Makan Tanpa Rasa Bersalah, Namun Pasangan Ini Dapat Hilang Berat Lebih 90kg!

Makan apa sahaja tapi secara sederhana dan pilih bahan lebih sihat. Pasangan suami-isteri ini mendedahkan apa yang diperlukan untuk menurunkan berat sebanyak 200 paun atau lebih 90 kilogram.

Melalui artikel yang dipetik daripada TODAY, Stephanie dan Brandon Engblom berkongsi cara mereka untuk menurunkan berat badan secara berterusan.

Apa yang dimulakan dengan perubahan sederhana pada pesanan kopi Stephanie telah berubah menjadi penurunan berat badan gabungan hampir 200 paun (lebih 90 kilogram) untuk dirinya dan suaminya, Brandon.

Stephanie, yang tinggal di Duluth, Minnesota, Amerika Syarikat mengatakan bahawa dia dan suaminya yang telah dikahwininya selama dua tahun, bangun pada suatu pagi pada Januari 2020 dan memutuskan sesuatu harus diubah.

Mereka berdua memandang cermin dan pada ketika itulah mereka merasakan itulah saat paling mengecewakan mereka.

Stephanie berkata kepada TODAY, “Berat kami berdua lebih dari 300 paun. Brandon baru saja didiagnosis menderita apnea tidur dan saya merasa sangat teruk. Seluruh badan saya sakit setiap hari.”

Kami perlu membuat perubahan jika kami ingin menjalani kehidupan yang panjang, bahagia, sihat bersama dan mungkin suatu hari nanti dapat memulakan keluarga.”

Wanita berusia 25 tahun itu berkata, tidak sampai setahun dia telah kehilangan 116 paun (Lebih 52 kilogram). Brandon pula telah kehilangan lebih dari 80 paun (Lebih 36 kilogram).

Makan Tanpa Rasa Bersalah, Namun Pasangan Ini Dapat Hilang Berat Lebih 90kg!
Berat pasangan ini ketika baru berkahwin adalah lebih 300 paun.

Tidak Ada Pelan Diet Atau Senaman Ekstrem

Pasangan itu mengatakan bahawa tidak ada pelan diet atau pelan senaman ekstrem yang terlibat dengan kejayaan mereka. Sebagai gantinya, apa yang mereka buat adalah mengubah keseluruhan gaya hidup mereka menjadi sesuatu yang dapat mereka ikuti selama-lamanya.

Ujar Stephanie, “Saya mempunyai berat badan berlebihan seumur hidup saya. Saya mempunyai kenangan untuk mencuba pelan diet seperti Weight Watchers atau rendah karbohidrat dan saya pada awalnya dapat menurunkan sedikit berat badan. Tetapi saya tidak akan dapat mengekalkannya dalam jangka panjang. Berat saya akan kembali semula dan ditambah lagi lima paun.”

Pasangan itu mengatakan kesinambungan adalah kunci kerana mereka menyusun rancangan untuk mempunyai kesihatan yang lebih baik.

Stephanie yang bekerja sebagai jurugambar berkata, “Kami mahu ini menjadi sesuatu di mana kami tidak hanya dapat melihat hasilnya dengan segera, tetapi sesuatu yang dapat kita pegang untuk sepanjang hidup kami secara ideal sehingga kita tidak perlu terus ‘bermain permainan’ ini.”

Perubahan Kecil

Stephanie mengatakan langkah pertama yang dilakukannya adalah membuang perkara-perkara kecil yang menambah kepada gaya hidup yang tidak sihat.

Ujarnya,”Bagi saya, itu adalah membuang kopi bergula saya dan menggantinya dengan pilihan kalori rendah. Saya masih minum kopi – saya masih mengambil kopi latte – tetapi di sebalik susu penuh dan coklat dan gula, saya minum susu badam dan hanya espresso.

Mereka masih menikmati hidangan kegemaran mereka seperti pizza dan taco, dengan cara yang lebih sihat.

IKLAN

Untuk taco, di sebalik memasak dengan daging lembu, kami menggunakan daging ayam belanda atau ayam. Dan kami menggunakan yogurt Greek sebagai ganti krim masam dan sedikit keju dengan lebih banyak sayuran.

Jelas Stephanie lagi, “Untuk pizza, kami membuatnya di rumah dan menggunakan pepperoni ayam belanda.”

“Anda boleh makan semua yang anda mahukan, cuma perlu secara sederhana. Ia lebih kepada mengenai saiz hidangan dan memerhatikan berapa banyak yang anda makan daripada membatasi diri untuk makan makanan tertentu.”

Peralihan Besar

Bagi Brandon, yang juga seorang peguam berusia 29 tahun, ini semua berkaitan dengan fokus pada protein.

Ini adalah peralihan besar dari pasta yang benar-benar tinggi karbohidrat dan hal-hal seperti itu, dan beralih ke diet berasaskan protein yang lebih banyak kerana protein membuat anda kenyang lebih lama.

“Anda dapat menikmati makanan yang sangat baik yang berasaskan kepada berbagai jenis protein dan tidak merasa seperti kehilangan makanan yang benar-benar anda inginkan.”

Tip Brandon untuk makanan yang mengandungi protein?

Kami menggunakan bahan seperti contohnya mi kacang kuda daripada mengambil pasta tradisional – perbezaan jumlah kalori dan protein yang anda dapat daripada itu adalah sangat besar.”

Bertanggungjawab

Stephanie dan Brandon memperoleh kejayaan yang lebih besar kerana memiliki satu sama lain sebagai rakan penurunan berat badan.

“Ini mengeratkan hubungan kami. Saya rasa kami hanya menjadi lebih kuat bersama dan melakukan ini dengannya menjadikannya lebih mustahil daripada melakukannya sendiri.”

IKLAN

Ujar Stephanie lagi, dia rasa bertanggungjawab di sosial media. Di antara akaun TikTok dan Instagram, dia mempunyai lebih daripada 120,000 pengikut yang menyokongnya dan mencari motivasi mereka sendiri dari perjalanan penurunan berat badannya.

Stephanie mengatakan bahawa jurnal juga merupakan cara untuk terus bertanggungjawab kepada dirinya sendiri untuk tujuan kesihatannya.

Saya menyimpan segala catatan mingguan,” jelasnya, “apa yang saya makan, emosi saya, mengapa saya mahu makan. Jurnal adalah sesuatu yang dapat dilakukan oleh semua orang kerana setiap orang harus mempunyai pen dan kertas.

Baca Sini Juga:

Dalam 100 Hari Jadi Yatim Piatu, Ibu Bapa Meninggal Kerana Coronavirus

Konon Anggap ‘Spagheti’, 27 Magnet Tersekat Di Kerongkong Budak 4 Tahun

Pergerakan

Stephanie pernah berfikir untuk mengurangkan berat badan, anda harus melakukan senaman yang kuat di gim setiap hari dalam seminggu. Sekarang, dia belajar tentang cara mencari cara lestari yang dia gemari untuk menggerakkan tubuhnya.

Kami berjalan sekitar satu batu setiap hari dengan anjing kami dan kami berusaha untuk memastikan kami melakukan sesuatu yang aktif,” katanya.

“Ia tidak semestinya menjadi latihan yang sebenarnya setiap hari, kadang-kadang membersihkan rumah atau pergi ke luar atau bermain dengan anjing. Ini adalah sesuatu yang telah kami buat dalam rutin kami sehingga kami tidak melihatnya sebagai senaman. Kami melihatnya sebagai rutin kami sekarang. “

Sesekali pergi ke gim,” tambahnya, “tetapi kami sebenarnya hanya melakukan senaman ringan – tidak ada yang gila, hanya bergerak lebih banyak.

IKLAN

Makan Tanpa Rasa Bersalah, Namun Pasangan Ini Dapat Hilang Berat Lebih 90kg!

Rutin

Bersenam bukan satu-satunya rutin yang dilakukan oleh pasangan Engblom ini dalam kehidupan mereka.

Jelas Brandon, “Stephanie menjelaskan dengan cukup baik ketika dia memberitahu orang ramai  jika Anda akan menurunkan berat badan, Anda tidak dapat melakukannya dari tempat motivasi kerana motivasi adalah pengalaman yang sangat singkat.

“Mungkin Anda memilikinya selama beberapa hari atau sebulan jika Anda benar-benar berdedikasi, tetapi motivasi itu akan pudar, jadi Anda harus mendasarkannya dalam rutin.”

Duo ini telah membuat tugas harian seperti minum air, bergerak dan menjadikan pilihan makanan yang lebih sihat sebagai rutin yang mereka harapkan untuk sepanjang hayat mereka. Dan bukannya merancang untuk mengikuti diet yang ketat untuk mendapatkan hasil yang singkat.

Pada masa lalu, saya bangun dengan takut akan fakta bahawa saya tidak dapat memiliki perkara-perkara tertentu atau yang perlu saya hadkan,” tambah Stephanie.

“Tapi kali ini, ini adalah hari biasa, ini hanyalah rutin sekarang. Bahkan pada hari-hari saya tidak bermotivasi, saya bertekad untuk mengikuti rutin saya.”

Buat Perubahan Kecil

Nasihat pasangan Engblom ini kepada orang lain yang baru memulakan perjalanan penurunan berat badan adalah, buat perubahan kecil.

Ujar Stephanie, “Buat perubahan kecil: Tidak semestinya sekatan sepenuhnya dari awal.

 “Sesuatu yang baru setiap hari yang membuat anda selangkah lebih dekat ke matlamat utama anda, sama ada minum air lebih banyak hari ini daripada yang anda lakukan semalam atau tidak makan sos tomato ketika makan malam – hanya sedikit perkara yang boleh anda ubah setiap hari dan bukannya buang terus sekali gus kerana di situlah anda dapat menghadapi masalah.

Bagi Brandon, sebenarnya semua ini tentang mengetahui bahawa tidak boleh berpatah balik.

Bersikap terbuka untuk mengubah set minda anda bahawa ini bukan hanya anda berdiet, ini sekarang hidup anda dan siapa yang akan jadi seterusnya. Anda harus tahu anda akan mengubah hidup anda dengan cara di mana ini adalah normal baru.

Sumber: TODAY

Foto: Instagram Stephanie Engblom