mak-mak menyusu

Bukan semua orang yang faham konsep mak-mak menyusu anak, nampak mudah tetapi yang merasa situasi ini pasti pernah melalui beberapa masalah ini. Tambah pula kalau mak-mak memang berniat nak teruskan misi penyusuan ekslusif sampai 2 tahun.

Bayangkan kalau mak-mak menyusu ini keluar berjalan atau berada di rumah saudara mara atau mentua yang ramai lelaki, tidak ke itu satu cabaran?

Untuk membuka mata orang sekeliling, jemput baca perkongsian kali ini…

Ini realiti kehidupan kaum mak-mak yang menyusu anak sepenuhnya.

Pemalas! bangun lewat…phew~

Seorang ibu yang menyusu anak sepenuh masa bukan sengaja nak bangun lewat tau. Ok storynya begini, si ibu bgn subuh, pastu niat berkobar-kobar nak buat itu buat ini tetiba unluckily baby comel terjaga. Mulut nganga nangis-nangis, mata pejam maksudnya dia tak nak bangun lagi tapi dia nak nenen.

IKLAN

Maka si ibu pun nak tak nak kena lah baring smbil susukan baby. Eh eh lamanya baby menyusu haaa..elok baby macam dah diam, dicuba tarik nenen tu tapi anak tadi cepat-cepat hisap siap cengkam gigit-gigit lagi haa. Tanpa sedar si ibu terlena lah sekali ngan si anak..ibu nak bangun anak pun bangun..makanya ibu sekali la lena.

Eh,eh apa hal la bini hang ni dok lam bilik ja??laki nak makan kena amik sendiri?

Siapa yang tak faham mmg akan kata macam tu.. ingat suka ke nak biar laki makan sorang. Hello tak dak sapa tau suka?? Tapi baby lapar, merengek-rengek. Bulat mulut-mulutnya, nak biar ke? Ayah dan baby mana yg dah reti fikir? Baby confirm lah tak tahu apa-apa kan. Jangan la fikir negative. Ibu menyusu badan ni dah tolong savekan suami tu berpuluh-[uluh ribu tau.

IKLAN

Tertidur Sekali Dengan Anak

Malam-malam suami dok tggu nak manja-manja. Tengok-tengok bini dah lelap sekali ngan anak-anak yang disusunya..kah kah kah. Jangan laki cari lain dah. Tak ada maknanya sengaja tau..tapi fakta ada mengatakan akan terhasil satu hormon yang membuatkan baby dan ibu berasa calm (tenang) bila menyusui dan disusui. Haaaa… ingat tak dilema ka? Laki sedih bini lagi sedih oooo.

Pakaian Mak-mak Menyusu

Tengok jubah, tengok dress tengok blouse lawa-lawa la haiii tapi tak boleh pakai. Alasan sebab menyusu memang la sekarang ada yang bf friendly. Eh tapi korang percaya tak, kadang-kadang yang bf friendly tu nampak je friendly tapi tak pun. Cara biasa angkat-angkat tu juga lagi sopan. Zip tu kadang terdedah penuh u olls. Melainkan korang pakai tudung saiz XL. Sangat mencabar betul part baju nih.

Makan Pun Kena Tahan

Waktu nak makan, nak-nak makan ramai-ramai. Sedap kecur air liur tengok tau. Atau pun di kedai makan tengah nak menikmati hidangan si kecik super duper comel tu pun jaga nak makan juga dia pun. Maka berundur la si ibu ke bilik atau lam keta untuk menyusui sambil dalam kepala otak terbayang makanan yang sedap tu.

IKLAN

Tidur Tak Pandang Laki

Masa nak tidur malam, tok sah lah hampa berangan nak tidur peluk-peluk laki.. Sah-sah hampa akan beralih kat anak hampa 6/8 jam..haha. Tidur mengiring lenguh sakit badan. Hampa kena la abaikan, urat pinggang pun dah tak betui rasanya.. as me menyusu NON STOP 7 years.. Tandem nursing also.

Jadi jangan la ingat bf mother ni ngelat atau malas atau ap-apa je la. Berkorban everything..tak kira lagi nak makan supplement cantik kurus bagai. Memang TAK BOLEH LA..anak is priority. Nak makan kena tengok dulu effect kepaad anak.

Kredit info: Page Ibu Hamil