Memilih pasangan hidup bukanlah sesuatu yang mudah dan hanya ‘petik jari’. Sudah tentu, lelaki atau perempuan inginkan pasangan yang bijak dan menjadikan keluarga no satu.

Perumpamaan yang selalu kita dengar, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. Malah, lelaki yang ingin perempuan untuk dijadikan isteri tentulah yang bijak walaupun kadang-kadang ada degil dan keras kepalanya.

Dia tahu, isteri yang dipilihnya itu mampu menjadi suri hati dan menjaga anak dan keluarga kelak. Begitu juga dengan perempuan, tentulah mengharapkan perkara yang sama.

Apa hebatnya memilih perempuan yang bijak sebagai isteri. Hajar Syazwan ada jawapannya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Beza Usia 15 Tahun, Pemuda Ini Pilih Guru Sendiri Sebagai Isteri

Kerana SAYANG, Isteri Sanggup PERTAHANKAN Rumahtangga, Sebab Suami Itu Adalah PILIHANNYA

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Yang Bijak Dalam Pembawakan Diri

Nak pilih perempuan ni. Kena pilih perempuan yang bijak. Sebab perempuan makhluk yang sangat beremosi. Jadi kebijaksanaan aka intelligent dia tu yang akan drive haluan hidup dia.

Ayat daripada salah seorang leader lelaki dalam HFG waktu meeting selasa lepas. Dia cakap, dia mungkin fikir pelik dari orang lain. Tapi saya sebagai perempuan entah kenapa saya setuju statement dia.

Saya tak tahu nak huraikan kriteria bijak ni macam mana. Tapi untuk memudahkan kefahaman semua. Pada pendapat saya, perempuan bijak ni dia tahu level mana patut buat, level mana patut teruskan dan level mana patut stop.

Dia tahu timbang tara setiap keputusan dia ambil. Dia kenal diri dia macam mana. Kalau dia tersilap buat keputusan dia tahu macam mana nak selesaikan masalah tu.

IKLAN

Dia lembut taat perintah suami dan mak ayah. Tapi dia tahu level mana aku patut aku patuh. Kalau tak suka, dia tahu macam mana nak handle situasi dan cuba berbincang. Takde dia menonong ikut apa suami cakap sampai korbankan perasaan sendiri.

Dia keras ikut kepala dan keinginan hati dia. Tapi dia ada prinsip hidup. Keluarga tetap no 1. Walaupun apa dia buat, keputusan dia ambil. Hanya satu. Kebaikan untuk keluarga semata-mata.

Perempuan bijak tak diukur dalam akademik semata-mata. Bukan level belajar SPM, Diploma, Degree atau PHD. Bukan juga kira jawatan dia eksekutif, kerani atau suri rumah.

Dan bukan juga kira berapa income dia RM1200 atau RM10K sebulan. Bukan. Bukan..
Tapi perempuan bijak ini adalah cara pembawakan diri dia setiap hari. Just my two cents.
Korang pula rasa macam mana?

IKLAN

Mingguan Wanita : Betul sangat. Bijak dalam pembawakan diri. Sudah tentua semua perempuan bijak kan!

Sumber: Hajar Syazwan

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita