kedekut pegang anak

Seram bila baca kes seorang ibu muda, Puan Nurul Suhada Abd Rahman, 24 tahun, yang mana anaknya nyaris diculik oleh seorang perempuan Cina yang tetiba mengaku jadi ibu.

Kejadian ini berlaku semalam di KL Sentral pada jam 2.30 petang, tak sangka niatnya untuk melepaskan keinginan nak naik tren suka-suka bertukar menjadi kisah trauma.

Pengalaman yang dikongsi di laman Facebook miliknya beberapa jam yang lepas tular dan menjadi perhatian netizen untuk bersikap lebih berhati-hati jika membawa anak keluar tanpa ditemani lelaki dewasa.

Ikuti perkongsian ibu ini…

“Sebelum ni mama baca je kes anak orang kena culik, anak sakit, virus, pelbagai sindiket dan sebagainya. Tapi hari ni, bila kena dekat batang hidung sendiri.. Allahuakbar.. Sedih sangat. Menangis tau risau jadi apa apa dekat anak kesayangan ni.”

Sebab ramai sangat yang pm/dm untuk tau full story macam mana kejadian, maka disini, Mama Fayyad cerita kan kisah trauma Mama.

Oh! Sebelum apa apa… Mama sebenarnya saja nak naik Keretapi ni, sekian lama dah tak naik dari mengandung lagi teringin nak jalan naik Keretapi. Bila ade Fayyad ni, lagi Excited la nak naik tu sebab ada teman penghibur sekali. Dan ada jugak Kakak sepupu, Chot Chotin (Chott) ikut sama bawak anak kecik juga adik sepupu lelaki pun ada (Zamarul).”

Nota:

Perkara ini tak dirancang sama sekali, kami sekadar hantar Pak Usu ke stesen keretapi jer mula-mula.. lama lama jadi terlangkah sekali naik keretapi sebab tu kami gah berpakaian sekadar seluar trek dan tshirt saja. Mama lagi lah pakej tudung sarung jer yang penting yakin diri jer.

Berbekalkan sebotol susu dan sekeping pampers Fayyad, dah buat mama rasa ON.

Tetiba Ada Perempuan Ikut

Tulisnya dia tak sangka perempuan itu sudah lama mengekorinya, sampailah dia ditahan.

“Okay, ceritanya macam ni. Ada sorang perempuan berbangsa Cina ikut kami sepanjang perjalanan naik turun escalator kat KL Sentral. Asyik pandang Fayyad je. Mama tak perasan langsung Amoi ni ikut sebenarnya. Kakak sepupu (chott) dan adik sepupu (Zamarul) yang perasan tapi tak bagi tau pun. Takut salah sangka pulak.. lepas makan kat food court Stesen KL Sentral tu, kami turun ke tingkat bawah guna tangga biasa.

Start sini Amoi dah ikut dah. Kami berjalan seperti biasa sambil mama Bubbling main-main dengan Fayyad. Dari tangga tingkat atas nak ke tempat laluan ke MRT tu, tup tup Amoi ni tahan dan tegur mama dulu.”

“You, Stop! Where yuu want to go? And who are you?”

“Masa ni mama macam hahh?? Apahal tiba-tiba tanya dan tak pikir negatif langsung.

IKLAN

Mama so peramah dan jawab jela.. then die start tanya dalam keadaan nak marah.”

“Who this baby?”

“Time ni Chott dah start tarik tangan Mama dan ajak jauh dari Amoi ni. 1st, ingat maybe die nak pukau kot sebab die berpusing nak bercakap bertentang mata dengan Mama masa Chott ni halang. Mama cakap la “My son!” .. then Amoi ni react like tangan dia tengah menggigil yang geram dan muka dia tak tahu nak cakap macam mana masa tu.

Masa itu juga Chott tarik mama dan kami lari sepanjang perjalanan laluan nak ke MRT counter. Sepanjang larian tu la Amoi ni kejar dengan bawak Beg Balik Kg dia, sambil jerit-jerit.”

“Hey, Stop!” .. “You! you!” .. “Stop!” ..

Lari Dekat Polis Bantuan

Dengan perasaan takut, Puan Syuhada tetap pertahankan anaknya tetapi perempuan itu tetap menyatakan yang anak kecil yang dipeluknya itu anak dia.

“Kami je tahu macam mana kami bukak langkah larian tu dalam keadaan terkejut dengan tindakan Amoi tu sebelum naik esculator nak ke MRT, ada Abang Polis bantuan kat situ. Kami berlari ke Abang tu, then cerita hal tadi. Tak sempat nak cerita sampai habis, Amoi ni start nak tarik Fayyad dan cakap Fayyad Anak dia. And mama gila terlejutt la. Amoi cakap anak dia hilang dan Fayyad anak dia. Terkedu weyh time tu dalam keadaan tengah struggle pertahankan Fayyad dari disentuh Amoi tu. Amoi tu tak habis-habis cakap Fayyad anak dia yang hilang dan Fayyad anak Cina.

Siap Keluarkan MYKID Anak

“Abang Polis ni suruh mama keluarkan bukti yakni MyKid Fayyad. Masa mama nak keluarkan MyKid tu dalam beg sandang, Mama past lah Fayyad dekat Cousin kecik (Zamarul) untuk pegang Fayyad sementara Abang Polis blok Amoi tu dari buat apa apa. Then Amoi ni menjerit marah sebab kononnya mama bagi baby dia pada budak kecik untuk pegang kejap. Amoi kata Mama tak ada otak! Mama dah start takutt sangat dan nak menangis time ni.”

“Abang polis tu tunjuk kat Amoi tu MyKid Fayyad, pengesahan yang Fayyad Anak Melayu dan bukan anak dia yang hilang. Amoi ni tak puas hati, tetap jerit saiko kata tu anak dia yang hilang. Actually memang dia tunjuk MyKid anak die pun. Tapi tak sempat nak baca bebetul MyKid tu sebab gigih sangat protect Fayyad. Amoi ni tanya macam-macam Fayyad berapa bulan, gigi berapa batang tapi tanya dalam keadaan saiko. Mata terbeliak bila bertanya. Takutt sangat.”

IKLAN

Tunjuk Puting Sebagai Bukti

Sampai satu tahap dia cuba guna puting untuk nyatakan yang itu anaknya. Nampak tak dia punya try hard nak culik budak kecil itu.

“Tak habis dekat situ, dia keluarkan puting baby dari beg yang dia bawa. Dia tunjuk-tunjuk goyang-goyang puting tu depan Mama dan Fayyad. Dia tanya kenal tak puting tu dalam keadaan saiko tadi la. Mama jawab tak kenal dan anak saya tak isap puting. Dia try hard tunjuk depan Fayyad lebih dekat, tapi Chott blok kami dan Abang Polis tarik dia. Abang polis pun tak boleh nak handle Amoi ni. Then Abang Polis panggil kawan dia lagi sorang. Kawan dia tanya-tanya tapi Amoi still cakap “thats my baby!“.”

“Sebenarnya Semua conversation Amoi ni in English tau. Mama paham dan boleh respon balik tapi dalam keadaan Mama sendiri takut menggigil anak kita dipertaruhkan, mana mungkin mama boleh protect sengsorang. Saya suruh abang polis tu suruh Amoi tu tunjuk gambar anak dia yang hilang tu sebab nak tengok betul sama ke dengan muka Fayyad. Tapi Abang Polis ni, tak berapa pandai nak speaking dan dia dalam keadaan di saiko Amoi ni sebab Amoi ni tunjuk perasaan dengan campak beg balik kg dia kat kaki polis ni.

Bila geng Abg polis ni dah sampai.. Amoi ni still react saiko dengan soalan-soalan barang baby bagai dan menjerit kata Fayyad anak dia. Banyak kali dia cuba nak sentuh / tarik Fayyad. Alhamdulillah.. Chott, Zamarul & Abg Polis try hard halang.. lagi di halang, lagi dia menjerit cakap Fayyad anak dia yang hilang. Tak tau la Amoi ni memang sakit ke, sindiket, atau betul anak dia hilang. Mama pun tak dapat bayangkan apa jadi bila anak kita sendiri hilang.. boleh hilang pertimbangan juga.

Time ni Fayyad dah start takut tengok Mama cuba elak dari setiap langkah Amoi ni mendekat Fayyad pun menjerit bising baby baby.. bukannya kita paham bahasa baby. Amoi ni terus melenting tunjuk jari kat Fayyad dalam keadaan marah dan cakap,

“See! see!”

Amoi tu marah Abg Polis tu.. Dia suruh tengok reaksi Fayyad yang tak selesa dengan orang asing ni. Segigihnya dia membuktikan yang Fayyad bukan anak Mama.

So, bila geng Abg Polis sampai tak dapat jugak nak cool down kan Amoi tu. Abang Polis tu suruh kami lari pergi naik train cepat! Dan masa tu Mama punya lutut tersangatlah longgar nak berlari sambil dukung Fayyad, galas beg kat belakang, sesambil nak tengok toleh belakang takut-takut Amoi ni kejar lagi atau tak dan terlepas ke apa ke. Macam-macam lah bermain kat otak masa tu.

Dari 1st naik esculator yang tinggi nak ke MRT tu.. kami lari dalam ketakutan dan Amoi tu tersangat lah gigih nak rempuh road block Abang Polis tu dan sambil menjerit Fayyad anak dia. Mama rasa jauhh sangattt kami berlari.. turun naik esculator dengan larian ketakutan. Cepat-cepat tekan mesin nak beli Coin dengan mengah. Sampai la kami sesambil tunggu train pada landasan yang betul pun menyorok nyorok dekat bawah esculator sebab terlalu takut. Bila train sampai, kami terus masuk dan duduk dekat tempat orang ramai. Lega rasanya waktu train dah bergerak.”

IKLAN

Tak Ada Orang Tolong

Apabila berlaku kes macam ini, sepatutnya kita orang ramai tolong prihatin sama. Namun dalam kejadian yang menimpa wanita ini, berlaku sebaliknya.

“Sebenarnya, kami sangat kecewa sepanjang larian dalam ketakutan kami tu, tak ada sorang pun orang yang nak tolong atau pun tanya kenapa atau apa pun lah.. takde! Kami harungi dengan kekuatan dalam ketakutan kami sendiri je sampai la jumpa Abang polis tu. Terima kasih Abang polis.

Dalam train mama gigil-gigil, ketak lutut, trauma sangat. Menyesal sangat pergi tanpa lelaki dewasa yang boleh protect kami.Serik dah mama.

Alhamdulillah, Mama dan cousin selamat sampai dalam keadaan masih trauma.. Pertama kali dalam hidup terjadi kat diri sendiri.”

Sepanjang malam mama pikir.. hal ni sindiket ke apa ye. Risau kalau ade yang terkena nanti kalau benar ini sindiket. Takuttt!!”

Luahnya, dia sendiri tak tahu Amoi ni sakit atau anak dia betul-betul hilang sampai dia hilang pertimbangan macam tu. Jadi kalau orang ramai kenal perempuan ini datau pernah terkena, boleh inform padanya dan dia akan delete post ini. Niatnya cuma nak mak ayah lebih berhati-hati dengan orang sekeliling bila bawa anak keluar dari rumah.

Belajar Kedekut Anak Bagi Orag Pegang

Selepas kejadian ini semalam, Puan Suhada belajar untuk KEDEKUTKAN ANAK DARI ORANG.

“Siapa tak sayang anakk oiiiiii.

Ini Pengajaran sangat buat mama. Lepas ni kena berhati-hati sunggu. Kena ada Protector bila keluar. Tak boleh jadi peramah sangat sampai tak kena situasi

Jangan bagi orang sentuh / pegang anak kita sesuka hati. Apatah lagi tetiba mintak nak dokong anak. Omgg!! Tak nak pikir lah kalau terbagi dukung Fayyad tadi.

Dan please, jadilah rakyat umum yang prihatin. Kesian kami tadi orang ramai dok tengok jer. Tak ada sorang pun yang hulurkan bantuan, tanya kami kenapa ke apa.”

Mama serikkk!

Pesan wanita ini, dia harap mak-mak di luar sana kena berhati-hati kalau terjumpa dengan orang ini dan semoga kejadian ini menjadi pengajaran buat kalian juga.