Semalam, dilaporkan dua kanak-kanak dan seorang remaja lemas dalam kejadian di tasik dekat Jalan Kunyit Taman Sri Amar di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru.

Jelas ibu salah seorang mangsa, anaknya ada meminta RM1 sebelum lemas. Rupanya itulah RM1 terakhir yang dia berikan pada anaknya. Sebagai ibu, dia amat terasa akan kehilangan anak ke-empatnya itu, Haziq Nor Kamal. MW merakamkan takziah kepada keluarga ketiga-tiga mangsa lemas dan diharap keluarga tabah dengan ujian ini.

Sebelum memancing, arwah ada minta RM1 dan saya berikan duit itu sebelum kawan-kawannya datang untuk bergerak ke lokasi memancing,” kata Marlinah Abdul Ghani, 35, ibu kepada kanak-kanak lemas di tasik dekat Jalan Kunyit di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru, malam tadi.

Marlinah berkata, anak keempat daripada enam adik-beradik, Muhammad Haziq Nor Kamal, 10, adalah anak baik dan aktif bersukan serta pernah mengikuti aktiviti menyelam ketika bersekolah di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Ngee Heng sebelum berpindah ke Sekolah Kebangsaan (SK) Majidee Baru.

Katanya, Muhammad Haziq memang akan meminta kebenaran daripadanya untuk memancing bersama rakan dan akan pulang ke rumah selepas itu.

“Saya sangat sedih kerana arwah anak yang baik. Semalam sebelum dia pergi memancing, dia hanya minta RM1 dan saya memberinya sebelum dia bersama rakan lain bergerak ke lokasi memancing.

IKLAN

“Saya tahu arwah lemas selepas diberitahu anak sulong yang mendapat tahu berita itu daripada kawan arwah yang selamat, Mohd Faiz Haikal Abdullah, 13.

“Saya terima ujian ini dan jenazah anak saya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kebun Teh,” katanya ketika ditemui di perkarangan rumah mayat di Hospital Sultan Ismail (HSI).

Mahu RM1, Rupanya Itulah Permintaan Terakhir Sebelum Lemas Di Tasik
Foto: Harian Metro

Pemergian Yang Sangat Dirasai

Sementara itu, Moatir Sharkinan, 63, iaitu datuk kepada seorang lagi mangsa lemas, Faris Farhan Mohd Sani, 14, menyifatkan kehilangan cucunya itu sangat dirasai kerana hubungan mereka rapat dan arwah juga sering ke rumahnya yang terletak bersebelahan.

IKLAN

Katanya hampir setiap hari, arwah akan datang menziarahinya yang tinggal seorang selepas kematian isteri dua tahun lalu.

Saya memang rasa sebak dan sering teringat arwah. Dia punya baik tu lain sebab kalau kita marah atau tegur memang dia memang tidak pernah melawan, dia diam je.

“Biasa memang arwah pergi memancing tapi tak tahu petang semalam dia boleh hendak mandi di tasik itu pula. Biasa balik daripada memancing baju memang tidak basah tapi kali ini dengan baju sekali hilang dalam tasik.

IKLAN

“Paling saya terasa, dua hari lepas arwah tanya saya: ‘Atok ada duit tak? Saya hendak beli buku rujukan.’

“Saya beri RM15 sebab arwah memang hendak belajar dan arwah juga Ketua Pengawas di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Syed Nasir Ismail,“ katanya.
Moatir memaklumkan jenazah cucunya akan disemadikan Tanah Perkuburan Islam Kebun Teh.

Manakala jenazah seorang lagi mangsa lemas, Muhammad Rozie Iskandar Shah Abdullah, 11, akan dikebumikan di kampung halaman bapanya, di Perak.

Mahu RM1, Rupanya Itulah Permintaan Terakhir Sebelum Lemas Di Tasik
Foto: Harian Metro

Sumber: Harian Metro

MW: Mati itu pasti! Namun sebagai mak, ayah beringatlah dalam mengawal keselamatan anak-anak. Pantau aktiviti anak agar kejadian sebegini tidak berulang. Semoga Allah sentiasa melindungi anak-anak kita semua.