Kredit Foto: Pixabay

Penuh serat dan kaya antioksidan, sebab itu kita patut cuba makan markisa, buah baik untuk kesihatan ini. Sedap rasanya.

Markisa atau passion fruit sukar untuk ditemui apabila bukan musimnya. Namun buah yang di dalamnya mempunyai isi yang penuh, pejal dan berair ini rasanya amat sedap apabila dimakan begitu sahaja atau pun setelah dihancurkan untuk dibuat jus.

Buah markisa yang turut dikenali dengan nama saintifiknya Passiflora edulis, banyak tumbuh di iklim yang panas, termasuklah di Amerika Selatan, Australia, Afrika Selatan, dan India.

Kebaikan Buah Markisa Untuk Kesihatan

1-Kaya Antioksidan

Antioksidan memainkan peranan penting dalam memastikan sistem tubuh sihat. Buah Markisa kaya dengan antioksidan iaitu sejenis bahan yang boleh membantu tubuh mengeluarkan radikal bebas bahaya daripada tubuh.

2-Vitamin C.

Markisa penuh dengan antioksidan ini. Tubuh kita menggunakan vitamin C untuk membuat saluran darah, tulang rawan, otot dan kolagen yang menjadikan kulit kelihatan muda.

Ia juga dikatakan mampu membantu tubuh kita sembuh, mengurangkan keradangan, dan melindungi sel kita dari kerosakan. Apabila kita mendapat cukup vitamin C, ini mampu menurunkan peluang kita untuk mendapat selesema dan jenis barah tertentu.

Markisa Penuh Serat & Antioksidan, Buah Baik Untuk Kesihatan!
Kredit Foto: Pixabay

3-Serat.

IKLAN

Markisa mempunyai banyak serat. Serat memastikan usus kita sihat dan bergerak, dan ini membuatkan kita merasa kenyang lebih lama. Serat ini juga mampu menurunkan kolesterol dan risiko kita untuk mendapat diabetes, penyakit jantung, dan jenis barah tertentu.

4-Vitamin A.

Pulpa buah markisa dan bijinya yang rangup itu mempunyai 8 peratus vitamin A yang kita perlukan setiap hari. Ini adalah khasiat utama untuk kesihatan mata, sel, pembiakan, dan kekebalan tubuh.

5-Nutrien

Buah markisa turut memberikan nutrien atau zat kalsium, magnesium, fosforus, kalium, dan folat dalam badan kita apabila dimakan. Kehadiran zat zat ini dikatakan mampu membantu ginjal, saraf, otot, dan ritma jantung kita dalam banyak cara.

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Gunakan Bawang Merah Untuk Detoks & Kurangkan Masalah Kesihatan!

Buah-Buahan Berwarna Kuning Baik Untuk Kesihatan & Kulit, Ini Sebabnya!

Variasi Buah Markisa

Buah ini juga adalah buah beberapa tumbuhan dalam keluarga Passiflora. Buah ini boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama:

1-Buah Markisa ungu (buah-buahan Passiflora edulis Sims)

IKLAN

Ia adalah yang paling penting dalam industri jus buah dan tahap tertentu dalam eksport segar. Buahnya bulat atau bujur, 4-6 cm diameter dan berubah warna dari hijau ke ungu gelap, apabila masak.

2-Buah Markisa kuning (Passiflora edulis f. flavicarpa Deg.)

Ia lebih kuat dan lebih baik digunakan di tanah rendah tropikal daripada buah markisa ungu. Pulpanya sangat aromatik tetapi agak berasid. Purata buah sedikit lebih besar daripada ungu dan bertukar dari hijau menjadi kuning apabila matang atau masak.

3-Granadilla gergasi (Passiflora quadrangularis L.)

Ia memerlukan iklim tropikal dan tumbuh dengan baik. Ia tumbuh hingga 30 m panjang dan buah bertukar dari hijau ke kuning apabila matang. Buah ini dimakan segar dan penampilannya menyerupai sumsum sayur.

Bagaimana Pilih Buah Markisa

Cuba cari buah yang mempunyai kulit tebal dan isinya rasa berat. Ramai beranggapan kulit berkedut bermakna buah telah matang atau masak. Tetapi semua itu adalah mitos. Kulit berkedut bermakna buah  itu telah kering.

Sumber: webmd / hellodoktor / medicalnewstoday /
Kredit Foto:Pixabay  Pixabay  Pixabay

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI