Lihat Apa Yang Jadi Selepas Pemandu Lori Ini Disahkan Hepatitis C Dan Hati Rosak…

Keluarga pemandu lori, Sezaini Bin Abd Satar menjalani kehidupan serba sederhana. Rumah batu yang keluarganya diami itu pun rumah yang disewa. Pada Jun 2016, Sezaini ke Hospital Klang untuk mendapatkan rawatan sakit-sakit yang dialami.

Lama dia ditahan di wad, dekat 49 hari. Selepas tarikh itu, tahulah dia apabila dimaklumkan oleh doktor sakitnya selama ini adalah berpunca dari Hepatitis C dan kerosakan pada hati.

Bagaikan dihempas ke lautan badai, Sezaini terpaksa menerima hakikat yang dirinya tak lagi mampu bekerja. Ketika itu, isterilah mengambil tanggungjawab dan amanah seorang ketua keluarga.

Isterilah yang bekerja, membanting tulang empat kerat menyara kehidupan keluarga mereka termasuk menjaga suami yang sakit. Namun, sekuat mana pun kudrat isteri, dia tetap seorang wanita.

Tenaganya terhad, upayanya tersekat. Gaji bulanan yang diterima tetap tidak dapat menampung keperluan bulanan mereka. “Sebelum ini saya mohon sewa rumah sebanyak RM280.” tutur wanita cekal ini.

Bebannya semakin sarat selepas suami sakit sepenuhnya. “Saya ke Lembaga Zakat Selangor (LZS) memohon bulanan kewangan dan dapat RM350.”

IKLAN

 

Sehari RM50 Untuk Ulang Alik Ke Hospital

Itulah kos yang akan dibelanjakan untuk menampung keperluan rawatan perubatan suami. Terutama setiap kali perlu berulang alik ke hospital untuk belanja pengangkutan mereka.

Sebelum ini, dia terpaksa meminta bantuan jiran untuk membawa suaminya ke hospital. “Setiap kali rawatan ke hospital, saya terpaksa meminta bantuan daripada jiran. Kos rawatan ke hospital memangg tinggi setiap kali pergi. Sekurang-kurangnya RM50.” sambung suaminya sayu.

Bantuan daripada LZS memudahkan keluarga ini menguruskan keperluan harian mereka dengan lebih mudah.

IKLAN

Saya berterima kasih kepada pihat zakat kerana menolong keluarga kami. Harap suami saya cepat sembuh, kalau boleh dapat bekerja semula.” Doa isteri ini untuk suaminya.

Begitu juga dengan Sezaini yang mengharapkan keajaiban berlaku ke atas dirinya. Beliau memohon padaNya agar disembuhkan penyakitnya. Dan Mingguan Wanita mendoakan agar impiannya itu dimakbulkan Allah. Amin.

Keluarga Sezaini ini telah disantuni oleh LZS sejak tahun 2015. Antara bantuan yang diterima oleh keluarga ini adalah :

IKLAN

Bantuan Kewangan & Makanan Bulanan
Bantuan Pendidikan
Bantuan Sewa Rumah
Bantuan Hari Raya

Ketahuilah bahawa kisah keluarga Sezaini Bin Abd Sattar ini merupakan satu daripada 45 471 keluarga asnaf fakir dan miskin yang disantuni oleh zakat anda.

Keluarga Sezaini Yang Disantuni Lembaga Zakat Selangor

 

Sumber/Foto/Video : Lembaga Zakat Selangor (Majlis Agama Islam Selangor)

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI