Kesalahan pakai bra ini perlu dielakkan wanita.

Pakai bra atau baju dalam yang betul akan membantu melindungi dan menyokong payudara. Pemilihan pakaian dalam yang tepat serta pemakaian betul akan membantu wanita memelihara aset berharga ini agar kekal mantap dan pejal.

Namun begitu, hakikatnya ramai wanita di luar sana tidak pakai bra dengan cara yang betul. Akibatnya payudara cenderung menjadi kendur, tidak anjal dan berlakunya masalah benjolan lemak di sana sini. Semak lima kesilapan pakai bra ini, kot-kita buat buat tanpa sedar.

  1. Pakai Cangkuk Bra Terakhir

Cara Tepat:  Ramai wanita yang memakai cangkuk bra yang terakhir kerana mahukan keselesaan atau mengetatkan bra pada tubuh. Sebenarnya pemakaian bra mempunyai langkah khusus. Untuk pemakaian bra baru, anda disaran memulakan dengan cangkuk yang paling longar. Jika bra terletak baik pada tubuh tanpa memberi kesan ketat, itu tandanya anda sudah menemui bra yang sesuai.

Baca sini

https://www.mingguanwanita.my/tempek-kacang-hijau-suam-rahsia-aset-mantap/

https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

IKLAN

2. Tali Bra Belakang Terangkat

Cara Tepat: Perhatikan bahagian belakang anda, pastikan tali bra tidak terangkat. Jika ini berlaku, anda salah memilih bra. Tali bra  yang dipakai sepatutnya selari dari bahagian depan sehingga ke belakang. Barulah ia melekap sempurna pada tubuh.

3. Memendekkan Tali

Cara Tepat: Ramai wanita yang mengetat atau memendekkan tali bra sehingga meninggalkan kesan pada bahagian mahu. Tali yang ketat mencengkam isi di bahagian ini dan membuatkan tubuh berasa sakit. Sepatutnya, tali bra yang sepadan tidak akan meninggalkan bekas pada tubuh. Jika anda mengetatkan tali bra kerana mahu mengemaskan payudara, itu tandanya mangkuk (cup) tidak sesuai dengan saiz payudara.

4. Terdapat Benjolan

Cara Tepat: Perhatikan dengan telus, jika terdapat benjolan terkeluar di bahagian bawa ketiak, sisi dada atau bahagian atas, itu tandanya mangkuk tersebut tidak dapat menampung saiz payudara anda. Sepatutnya saiz bra yang tepat, tidak menyebabkan benjolan terkeluar daripada mangkuk. Anda disaran memilih mangkuk yang besar bersesuaian dengan saiz payudara anda. Pastikan tiada benjolan terkeluar walaupun ketika anda mengangkat tangan.

IKLAN

5. Mangkuk Tidak Melekap

Cara Tepat: Mangkuk yang sesuai mestilah melekap elok pada payudara dan tubuh anda. Jika mangkuk terangkat, ertinya bra itu tidak sesuai buat anda. Mangkuk bra yang tepat akan melindungi dan menampung payudara agar terletak elok tanpa meninggalkan rasa sakit pada bahagian ini.

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI