Anak lelaki lasak, itulah yang selalu kita dengar cerita dari mak-mak. Panjat sana, melompat sini. Boleh dikatakan boleh diam hanya lima minit saja.

Namun, tak perlu nak beza anak lelaki lasak dengan anak perempuan terutamanya dalam mak ayah beri kasih sayang anak-anak. Mentang-mentanglah anak lelaki ‘buas’ dan anak perempuan baik, segala tumpuan pada anak perempuan saja.

Sebenarnya, cara anak lelaki lasak dengan anak perempuan lebih kurang saja. Mungkin anak perempuan, caranya agak lembut sikit berbanding anak lelaki yang buat macam-macam aktiviti sosial.

Tak dinafikan juga, ada mak ayah yang tak tahu macam mana nak ‘handle anak lelaki lasak. Inilah yang perlu mak ayah tahu, seperti yang dikongsikan oleh Dr. Redza Zainol tentang anak lelaki.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Anak Lelaki Lasak Jangan Bagi Alasan, Minimalis Kediaman Tidak Perlu Sarat Dengan Perabot

Ayah Garang Sekalipun Tapi Bila Main, Anak Lelaki Tetap CARI IDOLANYA

Info Lebih Menarik DI SINI

Anak Lelaki Lasak, Ini Perlu Tahu

Perkara yang kita patut tahu tentang anak lelaki

IKLAN

1. Otak anak lelaki cenderung untuk melakukan sesuatu (action-oriented). Kalau ada masalah, mereka suka untuk cuba selesaikan.

2. Untuk memahami dan berkongsi perasaan sendiri dengan orang lain adalah tak mudah untuk anak lelaki. Jadi hargailah bila anak lelaki berkongsi rasa dengan kalian.

3. Kita kena sayang anak lelaki sebanyak mana kita sayang pada anak perempuan. Hanya kerana mereka lelaki, tak bermakna mereka tak perlukan kasih sayang yang banyak.

4. Didik anak lelaki untuk urus konflik dengan tutur kata yang halus dan beradab. Bukan dengan serangan perkataan yang kasar, mengugut atau menggunakan kekerasan.

5. Anak lelaki perlu diberi masa dan ruang untuk berlari, memanjat, melompat dan melakukan aktiviti fizikal lain.

IKLAN

6. Anak lelaki perlu diberi perhatian untuk mengasah kemahiran otot halus (fine motor) seperti menggunting, bermain playdough, memegang pensel dan melukis.

7. Anak lelaki suka jika mak ayah bacakan mereka buku cerita terutama dari usia 1 – 8 tahun. Mereka suka bila kita terangkan proses yang berlaku di sekeliling mereka.

8. Anak lelaki kadang-kadang buat keputusan terburu-buru.
Kongsikan dengan mereka pilihan yang ada serta cara mengurus cabaran dalam hidup. Berani menghadapi ujian dan bukan lari dari masalah.

Mingguan Wanita : Tak perlu nak bezakan kasih sayang. Paling penting mak ayah tahu cara nak ‘handle’ anak lelaki.

Sumber: Dr. Redza Zainol

IKLAN

Baca Menarik Lagi DI SINI: Biasakan Anak Lelaki Buat Kerja Rumah, Bila Dewasa Tak Kekok Urus Keluarga Sendiri

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI