kedut di tangan

Wanita amat takut untuk menghadapi kenyataan diri akan mengalami menopaus.

Apa itu menopaus? Menopaus menunjukkan pengakhiran haid bulanan dan berakhirnya tempoh reproduktif wanita. Ia juga adalah tanda folikel dalam ovari telah berhenti menghasilkan dua hormon utama wanita iaitu estrogen dan progesterone.

Wanita menopaus apabila mereka tidak mengalami haid selama 12 bulan. Umur sebenar peralihan ke menopaus ini berbeza daripada antara wanita. Walaupun purata umur 50 tahun kebanyakan wanita sudah mula mengalami menopaus tetapi itu  tidak bermakna semua wanita akan mengalaminya pada umur yang sama.

Perunding Obstetrik dan Ginekologi, Dr Premitha Damodaran, menjelaskan ramai wanita yang tidak dapat menerima hakikat diri mereka sedang berada dalam fasa untuk menopaus.

“ Daripada melawan menopaus seharusnya wanita perlu menerima hakikat diri akan menopaus. Ada yang berfikiran apabila diri menopaus mereka sudah jadi tua. Saya selalu beritahu wanita agar melihat pada diri saya. Saya sudah menopaus dan tidak pernah terfikir diri sudah tua.

IKLAN

Kami pengamal perubatan perlu beri banyak motivasi kepada wanita yang beranggapan menopaus itu adalah menjadi tua. Sebenarnya sokongan daripada para suami, anak dan kawan-kawan adalah penting juga.

Ada antara wanita ini rasa risau terhadap penerimaan suami apabila mereka telah menopaus. Mereka risau suami akan mencari wanita lain.  Jadi kita perlu mendidik wanita dan juga lelaki apa sebenarnya menopaus dan kesannya pada wanita dan kehidupan mendatang.”

5 cara hadapi menopaus ikut saranan doktor

Berikut adalahb saranan Dr. Premitha kepada wanita apabila merasakan diri mula menopaus.

IKLAN

1-Wanita perlu melihat apa yang mereka makan kerana apabila menopaus, berat badan akan naik. Jika makan, mereka perlu makan sikit-sikit. Wanita boleh makan apa sahaja tetapi kurangkan pengambilan karbohidrat dan lemak. Makan lebih banyak protein dan sayuran. Jangan makan lebih dari 8.00 malam.

2-Wanita juga perlu minum lebih banyak air kosong. Boleh juga minum teh dan kopi tetapi kurangkan had pengambilannya dalam sehari.

3-Wanita juga perlu ada masa untuk berehat dan masa untuk diri sendiri yang boleh membuatkan diri rasa lebih gembira. Tanamkan dalam fikiran  bahawa inilah masa untuk diri sendiri.  Tidak ada orang lain boleh menganggu masa untuk diri sendiri ini.

IKLAN

4-Wanita juga perlu bersenam. Tidak perlulah mendaftar di gim untuk melakukan senaman kerana bila pergi ke gim sudah pasti anda dapat mengurangkan berat badan. Tetapi sebaik anda tidak pergi ke gim, berat itu akan mula naik. Lebih baik buat senaman yang boleh anda lakukan secara berterusan seperti berjalan-jalan, menari atau senaman meregang yang mudah. Tanamkan dalam diri agar berjalan 10,000 langkah sehari.

5-Wanita juga boleh mengambil vitamin-vitamin yang diperlukan tubuh. Dapatkan nasihat daripada doktor sebelum mengambilnya.

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI