriti penuh versatile, Dato’ Fazley Yaakob, 40 dari awal kemunculannya dalam dunia tanahair dikenali sebagai seorang yang mudah didekati. Malah keramahannya dan mudah mengingati seseorang membuatkan dirinya rapat dan mesra setiap kali bersua wajah. Penulis sendiri sejak dari awal bertugas hingga kini setiap kali bertemu dengan penyanyi, pelakon, selebriti chef dan ahli perniagaan ini pasti menerima layanan baik. Disapanya seperti rakan sedangkan sudah beberapa tahun tidak bertemu dan sekerap dulu menemubual Fazley. Begitulah sikap Fazley yang rata-rata disenangi wartawan hiburan baik yang senior mahu pun yang junior.

Ibarat seantero Malaysia mengetahui ceritera cinta pasangan romantis Fazley dan isteri Datin Azrene Ahmad, 39, hakikatnya berawal bukan seperti pengkisahan dongeng indah yang selama ini kita tatap dilayar perak mempertontonkan seribu kemanisan belaka. Satu demi satu lautan api terpaksa direntasi tatkala menoleh semula ke belakang terutamanya semasa majlis bersejarah mereka sekitar 13 tahun lalu, sehingga ia dilangsungkan dalam momen sedikit kurang menyenangkan tidak seperti kegembiraan pasangan pengantin baru lain.

Momen Persandingan Semula Dato’ Fazley & Datin Azrene Untuk Tunaikan Hajat Arwah Ayah

Baru-baru ini, ketika menghadiri majlis meraikan semula cinta utuh Fazley dan isteri, penulis sendiri mengimbas kembali kenangan sewaktu menghadiri majlis persandingan pasangan mempelai ini yang diadakan di Negeri Sembilan 13 tahun lalu. Ketika itu, sememangnya agak kelam kabut dan keluarga pengantin kelihatan begitu letih. Tidak disangka semua gundah itu terhapus dan kini usia panjang ikatan perkahwinan mereka bagaimanapun terus bersemi tanpa mampu diganggu gugat apatah lagi dengan kehadiran empat cahaya mata comel iaitu Ahmad Fariedz, 10, Ahmad Fieradz, 8, Ahmad Fierudz dan Alayna Selma, 1 yang mampu mententeramkan jiwa seisi keluarga.

“Alhamdulillah menjengah ulang tahun perkahwinan yang ke-13 ini saya dan Azrene mengambil kata sepakat untuk bersanding semula sambil disaksikan oleh keluarga terdekat dan seluruh teman wartawan yang selama ini mendukung karier seni saya,” terang Fazley memulakan bicara tatkala penulis menemubual dirinya dan isteri di majlis persandingan yang serba sederhana diadakan di Lanai Tamu Event Hall, Damansara Perdana.

Momen Persandingan Semula Dato’ Fazley & Datin Azrene Untuk Tunaikan Hajat Arwah Ayah

Perkahwinan Dalam Taman

Berlatarkan perkahwinan dalam taman dengan tema pakaian tradisional moden, Fazley dan Azrene berarak ke singgahsana sambil diiringi paluan kompang simbolik majlis disaksikan hampir 350 tetamu. Bertambah menarik, tayangan gambar-gambar sekitar majlis persandingan terdahulu mereka juga dipaparkan di layar lebar buat tontonan tetamu di samping ucapan istimewa daripada arwah bapa, Almarhum Datuk Haji Yaakob Muhammad sehingga terbuai emosi.

IKLAN

“Alhamdulillah, majlis resepsi kedua ini berjalalan lancar ditambah tiada yang lebih membahagiakan saya apabila persandingan ini dapat disaksikan oleh keluarga terdekat dan sahabat handai. Cukup saya terharu apabila ibu, Datin Umi Kalsom bersama adik beradik saya dapat menyaksikan semula detik persandingan indah raja sehari ini,” ungkap Fazley yang turut gembira apabila anak-anaknya iaitu Payish, Piyash dan Piyush membuat persembahan istimewa buat ibu dan ayah mereka.

Momen Persandingan Semula Dato’ Fazley & Datin Azrene Untuk Tunaikan Hajat Arwah Ayah

Arwah Bapa Sangat Sayangi Azrene

Fazley juga berasa lega apabila wasiat arwah bapa akhirnya terlaksana. Majlis persandingan kali kedua bersama Azrene yang diadakan merupakan hajat yang dipohon arwah bapa.

“Ketika berkahwin pada 7 November 2007, arwah bapa meminta untuk kami bersanding semula apabila tiba masa sesuai. Saya ada bertanya sebab apa mahu kami bersanding semula. Katanya dia sangat menyayangi Azrene dan mahu saya memberi memori manis dan kehidupan baru kepada isteri dengan melangsungkan majlis ini.

IKLAN

“Malah seminggu sebelum meninggal dunia, arwah bapa sekali lagi memberi pesanan sama kepada saya dan isteri. Pada malam persandingan kedua ini saya rasa seperti baru berkahwin. Ini kerana saya kurang ingat perkahwinan yang berlangsung dulu sehinggalah melihat gambar-gambar. Mungkin kerana pada masa itu kami dalam keadaan tertekan. Kali ini saya mahu membina memori baru.

“Apabila sudah selesai melaksanakan wasiat arwah bapa yang mahu melihat menantunya (Azrene) dapat merasakan kebahagiaan dan memori baharu saya berasa lega. Bapa sangat menyayangi Azrene. Kata arwah bapa, Azrene layak untuk mendapatkan hidup dan memori baharu. Lantas inilah yang dapat saya lakukan untuk memenuhi hajat arwah ayah,” jelas Fazley sambil matanya melirik manja kepada Azrene yang duduk di sebelahnya.

Momen Persandingan Semula Dato’ Fazley & Datin Azrene Untuk Tunaikan Hajat Arwah Ayah

IKLAN

Terpaksa Pujuk Isteri

Memandangkan Azrene pada awalnya tidak bersetuju dengan majlis persandingan kedua ini Fazley terpaksa meminta ibunya memujuk Azrene untuk melangsungkan majlis ini.

“Ketika melamari isteri 7 Nov 2018 untuk kali kedua, saya ada menyatakan hasrat ingin menunaikan hajat arwah bapa. Isteri tidak bersetuju dan katanya kami sudah tua. Namun selepas dipujuk dia bersetuju. Saya mahu berikan memori baru buat Azrene dan anak-anak sebab kami dalam keadaan tertekan pada waktu itu. Malah anak-anak juga teruja sebab mereka hanya dapat melihat gambar perkahwinan kami sebelum ini,” ujar Fazley.

******

Banyak lagi sebenarnya cerita menarik yang dikongsikan oleh Dato’ Fazley & Datin Azrene ini. Baca sambungannya dalam Majalah Mingguan Wanita terbaru isu Disember, Volume 2 ini. Jadi jangan lupa dapatkan dipasaran!

Momen Persandingan Semula Dato’ Fazley & Datin Azrene Untuk Tunaikan Hajat Arwah Ayah

Penulis: Norhayati Suboh
FOTO: Azfarina Sulaiman