Sumber/Sumber Foto : Insatgram Dr Say Shazril

Masih sedih Ace disahkan autism, Dr Say nasihat mak ayah tolonglah peka perkembangan anak-anak.  Sememangnya benar apa yang dikongsi oleh doktor selebriti, Dr Say Shazril tentang kesihatan anak-anak. Seperti mana yang dilaluinya sendiri, Dr Say akui masih sedih apabila anak sulungnya, Ace disahkan autism pada awal usia.

Seperti mana yang pernah diluahkan sebelum ini hati Dr Say begitu sedih apabila mengetahui anak sulung kesayangan yang baru berusia dua tahun dikesan menghidap autism tahap sederhana.

Malah dirinya juga tidak dapat menggambarkan perasaan dan seolah tidak dapat menerima kenyataan selepas doktor mengesahkan anak sulungnya, Aezriel atau panggilan manjanya Ace disahkan menghidap autism tahap sederhana.

Namun pengacara Tanya Doktor ini akhirnya menerima dengan reda segala ujian yang diberikan oleh Yang Maha Esa dan berjanji pada dirinya untuk berikan yang terbaik untuk anak sulungnya itu.

Masih Sedih Ace Disahkan Autism

Seperti mana yang dikongsi menerusi akaun Instagramnya, Dr Say berkongsi tiga siri tentang tajuk No Autism Kid Is The Same.

Sewaktu mencoret tiga kisah ini, Dr Say tidak pernah lari dari menzahirkan rasa sedihnya. Sebagai bapa sememangnya dia mengharapkan ada keajaiban dan berharap Ace seperti kanak-kanak normal lain. Namun segalanya diterima dengan hati terbuka dan menasihati mak ayah lain agar sentiasa mengawasi perkembangan anak-anak dari awal usia. Kongsinya menerusi siri ketiga;

“Last part i promise. Bila lagi banyak sy baca mengenai autism terus terang cerita lagi sedih saya jadi. Sebab ia lagi mengukuhkan ke-autistic-an Ace.

“Somehow hati kecil saya masih berharap yang Ace is normal akan tetapi lepas baca-bacac patutlah dulu Ace suka tutup telinga walaupun tak bising. Patutlah dia guna mulut nak bukak penutup botol. Patutlah dia very picky bab makanan  hanya makan mee atau pasta. Patutlah menjaga dia masa baby berbeza kesukarannya daripada menjaga Sef. Ayah mana kat dunia ni tak sedih bila anaknya di-diagnose autism for the 1st time?

“Mak ayah saya berulang kali cakap yang depa rasa Ace is perfectly normal. Ayah mertua saya siap cakap “kalau biar je Ace ni, umur 4 tahun sure dia boleh catchup”. Those words really calm me down tapi saya tak nak keselesaan tidak berbuat apa-apa menjadi penyesalan di masa hadapan.

“Saya teramat bersyukur dikurniakan seorang isteri yang peka akan kelainan Ace pada awal-awal dulu dan ambil tindakan mengenainya by start terapi awal, kalau tak mungkin Ace tidak seperti sekarang. Dan anytime i feel down isteri sy akan sentiasa bagi ayat-ayat positif seperti “its okay hubby, give Ace some time, he will do wonders”

“Dari segala cerpen ni ingin saya ingatkan parents out there sekali lagi tolonglah peka dengan perkembangan anak-anak kalau rasa berlain even as remeh as lambat bercakap, ambillah tindakan.

“Biarlah orang lain cakap “biaselah anak lelaki cakap lambat” atau “anak saya 2 tahun tak boleh cakap, sekarang 4 tahun tak berhenti bercakap”. Tu anak mereka, what if anak kita berbeza? Tak salah untuk overtreat dari undertreat sebab intervensi awal terbukti dapat membantu perkembangan. Time to accept that my son is gifted & time to go all out on u Ace,” luah Dr Say.

IKLAN

Macam Mana Nak Check Anak Autism Ke Tidak?

Menerusi siri kedua pula Dr Say mengajak mak ayah agar memantau perkambangan anak-anak dan jika ada keraguan bolehlah periksa anak samaada autism atau tidak

“Sambung cerita on macam mana nak check sekiranya anak anda ada autism atau tidak. Seawal 18 bulan boleh kesan dah melalui M-CHAT (Modified Checklist for Autism in Toddler) yg ada dalam buku biru atau pink anak-anak anda.

“Kalau boleh janganlah skip ke klinik kesihatan sebab saringan akan dilakukan dua kali yakni pada 18 bulan & 36 bulan. Doktor kat KK boleh kesan & jika dikesan yang anak anda ada tanda-tanda autism, rujukan boleh dibuat secepat mungkin sebab dalam autism ni, TIME IS PRECIOUS.

“Siapa Yang Boleh Sahkan Anak Anda Autism Atau Tidak?

“Ada dua jenis pakar. Satu paediatric developmental specialist yg kat Malaysia ni hanya ada beberapa orang & nak buat appointment berjumpa mereka kadang2 ambil masa setahun.

“Yg famous adalah Dr Raja Juanita, Dr Rajini, Dr Ranjini & Dr Cindy yg bini berjaya dapatkan appointment selepas 7 bulan. Satu kepakaran lagi adalah child psychiatrist. Kalau korang tanya sy pakar mana lagi bagus jawapan saya TAK KISAH MANA SATU JANJI DAPAT APPOINTMENT AWAL sebab as i mentioned before TIME IS PRECIOUS.

“Satu lagi sebab tak kisah mana satu pakar is because rawatan mereka mostly sama yakni TERAPI. Macam saya cerita kat post sebelum ni, there is currently no cure for ASD however kajian menunjukkan early intervention can improve a child’s development. Di sini lah Occupational Therapy, Speech Therapy, ABA therapy comes in. Hat terapi2 ni kena google sikit lah sebab panjang kalau nak explain setiap satu. Mujur sesangat kami start ABA therapy kat Ace seawal dia 19 bulan dulu kalau tak mungkin lebih teruk keadaan dia sekarang. Siapa yg ikut kisah Ace berterapi pun nampak tremendous changes on him. Next part saya bagi rumusan perasaan saya & bini na. Janji next part last part,” tulisnya.

IKLAN

Ramai DM Risaukan Perkembangan Anak Masing-Masing

Siri pertama Dr Say akui cukup ramai mak ayah yang risau akan perkembangan anak masing-masing.

“Cukup ramaaai yg dm sy risau akan perkembangan anak masing2. Tapi saya minta maaf sesangat saya tak dapat nak jawab any of it simply because no autism kid is the same. Korang boleh google ciri2 autism & yg biasa korang akan jumpa adalah autistic child avoid eye contact, tak respond kepada nama by 9 bulan, tak menunjukkan facial expression macam happy, sad, angry, surprise by 9 bulan, tak lihat kepada objek yg ditunjuk, hand flapping, pusing dalam satu bulatan, delayed language skills, delayed movement skills & banyak lagi.

“Tapi kalau kita tengok balik, budak biasa pun ada ciri-ciri sebegini cuma autistic child simptomnya lebih kerap atau lebih menonjol. Dan tak semestinya semua autistic child ada setiap ciri-ciri yang saya  listkan tadi. Amik contoh Ace, facial expression dia agak okay masa 9 bulan, dia tak banyak hand flapping, tak pernah pusing dalam satu bulatan, movement skills dia excellent start jalan umur 10 bulan. Jadi susah untuk saya nasihat kepada yang dm saya samaada anak anda autism atau tidak. Sebab autism ni tersaaangat luas.

“Terus terang cerita, kalau Ace tak di-diagnose autism mungkin saya tak berapa endah mengenai disorder ini sebab ia tersangat luas hence that is why it is called Autism Spectrum Disorder (ASD).

“Mungkin bila saya sebut ciri2 di atas ade mak/ ayah yang dah concern kemungkinan anak anda autistic. My advise is YOU SHOULD BE CONCERNED.

“Sebab statistik menunjukkan 1 daripada 54 kanak2 di US di-diagnose with ASD pada tahun 2020 & budak lelaki 4 kali ganda lebih cenderung to have ASD berbanding girls. Dan macam saya cerita sebelum ni, there is currently no cure for ASD,” terang Dr Say.

Sumber/Sumber Foto : Insatgram Dr Say Shazril

IKLAN

KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanitaMW

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita