Siapa kita untuk menghakimi seseorang, segalanya adalah Ketentuan Ilahi. Biarpun pernah dipenjarakan, namun insan ini tidak pernah lupa tanggungjawabnya pada agama. Malahan dirinya sudah tentu menjadi lebih baik daripada kita yang berada di luar.

Bayangkan di penjara, dirinya dapat luangkan masa dua jam setiap kali lepas solat, akhirnya dapat khatam 160 kali dalam penjara sepanjang menjalini hukuman 20 tahun. Cukup mengagumkan bukan. Ikuti kisah yang penuh inspirasi ini.

Luangkan Masa Dua Jam Selepas Solat

Meluangkan masa sehingga dua jam setiap kali waktu solat fardu membolehkan Ahmad Sarkawi Sulong, 50, bekas ahli Al-Maunah khatam sebanyak 160 kali sepanjang 20 tahun berada di penjara.

Ahmad Sarkawi yang mesra dengan panggilan Awie itu dijatuhi hukuman penjara sepanjang hayat mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong kerana menyertai kumpulan Al-Maunah pada tahun 2000.

Bagaimanapun, pada 17 Ogos tahun lalu, dia mendapat perkenan pengampunan Yang di-Pertuan Agong sekali gus dibebaskan selepas 20 tahun di penjara.

Menurut Awie yang ditemui di rumahnya di Kampung Batu 24, Kuala Berang, Terengganu, dia pernah menjalani hukuman di Penjara Kajang selama lapan tahun dan 12 tahun di Penjara Marang juga mampu khatam tiga kali setiap Ramadan.

Dapat Khatam 160 Kali Dalam Penjara

“Saya biasanya membaca al-Quran sebelum dan selepas menunaikan solat fardu selain turut membaca al-Quran ketika waktu rehat berkerja.

“Hidup saya hanya dengan al-Quran, ia umpama teman saya ketika di penjara.

“Setiap kali Ramadan, saya akan meningkatkan jumlah juzuk al-Quran yang dibaca supaya mampu khatam lebih banyak, lagipun ganjaran membaca al-Quran pada Ramadan jauh lebih besar berbanding hari biasa dan oleh itu berasa lebih bersemangat untuk mengamalkannya.

“Masa terluang hanya dihabiskan dengan bacaan al-Quran sahaja. Jika tidak bekerja sebagai pengukir kayu di penjara, saya akan membaca al-Quran dan tidak pernah jemu menjalani rutin berkenaan sepanjang tempoh itu,” katanya.

Baca Juga Di sini:

Baca AL-Quran, Solat Awal Waktu, Sejak Amal Rezeki Makin Luas

Merdunya Suara Zizi Kirana Mengaji Al-Quran, Akuinya Gementar, Gigil Lutut

IKLAN

Syatilla Melvin Usaha Khatam Al-Quran, “Sehari 4 Muka Surat Pun Sudah Rahmat. Doakan”

Baca Al-Quran Beri Nikmat, Ketenangan

Menurutnya, dia amat merindui amalan membaca al-Quran ketika berada di Sel Banduan Hayat Nombor 16 di Penjara Marang kerana memberi pelbagai kenikmatan dan ketenangan kepadanya.

“Walaupun 20 tahun di penjara dan terpaksa berpisah dengan dunia luar namun perasaan saya sentiasa dalam keadaan tenang serta tenteram.

“Cuma perasaan rindu kepada keluarga serta ingin menjalani kehidupan bebas itu tetap ada namun kerana terikat dengan hukuman saya perlu akur dan memujuk hati sendiri untuk terus bersabar,” katanya.

Seronok Sambut Ramadan Di Luar

Menurutnya, rutin Ramadan yang dijalani pada tahun ini agak berlainan berbanding ketika di penjara, berbekalkan ilmu agama yang dipelajari di Penjara Marang, dia diberi kepercayaan menjadi bilal di Surau Al-Falah di sini.

Katanya, ia membuatkannya berasa bersemangat dan terharu dengan layanan serta kepercayaan penduduk kampung.

Bercerita lagi, dia juga berasa sangat seronok menyambut Ramadan buat kali pertama selepas dibebaskan kerana dapat bersama ahli keluarga dan paling gembira kerana dapat menunaikan solat sunat tarawih berjemaah bersama penduduk kampung.

“Sepanjang menjalani hukuman penjara, saya hanya menunaikan solat sunat tarawih sendirian di bilik pengasingan.

IKLAN

“Pada Ramadan tahun lalu saya berbuka puasa, bersahur dan menunaikan solat sunat tarawih di penjara, siapa sangka pada tahun ini saya menjalani semua ibadah itu bersama keluarga,” katanya yang sudah bertunang dengan seorang gadis dari Kampung Sekayu di sini.

Berbeza Sambutan Ramadan Di Dalam Penjara

Menurutnya, walaupun tidak mampu untuk meluangkan masa sepenuhnya dengan amalan membaca al-Quran ketika ini kerana masanya perlu diseimbangkan mengikut tuntutan hidup seperti berkerja dan membuat amalan kebajikan lain.

“Tidak bermakna saya melupakan amalan membaca al-Quran, cuma tempoh waktu untuk amalan itu lebih singkat berbanding ketika berada di penjara.

“Sekarang saya bekerja sebagai tukang kebun di ladang durian milik rakan di Bukit Diman sejak akhir tahun lalu.

“Walaupun pendapatan diperoleh tidak seberapa, tetapi tetap berasa seronok dan wang gaji boleh disimpan untuk majlis perkahwinan pada Jun akan datang.

“Saya bersyukur kerana perjalanan hidup selepas dibebaskan daripada penjara dipermudahkan.

“Saya baru sahaja dapat lesen memandu kenderaan dan sekarang sudah bertunang serta bakal mengakhiri zaman bujang tidak lama lagi,” katanya.

MW: Setiap manusia tidak lari daripada membuat kesilapan. Malahan jika sekali seseorang itu tersalah langkah tidak bermakna dia akan terus-terusan membuat salah. Hentikan prasangka negatif dan sentiasa berbaik sangka dengan orang. Renung-renungkan.  

IKLAN

Sumber: myMetro

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Luangkan Masa Dua Jam Setiap Kali Lepas Solat, Dapat Khatam 160 Kali Dalam Penjara

Simpan Kira-kira Dan Urus Kewangan, Silap Urus Bisnes Lingkup

Klik sini untuk mendaftar : https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-kira-kira-dan-urus-kewangan-silap-urus-bisnes-lingkup/

Luangkan Masa Dua Jam Setiap Kali Lepas Solat, Dapat Khatam 160 Kali Dalam Penjara

Bisnes Kencang Di Shopee Bersama Coach Zul Dan Master Noorul

Klik sini untuk mendaftar : https://toko.ideaktiv.com/product/bisnes-kencang-di-shopee-bersama-coach-zul-dan-master-noorul/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI