terbakar

Sungguh menyayat hati, tragedi kebakaran yang hampir meragut nyawa meninggalkan kesan mendalam dan memberi kecacatan kekal pada wajah budak lelaki berusia 5 tahun dari Kazakhstan ini.

Seorang budak lelaki berusia lima tahun yang ‘kehilangan’ wajahnya akibat kebakaran ketika masih bayi, menulis kepada Santa Claus meminta diberikan muka baru sebagai hadiah Krismas.

Bakhtiyer Sindrov masih bayi ketika rumah keluarganya musnah dalam kebakaran, lima tahun lalu.Ketika kejadian, Bakhtiyer sedang tidur di atas katilnya di sebelah unggun api di dalam rumah.

“Kejadian berlaku ketika dia masih terlalu kecil. Wajah, kepala, leher dan tengkuknya semua terbakar. Memang dia seolah-olah cair hidup-hidup,” kata rakan keluarganya, Olga Ryabeva.

Menyayat Hati, Budak Lelaki 5 Tahun Luah Hasrat Mahu Wajah Baru Hadiah Sempena Krismas!

Minta Wajah Baru

Sempena Krismas tahun ini, Bakhtiyer yang kini tinggal di Talgar, Kazakhstan, meminta ioi kebakarankepada Santa wajah baharu agar dia boleh ke sekolah sama seperti kanak-kanak lain.

IKLAN

Bakhtiyer yang masih belum boleh menulis, meminta ayahnya menulis hasrat tersebut. Surat tersebut telah dihantar ke “Ya Ryadom” yang merupakan sebuah organisasi kebajikan di bandar Almaty, Kazakhstan yang sedang menjalankan kempen kebajikan “Surat Kepada Santa”.

Berikut antara kandungan surat tersebut;

“Helo Santa Claus! Saya terbakar ketika masih kecil. Muka saya hilang akibat kebakaran, dan sejak itu saya terpaksa menyorok daripada orang lain kerana mereka takut pada saya.

“Saya sendiri pun takut melihat diri sendiri dalam cermin. Saya tiada hidung, telinga atau rambut.

IKLAN

“Mak saya cakap, saya tak boleh pergi ke sekolah. Saya selalu rasa sakit, tapi saya tak nangis.Mak saya yang menangis.

“Wahai Santa, tolong berikan saya wajah yang baru, saya takkan rasa sedih dan menangis dalam hidup lagi. Saya cuma mahu jadi seperti kanak-kanak yang lain,” luah Bakhtiyer dalam surat yang ditulis oleh ayahnya.

Menyayat Hati, Budak Lelaki 5 Tahun Luah Hasrat Mahu Wajah Baru Hadiah Sempena Krismas!

IKLAN

Selama beberapa tahun, Bakhtiyer tidak boleh membuka mulut dan diberikan makanan menerusi tiub dan menyebabkan giginya rosak. Pada tahun lepas, Bakhtiyer telah menerima rawatan di MedIndia clinic di India. Pembedahan membentuk wajahnya telah memberikan Bakhtiyer bibir, gigi dan kelopak mata yang baru.

Menyayat Hati, Budak Lelaki 5 Tahun Luah Hasrat Mahu Wajah Baru Hadiah Sempena Krismas!

Pada Julai tahun ini, para doktor telah memasukkan implan pada lehernya untuk merengangkan kulit pada wajahnya. Kulit pada lehernya akan digunakan untuk menggantikan kulit pada wajah Bakhtiyer yang telah terbakar. Bakhtiyer juga akan melalui pembedahan pada akhir Disember ini.

MW: Didoakan semoga Bakhtiyer cepat sembuh dan impian untuk mempunyai wajah baru terlaksana.Pesanan juga buat mak ayah, jangan sesekali terleka dengan keselamatan anak-anak, deritanya anak-anak yang menanggungnya nanti.

Sumber: The Sun

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI