Malaysia #QuranHour sempena Hari Kemerdekaan 2021 telah berlangsung dengan jayanya tengah hari tadi. Malaysia #QuranHour tahun ke tujuh telah disiarkan secara langsung dari studio TV Al-Hijrah sebagai penyiar rasmi, dengan membawakan solusi daripada Ilahi melalui Surah Al-Mulk dan tujuh surah Musabbihat sebagai formula menuju Malaysia Berbudi dan Penyayang, menjelang Hari Kebangsaan 2021.

Seperti yang anda sedia maklum setiap tahun, Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) sebagai penganjur utama akan memilih satu surah utama bagi misi #QuranHour. Pada tahun ini Surah Al-Mulk yang bermakna Kerajaan menjadi surah utama yang diangkat bagi membawa misi Malaysia Berbudi dan Penyayang.

World #QuranHour pada 6 Mei lalu memfokuskan kepada Surah Al-Mulk dengan pengisian tentang tiga perkara iaitu keberkahan, ingat mati dan terus melakukan kebaikan (Ahsanu Amal).

Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub

Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub

Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan

Solusi daripada Ilahi untuk keluarga Malaysia di Malaysia, malah #QuranHour juga diadakan menjelang sambutan Hari Kebangsaan 2021. Malah Pengasas WUIF, Datuk Hussamuddin Yaacub juga menyatakan Malaysia #QuranHour adalah untuk rakyat Malaysia beragama Islam di dalam dan luar negara kerana mereka adalah majoriti di dalam negara ini.

“Lebih 20 juta orang beragama Islam daripada 32.7 juta rakyat Malaysia. Kita perlu bangkit menjadi model untuk merawat rakyat kerana bersama dengan kita ada Mukjizat luar biasa iaitu Al-Quran.

“Malaysia #QuranHour adalah seruan untuk berinteraksi dengan al-Quran selama satu jam sebagai permulaan sehingga lahir karakter Muslim sejati dengan panduan al-Quran,” terang Datuk Hussamudin.

Seorang Muslim Tidak Kenal Ertis Putus Asa

Malah tambah beliau lagi, sebagai orang Islam, walau dalam apa keadaan sekalipun, seorang muslim tidak mengenal erti putus asa.

“Cabaran yang datang adalah peluang untuk kita terus menjadi lebih baik dan kental jiwa. Jiwa yang merdeka, meyakini bahawa selagi hidup, kita ada rezeki dan peluang yang Allah berikan untuk menguruskan kehidupan dan negara ini dengan lebih baik.

“Kualiti dan watak ini amat penting agar kita terubati dan bangkit membina negara tercinta ini. Semoga zikir dan solat dapat membina karakter mantap warga Malaysia yang merdeka. Kita berharap rakyat dalam negara ini akan dibentuk dengan nilai yang teguh dengan panduan al-Quran bagi membina Keluarga Malaysia,” sambung Datuk Hussamuddin  yang turut mengucap setinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat Perdana Menteri atas sokongan Malaysia #QuranHour dalam membina Keluarga Malaysia yang berbudi dan penyayang.

Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub

Malaysia #QuranHour Bersiaran Selama Sejam

Program Malaysia #QuranHour telah bersiaran selama sejam menampilkan Pentadabbur, Ketua Pegawai Penyelidik, WUIF, Fazrul Ismail dan tetamu jemputan Pensyarah Kanan, Kolej Universiti Islam Antarabangsa, Prof Dr Farid Ravi Abdullah untuk memberi pengisian ilmu. Manakala bacaan Surah Al-Mulk dan 2 Surah Musabbihat dibimbing oleh Qari My #QuranTime, ustaz Ahmad Tarmizi Abdul Rahman dan Ustaz Ahmad Tirmizi Ali.

Tujuh Surah Al-Musabbihat Sebagai Formula Kejayaan Untuk Negara

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif WUIF, Marhaini Yusoff pula berkata, program berinteraksi dengan al-Quran kali ini terus meneroka formula daripada Surah Al-Mulk melalui Tadadbur al-Quran dengan al-Quran.

“Kita terus meneroka formula daripada Surah Al- Mulk melalui tadabbur al-Quran dengan al-Quran, iaitu memahami panduan lanjut daripada tujuh Surah Al-Musabbihat sebagai formula kejayaan untuk negara ini.

IKLAN

“Surah Al-Musabbihat adalah surah yang dimulakan dengan tasbih, iaitu puji syukurkepada ALLAH. Surah terakhir dalam tujuh surah ini, Surah Al-A’la membawa makna Yang Paling Tinggi.

“Pada ayat 14 dan 15 dalam surah yang sama, ia membawa Solusi daripada Ilahi agar kita zikir dan solat.

“Pelaksanaan #QuranHour bagi dua tahun terakhir ini berlaku dalam musim Pandemik Covid-19. Pada tahun ini, kes kematian yang tinggi berbanding tahun lepas, membuat kesedaran untuk hidup berQuran lebih bermakna lagi.

Amat Dekat Dengan Perintah Ingat Mati Daripda Surah Al-Mulk

“Berita kematian saban hari semakin dekat dengan kita, ia membuatkan kita berasa amat dekat dengan perintah ingat mati daripada Surah Al-Mulk. Ia mendorong kita agar berusaha untuk melakukan kebaikan berterusan (Ahsanul Amala) dan menjadi motivasi untuk mencipta kejayaan,” katanya.

Hampir semua media utama seperti TV AlHijrah, RTM, Bernama, Astro Oasis, Astro Awani, Utusan TV, Sinar TV, Sinar Harian, Harakah, Nu Ideativ, IKIMfm, Zayan FM News Straits Times Press (NSTP) dan Denaihati.com terus menyokong pelaksanaan Malaysia #QuranHour.

Penaung bagi Malaysia #QuranHour 1443H/2021 adalah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan kerjasama rakan sinergi, iaitu Islamic Tourim Centre (ITC), Majlis Pengarah-Pengarah Perpustakaan Awam SeMalaysia (MAPAM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Malaysia Tourism Council, Rumah Ngaji dan Sahabah Al-Quran.

“Malaysia #QuranHour adalah sebuah produk Malaysia yang mana dari sinilah tercetusnya World #QuranHour ke peringkat dunia dan telah diadakan di lebih 300 lokasi di luar negara, mencapai 1.46 bilion capaian di media sosial pada tahun 2019.

“Peranan media amat besar dalam menjayakan misi berinteraksi dengan al-Quran ini. Ia sebagai pendekatan untuk melakukan perubahan kerangka fikir dan membina sebuah ekosistem Islam dalam semua aspek kehidupan.

“TV AlHijrah memainkan peranan besar di dalam merealisasikan hasrat kempen iaitu satu jam bersama al-Quran setiap hari melalui My #QuranTime setelah 5 tahun pelaksanaan Malaysia #QuranHour.

“Pada lima tahun awal, pelaksanaan kempen dijalankan dengan kerjasama erat bersama majlis agama negeri dan organisasi. Program tersebut diadakan secara fizikal dan berkumpul beramai-ramai di lokasi terpilih.

IKLAN

“Namun sejak dua tahun ini, fokusnya adalah setiap rumah dan organisasi dapat mengikuti melalui tayangan di TV Al-Hijrah, Astro Oasis, Bernama TV, RTM serta digital di FB Sinar, Bernama Radio, Radio IKIM, WorldQuranHour dan Denaihati Network serta ramai juga yang melakukan secara atas talian Google Meet, YouTube, Zoom dan Facebook sambung Marhaini.

Tak Perlu Mengadu Pada Manusia, Al-Quran Ada Jawapan…Buka Dan Baca!

Baca AL-Quran, Solat Awal Waktu, Sejak Amal Rezeki Makin Luas

Syatilla Melvin Usaha Khatam Al-Quran, “Sehari 4 Muka Surat Pun Sudah Rahmat. Doakan”

Orang Ramai Turut Serta Secara Langsung Menerusi Talian Di Platform Zoom

Orang ramai juga berpeluang turut serta secara langsung Malaysia QuranHour secara atas talian di platform Zoom. Mereka telah menyaksikan siaran ini di semua platform digital rakan media sinergi. Sebanyak 10,074 (individu & organisasi) lokasi berdaftar di dalam negara termasuk organisasi, Sahabah Al-Quran, Rumah Ngaji, sekolah dan individu.

Antara agensi yang mendaftar ialah Majlis Pengarah-Pengarah Perpustakaan Awam Malaysia (MAPAM) di semua perpustakaan negeri dan daerah di seluruh negara, Pusat Pelancongan Islam (ITC), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Jabatan Penjara Malaysia (25 penjara), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pendidikan Daerah dan sekolah seluruh negara, Bahagian Kanak-kanak di Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) termasuk 37 Institusi Kanak-kanak JKM dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat, LPPKN dan Institut Sosial Malaysia.

Manakala sebanyak 18 lokasi berdaftar di luar negara dengan kerjasama Kementerian Luar Negara, Kedutaan Malaysia dan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di luar Negara. Negara yang turut serta Suruhanjaya Tinggi Malaysia, Canberra, Australia, Kedutaan Besar Malaysia di Prague, Republik Czech, Suruhanjaya Tinggi Malaysia Bandar Seri Begawan, Kedutaan Besar Malaysia Kaherah, Kedutaan Malaysia di Tokyo, Japan, Suruhanjaya Tinggi Malaysia Di Singapura, Kedutaan Besar Malaysia The Hague, Konsulat Jeneral Malaysia, Jeddah, Kedutaan Besar Malaysia, Seoul, Konsulat Jeneral Malaysia, Songkhla, Thailand, Kedutaan Besar Malawakil Beijing, Persatuan Pelajar Malaysia di Ireland, Pejabat Pendidikan Malaysia Indonesia, Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Indonesia, University of Darussalam Gontor, Indonesia,  Education Malaysia Beijing, China, MATRADE, Taipei, Taiwan dan Kedutaan Besar Malaysia, Muscat, Oman.

Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

IKLAN

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Malaysia #QuranHour Sempena Hari Kemerdekaan 2021 “Semoga Zikir, Solat Membina Karakter Mantap Warga Malaysia Merdeka” Datuk Hussamuddin Yaacub

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI