Mak Ayah 'Kod E' Bahan Aditif Dalam Makanan, Tak Semua Ada Sumber Babi

Bukan sekali dua, mak ayah terima sebaran info berkaitan makanan ringan yang ada lemak babi E471. Buat kita jadi was-was akan kesahihannya.

Di kotak, ada logo halal, tapi dikhabarkan ada lemak babi kod E pula. Aduh!

Syukri Ibrahim terpanggil untuk menjawab persoalan kod E iaitu bahan aditif yang ada dalam makanan ringan terutamanya.

Hadamkan penjelasan tentang kod E ini, agar mak ayah faham lebih jelas lagi.

Kod E Ini Boleh Dihasilkan Dari Tumbuhan Dan Haiwan

Semalam dapat sebaran mesej di WhatsApp group katanya bahan ramuan yang digunakan untuk penghasilan produk Mister Potato mengandungi lemak BABI. Mandi tak basah abam dibuatnya..

Eh! Dia cerita pasal Kod E rupanya. Alahai.. Benda alah Kod E ni dah lama disebarkan maklumatnya oleh pakar-pakar dan pihak berkuasa.

Kod E ni boleh dihasilkan dari tumbuhan dan haiwan. Used as an emulsifier in a great variety of foods. E471 is a group of synthetic fats that are produced from glycerol and natural fatty acids, from plant and animal origins.

Di Mamee, kami gunakan ingredients hasilan dari sumber tumbuhan. Berbuih dah #Jakim berikan penerangan, begitu juga KKM dan seangkatan dengannya. Rajin-rajinlah membaca dik oii..

 

IKLAN

Mak Ayah ‘Kod E’ Bahan Aditif Dalam Makanan, Tak Semua Ada Sumber Babi

Ini Yang Mak Ayah Kena Tahu Tentang Kod E

Untuk makluman, KOD E ialah kod untuk bahan tambah (aditif) dan ianya selalu digunakan pada label makanan di negara Kesatuan Eropah.

Bahan aditif ialah bahan yang selamat dimakan dan ditambah secara sengaja ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit bagi mempengaruhi kualiti penyimpanan, pemprosesan, penyediaan dan pembungkusan makanan.

Skim penomboran ini mengikut Sistem penomboran Antarabangsa (International Numbering System @ INS) yang telah ditentukan oleh Jawatankuasa Codex Alimentarius.

Ia adalah koleksi pelbagai standard, kod praktis, panduan antarabangsa yang diiktiraf berkaitan dengan makanan, pemprosesan makanan dan keselamatan makanan bertujuan untuk menjaga kesihatan manusia dan memastikan kod perdagangan yang beretika dijalankan.

Bagi Kesatuan Eropah, Kod E ini adalah merujuk kepada aditif yang boleh dimakan kerana hanya sebahagian daripada bahan aditif yang dibenar untuk digunakan.

IKLAN

Nombor E juga digunakan pada label pemakanan di Australia, New Zealand, Amerika Utara, dan Kanada.

 

Mak Ayah ‘Kod E’ Bahan Aditif Dalam Makanan, Tak Semua Ada Sumber Babi

Kalau Masih Ragu-Ragu Rujuk Website Ini..

Sahabat-sahabat sekalian, di Mamee kami mempunyai prosedur yang ketat untuk meluluskan sesuatu penggunaan bahan ramuan. Proses pemilihan bahan mentah bermula dari R&D, Islamic Affairs (Halal), QA, Purchasing & Pengeluaran.

Nak tahu bagaimana istiqomahnya proses audit dalaman kami, meh la datang duduk borak dengan saya sambil kita makan Mister Potato.

Kami tidak mengambil mudah dalam isu Halal ini. Kesemua produk kami telah memperolehi sijil Halal daripada Bahagian Pengurusan Halal (BPH), JAKIM.

IKLAN

Silalah rujuk website rasmi BPH www.halal.gov.my untuk dapatkan maklumat yang sahih. Kalau tu pun malas, call mereka di talian 03-88925000. Anda pasti akan dilayan dengan selesa dan mesra.

Disertakan maklumat kesahihan ingredient yang kami gunakan bersama posting ini. Kod E471 yang dimaksudkan merujuk kepada Rimulsoft Super yang jelas menyatakan bahawa ianya daripada plant based (edible vegetable palm oil).

Sudah-sudahlah memviralkan perkara yang tak benar. Risau terpalit dosa fitnah nanti. Isu yang tak pasti, tolong la semak sebelum sebar sebab ianya akan menyemak je selepas tersebar. Amalkan konsep Tabayyun & elakkan konsep Tibaiyun.

Sudi-sudikanlah menge ‘share’ jika bermanfaat.

 

 

Sumber/Foto : Ahmad Syukry Ibrahim, Pengurus Hal Ehwal Islam & Hubungan Kerajaan, Mamee Double Decker (M) Sdn. Bhd.

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI