Mek Kaldung artifak tertua berusia 14,000 tahun dijumpai di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih lama dari penciptaan Nabi Adam. Dunia tempat menyimpan pelbagai sejarah dan sudah pasti tiada yang mampu meneroka setiap inci penciptaan Allah ini.

Setiap yang terjadi sudah tertulis dan kita menjadi Al-Quran dan hadis sebagai panduan kehidupan. Satu pertemuan bersejarah membuktikan mukjizat Al-Quran itu benar apabila penemuan satu artifak Sejarah dinamakan Mek Kaldung berusia 14,000 tahun di Lembah Nenggiri, Kelantan mungkinkah  lebih lama dari penciptaan Nabi Adam itu sendiri?

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan

Dikongsikan dari facebook, Johan Ariff, ini mungkin kisah Sejarah yang menarik untuk kita ketahui bersama.

MUKJIZAT AL QURAN TERSERLAH…

Mek Keldung (wanita tua) berusia 14000 tahun,  lebih tua dari rangka artifak di Gua Cha dan lebih tua dari Perak Man (11000) dan Perak Woman (8000) yang ditemui di Lenggong Perak.

Saya (jai) gelarkan rangka manusia wanita tua ini sebagai Mek (gelaran kepada wanita tua kelantan) dan Keldung sebuah gua di sepanjang Sungai Nenggiri di mana rangka artifaks manusia ditemui oleh Para penyelidik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang diketuai Felo Kanan, Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) UKM Prof Madya Dr Zuliskandar Ramli semasa menjalankan kerja-kerja Ekskavasi Arkeologi Menyelamat untuk Projek Hidroelektrik Lembah Nenggiri Gua Musang Kelantan.

Apa yang menarik perhatian saya ialah usia artifak yang berusia 14,000 tahun setelah menjalani ujian ‘radio karbon dating’ menunjukkan ia lebih lama dari Tempoh ketamaddunan manusia iaitu al insan (Manusia pertama iaitu Nabi Adam AS) sekitar antara 5000 hingga 10000 (data spekulatif ) tahun iaitu tempoh masa dari Nabi Adam AS hingga kini.

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam
Lembah Nanggiri, Kelantan menyimpan pelbagai kisah menarik, gedung warisan dan pra sejarah.
Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam
usia artifak yang berusia 14,000 tahun setelah menjalani ujian ‘radio karbon dating’ menunjukkan ia lebih lama dari Tempoh ketamaddunan manusia iaitu al insan (Manusia pertama iaitu Nabi Adam AS) sekitar antara 5000 hingga 10000 (data spekulatif ) tahun iaitu tempoh masa dari Nabi Adam AS hingga kini.

Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam

Tempoh 14000 tahun ini lebih lama dari lokasi penempatan manusia di atas muka bumi iaitu di Jericho Palestine iaitu 10000 tahun.

Persoalannya ialah siapakah Sosok Rangka Mek Keldung ini?  Adakah rangka prasejarah 14000 tahun ini berkait dengan soalan/dialog Malaikat kepada Allah dalam surah Al Baqarah

Allah SWT berfirman kepada malaikat: –

*”Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Kemudian, malaikat menjawab dengan katanya: Adakah Engkau (Ya Tuhan) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuhan), pada hal kami sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu? Lalu, Allah menjawab persoalan itu dengan menyatakan: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah, ayat 30)*

Soalan Malaikat ini seolah olah memberi maklumat awal kepada kita bahawa malaikat berpengalaman melihat persengketaan makhluk terdahulu yang dijadikan Allah hingga membawa kepada pertumpahan darah sehinggalah makhluk sebelum Adam AS ini pupus sepenuhnya.

IKLAN

Persoalannya adakah Wujud Adam sebelum Adam………

Penemuan rangka-rangka ini di Lenggong, Gua Cha dan terkini iaitu di Lembah Nenggiri ini telah membuka sebuah penemuan yang lebih luas akan Mukjizat Al Quran. Untuk kita fikirkan.

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam

Allah jadikan Jin dan Al Insan adalah untuk beribadah kepadaNya sebagaimana firman Allah dalam Surah Al Dzariat ayat ke 56.

Oleh itu kalau rangka dan tengkorak yang ditemui berusia 14,000 tahun ini di Lembah Nenggiri iaitu di Gua Keldung ini lebih tua dari Nabi Adam AS, adakah ia yang digelar SAPIENS yang tidak berakal yang saling berbunuhan sesama sendiri  sebagaimana yang disoal oleh Malaikat kepada Allah itu……?

Sebagaimana Allah pupuskan makhluk-makhluk Dinosor yang lain, begitu juga Allah pupuskan Makhluk seperti manusia ini yang digelar SAPIEN supaya mereka tidak berevolusi sehinggalah Allah mencipta Khalifah yang mempunyai akal menggantikan tempat SAPIEN ini.

Allah lebih Mengetahui akan apa yang Malaikat tidak ketahui.

IKLAN

Mukjizat Al Quran semakin diyakini dan terungkai. Penemuan Mek Keldung di Lembah Nenggiri ini sebenarnya adalah mesej dari Langit yang membenarkan Al Quran yang diturunkan 1400 tahun lalu.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Istana Gaziantep Bangunan Bersejarah Berusia 2200 Tahun Musnah Dalam Gempa Turkiye

Hebatnya! Ibu & Anak Perempuan Lakar Sejarah Terbangkan Pesawat Komersial Bersama-Sama

Pakar Arkeologi Temui Mayat Pasangan Berusia 3000 Tahun Dalam Keadaan Saling Mencintai

Begitu jua halnya penemuan rangka Firaun yang masih sempurna di dasar Laut Merah adalah Mukjizat Al Quran yang tidak dapat dinafikan lagi ialah untuk membukti dan memperlihatkan kepada manusia zaman ini akan apa yang disebut 1400 tahun lampau adalah wahyu Allah.

Oleh itu Siapakah SAPIEN dan HOMOSAPIEN dan Kaitannya dengan Artifak rangka manusia (Mek Keldung) yang ditemui. InshaAllah saya akan cuba mencari jawapannya dan semoga Allah permudahkan.

Opss jangan terpengaruh dengan Teori Evolusi Darwin kerana ia ISU aqidah.

IKLAN

Terima kasih Majlis Daerah Gua Musang khususnya Tuan Ruzuke Abdul Aziz kerana banyak membantu saya dalam kerja-kerja dokumentasi Mek Keldung berusia 14,000 tahun ini.

Tulisan di atas tiada kaitan dengan sesiapa dan ia adalah dari buah fikiran saya 100% melainkan rujukan dari ayat ayat Suci Al Quran dan Qishashul Anbia kisah para Nabi khususnya yang melibatkan keabsahan tarikh para Nabi.

Wallahuaklam.

KONGSILAH AGAR MEMBERI MANFAAT

Kelantan bukan sahaja Gedung Warisan……

Malah ia adalah Gedung PRASEJARAH

#wariscare

#rumahtiang12

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Anak diliwat Ustaz di tahfiz. Kes sudah dua tahun lebih berlalu tapi tertuduh masih bebas beri ceramah sana sini.
“Anak saya datang tahfiz bukan untuk jadi tukang urut Ustaz. Tapi anak saya dirat*h. Kes dah dua tahun lebih, suspek masih bebas ceramah agama sana sini kata Norsuraya, ibu pelajar yang menjadi mangsa perbuatan jijik di tahfiz.